Ερώτηση Χρ. Δήμα για τη Λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου

0

Τη σημασία επίσπευσης των απαραίτητων διαδικασιών με σκοπό την πλήρη και αναβαθμισμένη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου επισημαίνει ο βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, με γραπτή ερώτησή του προς τον υπουργό πολιτισμού και αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Δήμας αναφέρεται στους δίδυμους Κούρους που βρέθηκαν στην Κλένια Κορινθίας και στην ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας αποκατάστασής τους ώστε οι δύο αίθουσες του μουσείου που παραμένουν κλειστές από το 2013 να αποδοθούν στο κοινό, έχοντας ως κύριο έκθεμα τους Κούρους, κάτι που περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κορινθιακή κοινωνία και που θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου.
Συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Λειτουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, που χτίστηκε με δαπάνες της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών τις δεκαετίες 1930 και 1950, συγκεντρώνει τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών της Σχολής αλλά και της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα οποία τυγχάνουν ευρείας αναγνωρισιμότητας σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Από το 2013, οι δύο από τις τρεις αίθουσες του Μουσείου παραμένουν κλειστές, αφού εγκρίθηκε η επανέκθεσή τους, η οποία χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Κύριο έκθεμα της νέας έκθεσης αποτελούν οι δίδυμοι Κούροι από την Κλένια Κορινθίας, οι οποίοι μετά την κατάσχεσή τους και την προσωρινή φύλαξή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, επέστρεψαν στη γενέθλια γη το 2011, προκειμένου να εκτεθούν, αφού βέβαια προηγηθεί η αποκατάστασή τους. Έκτοτε, η πλειονότητα των επισκεπτών αλλά και η τοπική κοινωνία, αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανυπομονησία την επαναλειτουργία του Μουσείου. Εξυπακούεται ότι η επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, έχοντας ως κύριο έκθεμα τους δίδυμους Κούρους, θα συμβάλει περαιτέρω στην αυξητική τάση της επισκεψιμότητας που καταγράφεται την τελευταία πενταετία.

Όπως γνωστοποιήθηκε, μέσω των ΜΜΕ, στα μέσα Μαρτίου 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της μελέτης αποκατάστασης και έκθεσης των δύο Κούρων.

Με δεδομένα, αφενός την έναρξη της θερινής περιόδου και της λειτουργίας των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας από την 1η Απριλίου με διευρυμένο ωράριο και αφετέρου την παρέλευση ενός και πλέον μήνα από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πότε θα αποδοθούν οι δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου στο κοινό ώστε οι επισκέπτες, οι οποίοι καταβάλλουν πλέον αυξημένο σε σχέση με πέρυσι εισιτήριο, να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τη νέα σύγχρονη έκθεση και τα τεκμήρια του ελληνικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων και των δύο εκ των σημαντικότερων ευρημάτων, που είναι οι Κούροι της Κλένιας;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *