Γ. Ψυχογιός από την Ιορδανία: «Όχι στα hotspots σε τρίτες χώρες. Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των αρχών και των ευθυνών της»

2

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Ο Γ. Ψυχογιός έθεσε γραπτώς τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Επιτροπή για το 2018. Με δεδομένες τις εκπτώσεις και τις υποχωρήσεις που έχει επιλέξει η Ευρώπη όσον αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, η Επιτροπή οφείλει να αναδείξει την ανάγκη για διατήρηση των διαδικασιών του ασύλου προασπίζοντας τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, την ανάγκη για νόμιμες και ασφαλείς οδούς προς την Ευρώπη και κυριώς για ουσιαστικό επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.
Επιπρόσθετως, ο βουλευτής τόνισε ότι ο σχεδιασμός θετικών πολιτικών και πρακτικών είναι το κλειδί για ουσιαστική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες, ενώ αναγκαία σε αυτό το κομμάτι κρίνεται και η απλοποίηση των διαδικασιών για τις άδειες διαμονής και την απόκτηση ιθαγένειας.
Πιο σημαντικό απ’όλα όμως, είναι η Επιτροπή Μετανάστευσης να στρέψει το βλέμμα της Ευρώπης στις γενεσιουργούς αιτίες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης: στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές εισβολές, τις ένοπλες συρράξεις, αλλά και στις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια.
Παράλληλα, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής είναι η εξέταση αιτημάτων ασύλου εκτός συνόρων Ε.Ε. Ο Γιώργος Ψυχογιός με παρέμβασή του, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του σε μια τέτοια πρακτική. Η δημιουργία hotspots σε τρίτες χώρες καταστρατηγεί ευθέως τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και το σχετικό διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ οδηγεί σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το δίκτυο CNN από τη Λιβύη.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιορδανία δίνει ένα καλό μάθημα στην Ευρώπη καθώς φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες, ενώ η Ευρώπη των 500 εκ. κατοίκων δεν μπορεί να απορροφήσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες. Η απάντηση είναι η πλήρης εφαρμογή και διεύρυνση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και της οικογενειακής επανένωσης χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δέχεται ανθρώπους από τρίτες χώρες, ώστε να υποβάλουν στο έδαφός της αίτημα ασύλου που θα εξετάζεται εκεί και όχι να μεταθέτει τις ευθύνες και να εγκλωβίζει ανθρώπους σε τρίτες χώρες, που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις νομικές και κοινωνικοοικονομικές προδιαγραφές.
Οι εργασίες της Επιτροπής έκλεισαν με την επίσκεψη των μελών της σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποδοχής προσφύγων παγκοσμίως, το Ζαατάρι, όπου φιλοξενούνται περίπου 80.000 πρόσφυγες κυρίως από τη γειτονική Συρία. Ο Γ. Ψυχογιός μαζί με τους συναδέλφους του είχαν την ευκαιρία να κάνουν αυτοψία στους χώρους διαβίωσης, στα σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και στη μεγάλη αγορά από 3.000 καταστήματα που έχει οργανωθεί μέσα στο camp.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Γ. Ψυχογιός από την Ιορδανία: «Όχι στα hotspots σε τρίτες χώρες. Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των αρχών και των ευθυνών της»

  1. Έχετε λαλήσει τελείως!Ναι,φέρτε τους όλους στην Ευρώπη,δηλαδή στη Νότιο Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα,για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,μαζί με καμια εκατοστή εκατομμύρια ακόμα!!Με τόσες χώρες που έχουν προβλήματα,πως να γίνει αλλιώς,έτσι δεν είναι;Ωραία “λογική”!Αντί να κάνουν οι πάντες τα πάντα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις “τρίτες” χώρες,υπό όποιες περιστάσεις,να φέρουμε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Μισή Αφρική στην Ευρώπη!!Υπέροχη λύση!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *