06/05/2024

Γιατί ο Ιατρικός Σύλλογος λέει όχι στα γενόσημα του τρίτου κόσμου.

0

Γιατί ο Ιατρικός Σύλλογος λέει όχι στα γενόσημα του τρίτου κόσμου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τα γενόσημα δεν μπήκαν ξαφνικά στη ζωή μας, όπως ίσως πολλοί πιστεύουν. τα γενόσημα ή αλλιώς τα μη πατενταρισμένα φάρμακα έχουν ξεκινήσει την ύπαρξη – κυκλοφορία τους από τα τέλη της δεκαετίας του 50.

Ο Κ. Λουράντος, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αλλά και ο Γ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δίνουν τις απαντήσεις.

Ξεκινώντας από το Γ. Πατούλη, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Mail, στην οποία και δήλωσε:

“Ο κ. Λοβέρδος γνωρίζει από υγεία όσο εγώ από αστρονομία”.

Στη φράση αυτή συμπυκνώνονται οι μεγάλες επιφυλάξεις αλλά και οι αντιρρήσεις των γιατρών για τα γενόσημα, για τα οποία όμως ο κ. Πατούλης αποδέχεται πως μπορούν να διοχετευθούν στους Έλληνες πολίτες, εάν όμως αυτό γίνει με ασφάλεια.

Γιατί λοιπόν αντιδρούν οι γιατροί;

Ο πρώτος λόγος είναι η πανευρωπαϊκή, όπως υποστηρίζουν, πατέντα του ελληνικού κράτους και της κυβέρνησης, να μην γράφει ο γιατρός το φάρμακο αλλά την ουσία.

Το βασικό επιχείρημα είναι πως αφαιρείται από το γιατρό η δυνατότητα να είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη θεραπεία του ασθενή.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, μπορεί όμως να επιτευχθεί περικοπή στα κόστη στην Υγεία.

Παρόλα αυτά, δια στόματος του προέδρου του ο ΙΣΑ, δηλαδή οι γιατροί της Αθήνας, δεν τάσσεται απόλυτα κατά των γενοσήμων.

Θέλουν όμως ασφαλή γενόσημα, όπως και να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και τους ανησυχεί – φοβίζει η αθρόα εισαγωγή τέτοιων φαρμάκων από τις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου.

Συμπερασματικά, ο ΙΣΑ επιμένει σε δύο πράγματα:

Στο να έχει ο γιατρός την αποκλειστική ευθύνη και στην χορήγηση απολύτως ελεγμένων και ασφαλών γενοσήμων.

Να σημειωθεί πως ο υπεύθυνος για τον έλεγχο των φαρμάκων φορέας, ο ΕΟΦ, δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να προχωρήσει τους ανάλογους ελέγχους.

Οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται λιγότερο επιφυλακτικοί

Οι φαρμακοποιοί κινούνται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με εμφανώς ηπιότερους τόνους και φαίνεται να είναι πιο διαλλακτικοί.

Πάντως, και ο κ. Λουράντος τόνισε την ανάγκη να γίνονται σωστά οι έλεγχοι και επιπλέον, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, υποστηρίζει πως πρέπει να γράφεται η ουσία και όχι το ίδιο το φάρμακο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *