Άτυπη κατάθλιψη: αυτά είναι τα συμπτώματα της ύπουλης ασθένειας

0

Η κατάθλιψη και οι συνέπειές της στην καθημερινότητα του ατόμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του αγχωτικού τρόπου ζωής αλλά και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και των ποικίλων προβλημάτων που προκαλεί. Σε πολλές περιπτώσεις τα πρώιμα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά ίσως να μην έχουν γίνει ακόμα αντιληπτά, οπότε ένας ειδικός είναι ο μόνος αρμόδιος για να διαγνώσει την ασθένεια.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πάσχουν από άτυπη κατάθλιψη, δηλ. μια υποκατηγορία δυσθυμίας και παραλλαγής της κλινικής κατάθλιψης. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κυρίως από αντιδραστικότητα της διάθεσης που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην συνολική υγεία –ψυχική και σωματική-του ατόμου που πάσχει. Η άτυπη κατάθλιψη συνήθως εμφανίζεται στις γυναίκες και τα πρώτα σημάδια εκδηλώνονται στην εφηβική ηλικία. Η θεραπεία είναι φυσικά θέμα ειδικού και συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

Διακρίνετε τα ένοχα συμπτώματα και προλάβετε τις συνέπειες! 

Εναλλαγή διάθεσης, από την απότομη αλλά προσωρινή ευεξία / χαρά στην λύπη σε πολύ μικρό διάστημα. Καινούρια προβλήματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας αυτής της ευμετάβλητης διάθεσης όπως η τάση για απομόνωση, η κοινωνική φοβία, οι αυτοκτονικές τάσεις, κ.α

Σωματική κόπωση και αίσθημα βάρους στα πόδια και στα χέρια, ακόμα και αν δεν κάνατε τίποτα που να το δικαιολογεί.

Αυξημένη όρεξη για φαγητό ακόμα και ακατάλληλες ώρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.

Επιθυμία για ύπνο και παρατεταμένη αίσθηση υπνηλίας

Αδυναμία διατήρησης σχέσεων λόγω ευαισθησίας στην κριτική και προβλήματα συμπεριφοράς στις κοινωνικές επαφές. Αυτή η ασταθής κατάσταση μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, δυσκολίες στον χώρο εργασίας ή προβλήματα στο σχολείο.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της νόσου;

  • Ιστορικό κατάθλιψης σε μικρότερη ηλικία
  • Επιλόχειος κατάθλιψη μετά την γέννα
  • Καταχρήσεις ουσιών ή αλκοόλ
  • Σωματική/λεκτική ή σεξουαλική κακοποίηση
  • Απώλεια αγαπημένων προσώπων ή τραυματικά γεγονότα στην παιδική ηλικία
  • Σοβαρές ασθένειες, με άμεσες ψυχολογικές προεκτάσεις, όπως ο καρκίνος
  • Η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως τα ηρεμιστικά-υπνωτικά
  • Οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα
  • Οικογενειακό ιστορικό που περιλαμβάνει πρώτου βαθμού συγγενείς με κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ψυχολογικά προβλήματα, προβλήματα εθισμού κ.α.
  • Θάνατος στην οικογένεια ή εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας κάποιου μέλους της.

Η άτυπη κατάθλιψη δεν πρέπει να υποτιμάται και χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά και συμπεριφορικά αδιέξοδα αλλά και σε προβλήματα υγείας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *