Μετρώντας αντίστροφα για να ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου οι ψηφοφόροι μπορούν, με ένα κλικ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, να μάθουν πού ψηφίζουν.

Πληκτρολογώντας www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/εμφανίζεται μία φόρμα που σε καλεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου. Πρώτα πρέπει να συμπληρώσεις τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (Ε.Ε.Α), που αποτελείται από 13 ψηφία. Ακόμα και αν δεν τον γνωρίζεις όμως, μπορείς να συνεχίσεις και χωρίς αυτόν. Στη συνέχεια συμπληρώνεις το όνομα, το επώνυμο, το όνομα πατέρα και μητέρας και τέλος το έτος γέννησης.

Μόλις συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία: ο ειδικός εκλογικός αριθμός, το πλήρες ονοματεπώνυμό, το όνομα πατρός και όνομα μητρός πλήρες, ο αριθμός δημοτολογίου, ο κωδικός του εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα, η δημοτική ενότητα, ο δήμος που είστε εγγεγραμμένοι, η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια και ο νομός. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες θα αναγράφεται, επίσης, το σχολείο που ψηφίζεται και η αίθουσα (αριθμός εκλογικού κέντρου).

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Πώς ο ετεροδημότης εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

  • Υποβάλλοντας ο εκλογέας αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικώνaitiseis.eterodimotes.gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης αποτελεί η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)
  • Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.
  • Αιτήσεις ετεροδημοτών που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής θεωρούνται ενεργείς και έως την πιθανή τροποποίησή τους εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.
  • Εκλογείς που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη εφόσον μεταδημοτεύσουν.
  • Εκλογείς που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι ετεροδημότες ψηφίζουν στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Πώς ο ετεροδημότης μεταβάλλει τα στοιχεία της διαμονής του και τα στοιχεία επικοινωνίας του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Ο εκλογέας οποτεδήποτε  μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία της πλήρους διεύθυνσης διαμονής  του (περιφερειακή ενότητα, δήμο, δημοτική ενότητα, περιοχή-πόλη, οδό, αριθμό και ταχυδρομικό κώδικα).

Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διόρθωσης διεύθυνσης διαμονής εκλογέα, στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Ο εκλογέας οποτεδήποτε  μπορεί να μεταβάλλει τα στοιχεία επικοινωνίας του (αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Η μεταβολή αυτή γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης μεταβολής στοιχείων επικοινωνίας εκλογέα στην ηλεκτρονική εφαρμογή ετεροδημοτών https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας, τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.