20/05/2024

Εξιτήριο πήρε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο με μόνιμη τεχνητή καρδιά

0

Εξιτήριο πήρε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο με μόνιμη τεχνητή καρδιά

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Εξιτήριο πήρε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο με μόνιμη τεχνητή καρδιάΕξιτήριο πήρε μετά από πέντε μήνες ο ασθενής από τη Γαλλία που του είχε τοποθετηθεί η δεύτερη τεχνητή καρδιά στον κόσμο. Ο πρώτος είχε αποβιώσει 74 ημέρες από την τοποθέτησή της λόγω προβλημάτων στη λειτουργία της.

Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο καθηγητής Αλέν Καρπαντιέ, εμπνευστή της συσκευής, «ο ασθενής ζει πλέον μια φυσιολογική ζωή».

Ο 68χρονος που έλαβε την τεχνητή καρδιά «κατάφερε να φύγει από το νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου και να επιστρέψει επιτέλους στο σπίτι του», δήλωσε ο καθηγητής.

Η επιστροφή στο σπίτι κατέστη δυνατή μόλις ο ασθενής κατάφερε να «έχει πλήρη αυτονομία και κυρίως να χειρίζεται ο ίδιος» μια φορητή συσκευή βάρους τριών κιλών που περιέχει δύο μπαταρίες που προμηθεύουν ηλεκτρικό ρεύμα στην τεχνητή καρδιά.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο καθηγητής Καρπαντιέ είχε δηλώσει ότι ο ασθενής μπορούσε να μετακινείται μόνος και να κάνει ακόμη και ποδήλατο σε κλειστό χώρο.

Η εμφύτευση της αυτόνομης τεχνητής καρδιάς Carmat θεωρείται επιστημονική πρωτοπορία. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η τεχνητή καρδιά αντικαθιστά πλήρως την πάσχουσα και δεν αποτελεί προσωρινό μέτρο μέχρι ο ασθενής να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Η πρώτη εμφύτευση της συσκευής αυτής σε 76χρονο ασθενή δεν ήταν επιτυχημένη, γι’ αυτό και απεβίωσε 74 ημέρες μετά την επέμβαση, συνέπεια απροσδόκητης διακοπής της λειτουργίας της συσκευής.

Σύμφωνα με τον Δρ Καρπεντιέ, «τα αίτια της διακοπής την 74η ημέρα αποδείχθηκε ότι ήταν πολυπαραγοντικά και μέρος των προβλημάτων είχε σχέση με την κατάσταση του ασθενή: η ηλικία του, η καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου και τη ζωή του να μετρά τότε μόλις μερικές εβδομάδες, η κλινική του κατάσταση γενικά, κυρίως σε σχέση με τη λειτουργία των νεφρών που είχαν προσβληθεί περισσότερο απ’ ότι μπορούσαμε να υποθέσουμε».

Για τη δεύτερη εγχείρηση «επιλέξαμε έναν νεότερο ασθενή, με τους πνεύμονές του να λειτουργούν καλά και τη νεφρική και ηπατική λειτουργία του να έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από την ασθένειά του», εξηγεί ο Δρ Καρπαντιέ. Όσον αφορά το βιοπροσθετικό προϊόν και αυτό «υποβλήθηκε σε προσαρμογές».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *