Η επιστολή έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, τέσσερις μέρες πριν από την 8μερή συνάντηση στις Βρυξέλλες και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση για το σημερινό τετ α τετ στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, ο κ.Τσίπρας προειδοποιεί την Α. Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της τις επόμενες εβδομάδες, αν η ΕΕ δεν δώσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, ενώ τονίζει με νόημα ότι θα δυσκολευθεί να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμιζε επίσης τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα στα τέλη Απριλίου και ως εκ τούτου, η κατάσταση είναι τόσο οριακή που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων, κυρίως προς το ΔΝΤ και στην ικανοποίησή των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τους Financial Times, επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργήσει, μην επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αλλά και στις άλλες αρχές της ευρωζώνης που αρνούνται την εκταμίευση βοήθειας, αν πρώτα η Αθήνα δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

tsipras.jpg
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της», αναφέρει στην επιστολή του ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγούσε σε «απότομη επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομίας – προοπτική που δεν θα ανεχθώ».

«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια “θεσμική αδράνεια”, να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη», συνεχίζει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, ασκεί εντονότατη κριτική στην ΕΚΤ, η οποία όπως υποστηρίζει στην επιστολή του, που διαρρέουν σήμερα οι FT, απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος από ότι είχαν όταν ζητήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης τον προηγούμενο μήνα.

Επιμένει, ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους όρους της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που υπήρχαν αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, καθώς τον προηγούμενο μήνα συμφωνήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης των 172 δισ. ευρώ.

Όμως αντ’ αυτού, η ΕΚΤ εξετάζει αν θα δεσμεύσει νομικά τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να μην αυξήσουν την συμμετοχή τους στα έντοκα.

Ο Α. Τσίπρας επικρίνει ακόμα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί αύξησε τον έκτακτο δανεισμό από τον ELA προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «για μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικά και με σχετικά μικρά βήματα» και τονίζει ότι η χρηματοδότηση που γίνεται με το σταγονόμετρο «υποκινεί τη φημολογία και εξαπλώνει την αβεβαιότητα σε ότι αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Όπως καταλήγουν μάλιστα οι Financial Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την Α. Μέρκελ στην επιστολή του ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, αν δεν βρεθούν σύντομα χρήματα, τότε υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.