28/04/2024

Έγραφαν φάρμακα και σε νεκρούς!

0

Εγραφαν φάρμακα και σε νεκρούς!

87 γιατροί ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια ευρώ σε συνταγές και παραπεμπτικά το πρώτο εξάμηνο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Συνολικά 87 γιατροί ελέγχονται σε όλη τη χώρα για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων καθώς, όπως προέκυψε από έρευνα που διέταξε το υπουργείο Υγείας, οι υπερβάσεις στη χορήγηση παραπεμπτικών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του έτους, αφού ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια ευρώ.
 Πρωταθλητές στην Αττική είναι οι γιατροί της Νέας Σμύρνης, ενώ στην περιφέρεια η Λάρισα καταγράφει τις υψηλότερες δαπάνες υγείας από συνταγογράφηση, καθώς γιατροί έγραφαν φάρμακα και εξετάσεις ακόμη και σε νεκρούς. Οσον αφορά τις ιατρικές ειδικότητες, αυτές που καταγράφουν τον μεγαλύτερο… τζίρο είναι η παθολογία, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η γενική ιατρική και η μαιευτική – γυναικολογία.
 Οι δέκα δήμοι της Αττικής με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι η Νέα Σμύρνη, ο Αλιμος, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Ηλιούπολη, το Γαλάτσι και το Ελληνικό – Αργυρούπολη.
 Η υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους παρατηρείται στον Δήμο Νέας Σμύρνης (19.948,10 ευρώ), 3,2 φορές μεγαλύτερη της διάμεσης τιμής για την Αττική. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αλίμου, με 13.223,50 ευρώ δαπάνη διπλάσια της διάμεσης τιμής.
 Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κέρκυρας, Χανίων και Ιωαννίνων.
 Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα που διενήργησε το υπουργείο Υγείας, γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων που έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις στο ιατρείο τους, για τις οποίες πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση, όπως πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, αγγειοχειρουργοί, ουρολόγοι, αλλεργιολόγοι και γιατροί φυσικής αποκατάστασης, φέρεται να δημιουργούν μηχανισμό ταυτόχρονης χρέωσης διαφόρων εξετάσεων υπό μορφήν «πακέτου», οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς η επανάληψη να είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση του ασθενούς.
Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο σημαντικό ποσοστό των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις να χορηγείται από γιατρούς μη αντίστοιχης ειδικότητας (π.χ. από ενδοκρινολόγο για triplex φλεβών κάτω άκρων ή από ορθοπεδικό για PSA).
Υπάρχουν δε ειδικότητες που δεν αντιστοιχούν σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως νευροχειρουργοί ή αναισθησιολόγοι, στις οποίες εμφανίστηκε υψηλό ποσοστό ζήτησης εξετάσεων μη συμβατών με την ειδικότητά τους.
Πηγή: Τα Νέα
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *