Έλληνας «Ράφτης» υποψήφιος για παγκόσμια διάκριση στα Ιαπωνικά Όσκαρ

0

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους της Σόνια Λίζα Κέντερμαν, «Ράφτης», μια ταινία σαν παραμύθι, που μιλά για την ικανότητα να επιβιώνει κανείς, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν πολύ δύσκολα, είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας των Japan Academy Awards, όπως έκανε γνωστό η Ιαπωνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Μετά την εξαιρετικά θερμή υποδοχή της στο 24ο Tallinn Black Nights Film Festival στην Εσθονία και την πανελλήνια πρεμιέρα της στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης -όπου απέσπασε το Βραβείο Fipresci, το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας και το Πρώτο βραβείο ΕΡΤ, η ταινία της Ελληνογερμνίδας δημιουργού, θα διεκδικήσει το κορυφαίο βραβείο στα  «Όσκαρ» της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, που έχουν θεσπιστεί το 1978 και απονέμονται κάθε χρόνο.

Ο «Ράφτης», ο οποίος ξεκίνησε να προβάλλεται -με μεγάλη επιτυχία- στους ιαπωνικούς κινηματογράφους τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021, επιλέχθηκε ανάμεσα από 208 ταινίες και βρίσκεται στην τελική πεντάδα μαζί με τις διάσημες ταινίες του Χόλυγουντ, «Nomadland» της Κλόε Ζάο, «Μinari» του Λι Άιζακ Τσανγκ, «007: No Time to Die» του Κάρι Φουκουνάγκα και «Dune» του Ντενί Βιλνέβ. Οι νικητές των βραβείων θα ανακοινωθούν στις 11 Μαρτίου 2022.

Η αργοπορημένη ενηλικίωση ενός ονειροπόλου ράφτη που ζει στο μικροσκοπικό πατάρι του οικογενειακού ραφτάδικου, η μεταμόρφωση ενός εγκλωβισμένου ανθρώπου σε πλανόδιο δημιουργό, που βρίσκει την έμπνευση στα πιο απρόσμενα μέρη, είναι στο επίκεντρο αυτής της τρυφερής και λυρικής ιστορίας.

 

Ο 50χρονος Νίκος, ένας εκλεπτυσμένος ράφτης παλαιάς κοπής, πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το φάντασμα της περασμένης και καλοντυμένης αριστοκρατίας του ’60. Όμως, όταν η τράπεζα απειλεί να κατάσχει το οικογενειακό ραφτάδικο και ο ηλικιωμένος πατέρας του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ο Νίκος παίρνει για πρώτη φορά τη ζωή στα χέρια του και βρίσκει έναν ανορθόδοξο τρόπο να φέρει την τέχνη του κοντά στους ανθρώπους του σήμερα. Μπορεί μια νύφη στα Καμίνια να γίνει η μούσα του αλαφροΐσκιωτου Ράφτη;

Στον παραμυθένιο «Ράφτη», πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου, Βάσω Ιατροπούλου, Ειρήνη Ιωάννου Παπανεοφύτου, Γιώργος Μπινιάρης, Κώστας Λάσκος, Στέφανος Μουαγκιέ, Σαμουήλ Ακίνολα, Ρομάνα Λόμπατς.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *