20/05/2024

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα γνωστή ως η «ξυπόλυτη ντίβα»

0

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Σεζάρια Εβόρα γνωστή ως η «ξυπόλυτη ντίβα»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σίγησε για πάντα η αέρινη φωνή της διάσημης τραγουδίστριας Σεζάρια Εβόρα, η οποία έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών, σε νοσοκομείο του Παρισιού, έπειτα από σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσίασε στη στεφανιαία αορτή.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ERYY8GJ-i0I]

Η Εβόρα είχε υποβληθεί σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση. Τον Σεπτέμβριο είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, δηλώνοντας ότι ήταν σε κατάσταση «μεγάλης εξάντλησης».

Η «ξυπόλυτη ντίβα» όπως την αποκαλούσαν, στις 22 Οκτωβρίου είχε επιστρέψει στο νησί Σαν Βινσέντε στο Πράσινο Ακρωτήρι. Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε, ότι τραγουδούσε ξυπόλυτη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη φτώχεια του λαού της.

Η Εβόρα  γεννήθηκε το 1941 στο Πράσινο Ακρωτήρι και υπηρέτησε τα παραδοσιακά είδη μουσικής «coladeiras» και «mornas», που της τα δίδαξε, όταν ήταν μόλις 16 ετών, ένας ναυτικός στην πατρίδα της.

Όσο ήταν άσημη ερμηνεύτρια, τα τραγουδούσε σε μικρά μπαρ της γενέτειράς της μπροστά σε τουρίστες, αλλά και ντόπιους εργάτες, μαζεύοντας πολύ λίγα χρήματα ως αμοιβή. Η λαμπερή της πορεία ξεκίνησε, όταν το 1987 έδωσε τις πρώτες της συναυλίες στη Λισσαβόνα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *