19/05/2024

Απολογισμός του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘Γέφυρες’

0

Απολογισμός του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘Γέφυρες’

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

image
Ο απολογισμός του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘Γέφυρες’’ και του 1ου Ημιμαραθωνίου Σύζευξης Αρχαιολογικών χώρων (Αρχαίες Θέρμαι Λουτρακίου-Ηραίον Περαχώρας) στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ “Άθλος + Ενέργεια”, πραγματοποιήθηκε μαζί με συνέντευξη τύπου, στο μικρό θέατρο του Δημαρχείου Κορίνθου, τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014 με τη συνεργασία τόσο του φεστιβάλ, όσο και των Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

Ο κ. Δημήτρης Νόσης άνοιξε την εκδήλωση με μελωδίες από την αυτοσχέδια λύρα του εμπνευσμένη από την αρχαιότητα. Εκπρόσωποι των ταινιών που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ “Γέφυρες” και στιγμιότυπα από το αρχείο του φεστιβάλ που είχαν επιμεληθεί ο εικαστικός κ. Σωκράτης Λαμπρόπουλος από την Global Arts και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ και ο κ. Σταύρος Λαμπρόπουλος από την Ενάτη Εναλλακτική Τηλεόραση μας μετέφεραν για άλλη μια φορά στο μαγικό κλιμα του φεστιβάλ πέρασε. Το παρόν έδωσαν η παραγωγός κα Άννα Νικολαίδου κι ο σκηνοθέτης κ. Μιχαήλ Μαυρομούστακος από την ταινία μικρού μήκους “Θεραπεία Τιμής”, η κα Δήμητρα Μερζάκη κι ο κ. Νώντας Γεωργούλιας από το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Θόδωρου Μαραγκού για την ταινία τους μικρού μήκους “Στο Τέλος του Δρόμου”, και ο ηθοποιός Δημήτρης Αθανασίου πρωταγωνιστής στην ταινία “Ενας άνδρας ερωτεύτηκε” του σκηνοθέτη κ. Βαγγέλη Ρήγα. Ο ηθοποιός κ. Ηρακλής Παλάτσιος εκπροσώπησε την ταινία “Κοινός Παρονομαστής” του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κ. Σωτήρη Τσαφούλια που κέρδισε τον “Χρυσό Πήγασο”.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και χαιρέτησαν οι δύο Αντιδήμαρχοι, από τον Δήμο Κορινθίων, ο κ. Σταύρος Κεφάλας και η κα Αθανασία Χρισταρά, η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Πρωτοπαππά του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, η δικηγόρος κα Δήμητρα Νάκου, Υποψήφια Βουλευτής Κορινθίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η κα Δήμητρα Σταμούλη Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίων Θεοδώρων, ο κ. Κώστας Μεταξάς Πρόεδρος του Συλλόγου “Φλοίσβος” Λουτρακίου, ο κ. Φίλιππας Θυμής Πρόεδρος του Προοδευτικού Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας και Δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Παναγιώτης Θώδης Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Λίμνης Βουλιαγμένης, η κα Κωνσταντίνα Ράπτη Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Περαχώρας.

Η Αντιδήμαρχος Κορινθίων κα Αθανασία Χρισταρά χειροκρότησε την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κόρινθος χρειάζεται τέτοιες ενωτικές δράσεις που θα την τοποθετήσουν στο παγκόσμιο χάρτη πολιτισμού κι αθλητισμού. Ένα σύγχρονο εναλλακτικό φεστιβάλ κινηματογράφου μπορεί να κάνει την Κόρινθο γνωστή όπως τα λιμάνια της στην αρχαιότητα και ένα νέο τουριστικό πόλο έλξης, καθώς και το βραβείο του φεστιβάλ “Γέφυρες”, ο “Χρυσός Πήγασος” να είναι το όνειρο κάθε νέου κινηματογραφιστή.

Η Αντιδήμαρχος κα Μαρία Πρωτοπαππά συγχάρηκε το ΔΣ του φεστιβάλ “Γέφυρες” για την μεγάλη προσφορά του και τον κ. Παναγιώτη Θώδη, αντιπρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του ημιμαραθώνιου “Άθλος + Ενέργεια”, εξήρε την ιδιωτική πρωτοβουλία και τόνισε την σημασία της συνειδητοποίησης του πολίτη να συμμετέχει στα κοινά με προσωπική θέληση κι αγώνα.

Οι δύο αντιδήμαρχοι παρέλαβαν τα μετάλλια του 1ου ημιμαραθώνιου αγώνα “’Αθλος+ Ενέργεια – Σύζευξις Αρχαιολογικών Χώρων: Αρχαίες Θέρμαι Λουτρακίου – Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας για λογαριασμό των δημάρχων κ. Αλέξανδρο Πνευματικό και κ. Γιώργο Γκώνη αντίστοιχα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Σταύρος Κεφάλας τόνισε ότι “…τα οφέλη που απεκόμισαν τόσο ο Δήμος Κορινθίων, όσο και ο Δήμος Λουτρακίου–Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και θα αποκομίσουν και στο μέλλον, θα είναι σημαντικά σε ότι έχει να κάνει δηλαδή με τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα. Επίσης πρότεινε αυτές οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσω του φεστιβάλ να επεκταθούν στην αρχαία Κόρινθο, αλλά και ακόμη περισσότερο στα Ίσθμια και στην Νεμέα, έτσι ώστε να αναβιώσουμε και να αναπολήσουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες των αρχαίων χρόνων…”

Ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ανιδιοτελούς προσφοράς τους και μάλιστα σε μια εποχή χωρίς ιδανικά και αξίες, που χαρακτηρίζεται από μικροσυμφέροντα και σκοπιμότητες, απονεμήθηκαν ευχαριστήρια πιστοποιητικά συμμετοχής στους συλλόγους που συμμετείχαν στη διοργάνωση και διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου, στους χορηγούς, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την προβολή των εκδηλώσεων, στις εθελόντριες, στους εθελοντές και σε λοιπά πρόσωπα για την πολύτιμη συνδρομή τους στην επιτυχημένη διεξαγωγή του αγώνα. Στις απονομές συμμετείχαν επίσης, οι κ.κ. Αθανάσιος Πρωτοπαππάς και Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας και μέλη της Οργανωτικής και Τεχνικής Επιτροπής του Ημιμαραθωνίου αντίστοιχα, οι κ.κ. Γιώργος Πυρένης & Στέλιος Στυλιανού από τον Σύλλογο Πυροπροστασίας Δασών Λουτρακίου, ο κ. Πανάγος Μάρρας Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεράνεια, οι κ.κ. Ζάχος Αγγιστριώτης και ο Θάνος Θεοχάρης από τον Κύκλο Συναντήσεων Νεολαίας Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων. Ευχαριστήρια πιστοποιητικά ενίσχυσης τόσο του φεστιβάλ όσο και του ημιμαραθώνιου αγώνα απονεμήθηκαν σε χορηγούς, όπως στον κ. Παναγιώτη Μουστογιάννη του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου, και την κα Κασσιανή Κόντη από το Εστιατόριο Πανόραμα, καθώς και σε εκπρόσωπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν το φεστιβάλ “Γέφυρες” από την ίδρυσή του το 2008 μέχρι σήμερα.

Στον απολογισμό της η κα Πέτρα Τερζή, Διευθύντρια του φεστιβάλ “Γέφυρες” και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Ημιμαραθωνίου “Aρχαίες Θέρμαι Λουτρακίου- Ναός Ακραίας Ήρας Περαχώρας”, τόνισε ότι ο καθένας που συμμετείχε στην διοργάνωση εθελοντικά ήταν απαραίτητος κρίκος για την επιτυχία του συνόλου, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη, το αίσθημα ενότητας και την σύμπνοια όλων των συντελεστών καθώς και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες κι αθλητές. Ανακοίνωσε ότι το φεστιβάλ συνεχίζει τη δραστηριότητά του με προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους στην Αθήνα καταρχήν, τέλος Νοεμβρίου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο κ. Γιώργος Τζαβάρας, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ”Γέφυρες” αναφέρθηκε στη συνέπεια, στην υψηλή ποιότητα του καλλιτεχνικού προγράμματος και στη δυνατότητα του φεστιβάλ “Γέφυρες” να μεγαλώσει και να είναι ισάξιο με άλλα φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Επίσης ζήτησε από τις αρχές να κοιτάξουν προς το μέρος των τεχνών και να γίνουν πιο γενναιόδωροι ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος θεσμός που θα προσελκύει διακεκριμένους καλλιτέχνες επισκέπτες κι έτσι θα κερδίσει και η πόλη.

Ο κ. Δημήτρης Καραχρίστος, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του 1ου Ημιμαραθωνίου Δρόμου Σύζευξης Αρχαιολογικών Χώρων επεσήμανε ότι και στην αρχαιότητα ο πολιτισμός κι ο αθλητισμός ήταν στην ίδια μοίρα κι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων σε όλες τις δημόσιες τελετές. Η σύζευξις των δύο αυτών παράλληλων εκδηλώσεων εισακούστηκε θετικά από συλλόγους και φορείς ως μια ιδέα που άξιζε την πραγμάτωσή της. Όλοι μαζί έβαλαν μια σημαντική ψηφίδα για να πετύχει ο αγώνας αυτός.

Tα όσα διατυπώθηκαν κατά τον απολογισμό αλλά και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους λοιπούς ομιλητές, όπως τον κ. Ιωάννη Καραπανάγο, βασικό συντελεστή στην δημιουργία και στην διοργάνωση του ημιμαραθωνίου αγώνα -μετά από κατάθεση της πρότασης της κας Πέτρας Τερζή σε ημερίδα τον περασμένο Ιανουάριο, για να γίνει μαραθώνιος σύζευξης αρχαιολογικών χώρων στη Κορινθία- ανέδειξαν τον εθελοντισμό και την ιδιωτική πρωτοβουλία ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν ”Γέφυρες” Πολιτισμού και Αθλητισμού σ΄ έναν τόπο, βαθιές κι αναγκαίες κοινωνικές διεργασίες που διαμορφώνουν ήθος στη κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στη Χώρα μας, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούληση για συνέχεια του Φεστιβάλ και διεξαγωγή του 2ου Ημιμαραθωνίου σε συνεργασία με τους δύο δήμους Κορινθίων και Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.
ΠΕΤΡΑ ΤΕΡΖΗ
Πρόεδρος Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Γέφυρες”
& Οργανωτικής Επιτροπής “’Αθλος + Ενέργεια”
Εταιρεία Πολιτισμού CINE@ART

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *