04/05/2024

Επαναπατρίστηκε ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου από την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου

0

Στις 23 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός δύο σημαντικών αρχαιοτήτων από τη Βέρνη της Ελβετίας προς την Ελλάδα. Τα εν λόγω αντικείμενα, που είχαν απομακρυνθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια, περιλαμβάνουν ένα θραύσμα μαρμάρινου ιωνικού κιονοκράνου, διαστάσεων 0,228μ. Χ 0,228μ. Χ 0,17μ., που χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος – 2ος αι. μ.Χ.) με φερόμενη προέλευση την Αρχαία Αγορά της Κορίνθου, καθώς και ένα θραύσμα λίθινης επιγραφής, διαστάσεων: 0,186μ. Χ 0,169μ. Χ 0,086μ., από την οποία σώζονται αποσπασματικά πέντε στίχοι με κύρια ονόματα. Η επιγραφή χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 3ου – αρχές 2ου αι. π.Χ) και φέρεται ότι προέρχεται από το νησί της Κω.

Οι αντικείμενα παραδόθηκαν από Ελβετούς πολίτες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2022 και της άνοιξης του 2023, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Καντονιού των Γκριζόν της Ελβετίας επιβεβαίωσε την ελληνική προέλευσή τους. Η διαδικασία επαναπατρισμού πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες που ρυθμίζουν την εισαγωγή, διαμετακόμιση και επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών.

Η συγκεκριμένη επιστροφή αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτών των συμφωνιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, αποτελεί μία ακόμη επιτυχημένη περίπτωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποδεικνύει τη σημασία των διεθνών προσπαθειών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αρχαιοκαπηλία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *