Βιογραφικό και Κοινοβουλευτικό Έργο Γιώργου Ψυχογιού

0

Ο Γιώργος Ψυχογιός γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1983. Εκεί μεγάλωσε και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ ολοκλήρωσετις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δραστηριοποιήθηκε ως δικηγόρος σε Αθήνα και Κορινθία. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2002 και ακολούθως του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και του 2015 και στις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές του 2006, 2010 και 2014. Το Μάιο του2014 εκλέχτηκε περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, ενώ εν συνεχεία εκλέχτηκεδύο φορές βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, θέση στην οποία εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία. Συμμετείχε ως μέλος στις εξής Επιτροπές:

•​Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην Υποεπιτροπής αρμόδιας επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

•​Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Υποεπιτροπή για την καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων,

•​Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπής παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

•​Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση εισαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονίων,

•​Στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ακόμη, ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετείχε στις ΕΠΕΚΕ Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και Εργασίας.

Επίσης, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχε με την Ελληνική Αντιπροσωπεία σε συνεδριάσεις Επιτροπών και της Ολομέλειας σε Παρίσι και Στρασβούργο. Στο πλαίσιο αυτό, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Ένταξης τον Ιούνιο του 2018.

Τον Ιούλιο του 2017 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στον ΟΗΕ, στη διακοινοβουλευτική συνέλευση που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία έλαβε ενεργά μέρος στην προετοιμασία και επεξεργασία νομοσχεδίων μέσα από προτάσεις, βελτιωτικές παρεμβάσεις και τροπολογίες.  Πήρε τον λόγο σε πολλές συνεδριάσεις επιτροπών, ενώ τοποθετήθηκε σε πληθώρα νομοσχεδίων στην Ολομέλεια. Ήταν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά Επίκαιρων Επερωτήσεων, ενώ εισηγήθηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια ανέδειξε πληθώρα ζητημάτων που αφορούσαν στην Κορινθία, μέσα από κοινοβουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις. Συνυπέγραψε σε πάνω από 340 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις και Αναφορές, πολλές από τις οποίες κατατέθηκαν και με πρωτοβουλία του ιδίου, για θέματα όπως η αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΕΗ και η επανασύνδεση του ρεύματος σε νοικοκυριά με διακοπή, η παραχώρηση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Δερβενίου στον Δήμο, η διάβρωση των ακτών, η συνδεδεμένη ενίσχυση για την κορινθιακή σταφίδα, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές στην Κορινθία, το εργόσημο για μετανάστες εργάτες γης, όπως και για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λοιπά θέματα.Παράλληλα με το πυκνό κοινοβουλευτικό έργο, ο Γιώργος Ψυχογιός πραγματοποίησε και σειρά συναντήσεων με Υπουργούς, γενικούς Γραμματείς, φορείς, σωματεία και ομάδες πολιτών. Επίσης, έλαβε μέρος σε επίσημες εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.ο.κ.Συνέχισε την κινηματική του δράση συμμετέχοντας σε πορείες και διαδηλώσεις, αυτοψίες σε φυλακές, Κέντρα κράτησης και Αστυνομικά τμήματα, στη Δική της Χ.Α., αλλά και σε δομές αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φαρμακεία, ιατρεία και αγορές «χωρίς μεσάζοντες».

Εκτός από την πολιτική, μεγάλη αγάπη του Γ. Ψυχογιούήταν και παραμένει ο αθλητισμός. Για χρόνια αγωνίστηκε ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και με τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου στην Δ’ Εθνική κατηγορία. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο, Μαρίνα Πιέρρου, και έχουν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

https://www.facebook.com/gpsychogiosmpsyriza/videos/2286040611512213/

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *