24/04/2024

Αποκαλυπτήρια προτομής Χαριλάου Τρικούπη στον Ισθμό

0

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος Χαρίλαου Τρικούπη, στον Ισθμό της Κορίνθου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κώστας Τασούλας, που μίλησε για το Χαρίλαο Τρικούπη, ενώ έκανε και τα αποκαλυπτήρια της προτομής.

Γιατί τίμησαν τον Χαρίλαο Τρικούπη τοποθετώντας την προτομή του;

Η διόρυξη του Ισθμού της Κορίνθου ήταν ένα μεγαλεπήβολο  έργο που για χιλιάδες χρόνια απασχόλησε πολλούς κυβερνήτες της κάθε εποχής. Από το 602 π.Χ. ο Περίανδρος μέχρι και ο Ιούλιος Καίσαρας και ο αυτοκράτορας Καλιγούλας έκαναν φιλόδοξα σχέδια που ματαιώθηκαν.

Η κατασκευή της Διώρυγας είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους. Τα εγκαίνια έγιναν  με πανηγυρική εκδήλωση στις 25 Ιουλίου 1893 παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρεσβευτών από Ευρώπη και Αμερική καθώς και του Φερδινάνδου ντε Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα του Σουέζ. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Σωτήριος Σωτηρόπουλος ήταν εκεί, όπου ένα μήνα νωρίτερα ανέλαβε την πρωθυπουργία από τον Χαρίλαο Τρικούπη.

Ας περάσουμε όμως απο το παρελθόν στο σήμερα και στην υπερβολικά πανηγυρική εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μιας προτομής που έδωσε αφορμή για φωτογραφήσεις, τοποθετήσεις, φλας  και προβολή πολιτικών προσώπων.


Από όλους τους λόγους επιλέγουμε να σταθούμε, ως Loutrakitv.gr που είμαστε στον λόγο του Δημάρχου μας.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, ο οποίος τόνισε ότι τα εγκαίνια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη στη Διώρυγα του Ισθμού αποτελούν μια συμβολική κατάθεση τιμής στον εξαίρετο αυτόν πολιτικό άνδρα.

Για τη συνολική και υπερπολύτιμη προσφορά του, το έθνος οφείλει κάθε τιμή, αναγνώριση και σεβασμό στον Χαρίλαο Τρικούπη, στον εμπνευσμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον πρώτο εκσυγχρονιστή – όπως αποκαλείται- , τον άνθρωπο που η περίοδος που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή, ταυτίστηκε με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αντέχουν μέχρι σήμερα, με πρωτοποριακά και μεγαλόπνοα έργα υποδομών.

Θέλω να συγχαρώ θερμά για την πρωτοβουλία αυτή την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους Αντιπεριφερειάρχες και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον γλύπτη κ. Νίκο Γεωργίου και όλες και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια.

Άλλωστε, κάθε προσπάθεια που υποδαυλίζει τη μνήμη και το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, συμβάλλει στην επαλήθευση της ρήσης του ίδιου του Τρικούπη:
«Η Ελλάς προώρισθαι να ζήσει και θα ζήσει».
………………………………………………………..

Εμείς βέβαια θυμόμαστε τον Χαρίλαο Τρικούπη για μια άλλη ιστορική του φράση το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και ελπίζουμε να μην προσπαθούν να μας πουν με τρόπο τα νέα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *