18/04/2024

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφελντ

0

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο διάσημος Γερμανός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Ο «Κάιζερ», όπως ήταν το ψευδώνυμο του στον κόσμο της μόδας λόγω της γερμανικής καταγωγής του, ήταν γνωστός για το όραμα του, το οποίο ποτέ πρόδωσε στην διάρκεια της καριέρας του.

«Οι φόρμες είναι σημάδι ήττας. Όταν αγοράζεις φόρμες έχεις χάσει τον έλεγχο στη ζωή σου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο διάσημος Γερμανός γεννήθηκε το 1933 σε μία ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια βιομηχάνων και περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι.

 

 

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου «Tiziani», ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, γαλλικό στούντιο «Chloe».

Στη συνέχεια εργάσθηκε και για άλλους οίκους διεθνούς φήμης, όπως για τον οίκο «Fendi» το 1965, τον ιταλικό οίκο «Curiel» το 1970 και τον γαλλικό οίκο «Chanel», όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

 

Ο Λάγκερφελντ διατηρούσε μακροχρόνια σχέση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με τον Ζακ ντε Μπασέ μέχρι τον θάνατο του το 1989.

Ο o θρυλικός μόδιστρος ξεκίνησε την καριέρα του στο πλευρό του επίσης ιστορικού σχεδιαστή Πιέρ Μπαλμέιν, μέχρι να μεταβεί στον οίκο Chanel, όπου χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ότι «δούλευα 16 ώρες την ημέρα και δεν είχα κανέναν πρόβλημα».

Ο Λάγκερφελντ για πολλά χρόνια σχεδίαζε ταυτόχρονα κομμάτια για τις κολεξιόν του οίκου Fendi, αλλά και της δικής του επώνυμης εταιρίας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το στιλ του. Φορούσε σχεδόν πάντα μαύρα ή σκουρόχρωμα κοστούμια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία καθιέρωσε και τα μαύρα γυαλιά ηλίου, τα οποία ήταν «σήμα κατατεθέν» του.

«Είμαι σαν καρικατούρα του ευατού μου και μου αρέσει», είχε δηλώσει ο διάσημος σχεδιαστής.

«Είναι σαν να φοράω μάσκα. Για μένα το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλο τον χρόνο», είχε δηλώσει αναφερόμενος για τον χαρακτήρα του.

Τα καλλιτεχνικά του ένστικτα, οι διοικητικές του ικανότητες και η ισχυρή προσωπικότητα του, τον οδήγησαν στην κορυφή του κόσμου της μόδας.

Ο Ιβ Σεν Λοράν, ήταν ένας από τους κύριους «ανταγωνιστές» του στο χώρο της ομάδας και κατά τη διάρκεια του 1970 «έμπλεξαν» και οι προσωπικές τους ζωές, καθώς διεκδικούσαν και οι δύο τον Ζακ ντε Μπασέ.

Ο επαναπροσδιορισμός του οίκου Chanel, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Γερμανό σχεδιαστή, ο οποίος την μετέτρεψε από ένα μικρό οίκο σε έναν κολοσσό της βιομηχανίας της μόδας.

Αν και είχε πολλούς φίλους, διατηρούσε την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η γάτα του Σουπέτ, την οποία έκανε και διάσημη μέσα από τον δικό της λογαριασμό στο Instagram του κρατούσε συντροφιά.

«Μισώ τον ελεύθερο χρόνο», είχε δηλώσει το 2008. «Εκτός από το διάβασμα. Είμαι άνθρωπος που φτιάχτηκε για να δουλεύει. Είμαι πολύ τυχερός που κάνω αυτό που κάνω παρόλο που οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές», πρόσθεσε.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *