Διεθνές βραβείο σε εργασία Ελλήνων για το i-cloud

1

Διεθνές βραβείο σε εργασία Ελλήνων για το i-cloud. Έλληνες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Με χαμηλές προσδοκίες είχε δηλώσει συμμετοχή στο International Symposium on Cluster, Cloud and Grid Computing η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων από το ΕΜΠ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Δημήτρης Τσουμάκος, Γιάννης Κωνσταντίνου, Χριστίνα Μπούμπουκα, Σπύρος Σιούτας και Νεκτάριος Κοζύρης). Στο εν λόγω συνέδριο πληροφορικής είχαν κατατεθεί 257 εργασίες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων μόνον 57 επελέγησαν για παρουσίαση (22%). «Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν ενημερωθήκαμε ότι ήμασταν στους τρεις φιναλίστ, ακόμα περισσότερο δε όταν λάβαμε το πολυπόθητο βραβείο καλύτερης εργασίας του συνεδρίου» αναφέρει στην «Κ» ο δρ Γιάννης Κωνσταντίνου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του ΕΜΠ.

«Tiramola»

Η καινοτόμος εργασία, που απέσπασε το βραβείο, φέρει το ευφάνταστο όνομα «Tiramola», από το γνωστό καρτούν, που προσφέρει ευελιξία στους χρήστες του Ιντερνετ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα ανοικτού λογισμικού, που εφαρμόζει αυτόματα αλλαγές στο είδος και το μέγεθος των υπολογιστικών πόρων, π.χ. ενός δικτυακού ιστοτόπου, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του χρήστη-διαχειριστή. «Ο Τiramola ακολουθεί τις κατευθύνσεις που του δίνει ο χρήστης, ο οποίος μπορεί π.χ. να ζητάει να μεγιστοποιήσει το κέρδος από την υψηλή επισκεψιμότητα ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα το κόστος από τη χρήση της υποδομής» εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνου. «Το λογισμικό μας παρακολουθεί όλο το 24ωρο την κατάσταση της εφαρμογής (π.χ. του ιστοτόπου) και εν συνεχεία ως ένα «έξυπνο» σύστημα αυτενεργεί: εφαρμόζοντας τους κανόνες που του δόθηκαν αποφασίζει και ρυθμίζει μόνο του το σωστό μέγεθος και είδος πόρων που απαιτείται για να αυξηθεί το όφελος του χρήστη – πελάτη». Χρησιμοποιεί την περίφημη τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), που αποτελεί τη «χρυσή» λύση για την κάλυψη αναγκών υποδομής από μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Οι εταιρείες – πάροχοι των υπηρεσιών (cloud providers) ουσιαστικά «νοικιάζουν» υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικό χώρο σε διάφορες άλλες εταιρείες. Η ελληνική εφαρμογή «πάει» ουσιαστικά τις δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας ένα βήμα παρακάτω, καθώς ο Tiramola λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αυξομειώνοντας τους πόρους ανάλογα με τις ανάγκες που παρατηρεί.

«Η ιδέα προήλθε κατά την εποχή που εκπονούσα το διδακτορικό μου με θέμα την αυτόματη διαχείριση και εξισορρόπηση του φόρτου εργασίας σε κατανεμημένα περιβάλλοντα» θυμάται ο δρ Κωνσταντίνου. Επισημαίνεται ότι η ομάδα του ΕΜΠ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού project «celar», που εξελίσσει το ίδιο μοντέλο μαζί με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εταιρείες. Το celar, μέσα από μια πολύ ανταγωνιστική, πανευρωπαϊκή διαδικασία, στην οποία μόνο το 6-7% των έργων τελικά επιλέγεται, απέσπασε πριν από έναν χρόνο χρηματοδότηση από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να δώσει «φτερά» στους νέους ερευνητές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πηγή: kathimerini.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Διεθνές βραβείο σε εργασία Ελλήνων για το i-cloud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *