03/05/2024

Άνοιγμα σχολείων και κορύφωση COVID και εποχικής γρίπης

0

Children wearing protective masks playing on playground

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα με αυξημένη ανησυχία για τη διασπορά του COVID-19, καθώς η παραλλαγή JN.1 είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Συστάσεις περιλαμβάνουν τον καλό αερισμό, τον αποφυγμό συγκεντρώσεων, τον αποφυγή αγγίγματος προσώπου, και τον έλεγχο των συμπτωμάτων, ενώ η αύξηση των εμβολιασμών αποτελεί προτεραιότητα.
Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τη μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές λόγω κορύφωσης του COVID-19 και της γρίπης.
Κορύφωση COVID και εποχικής γρίπης

Σχετικά με το αν υπάρχει έξαρση του Covid και αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, ο νέος υπουργός Υγείας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένας φόβος και κανένας πανικός. Δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω. Υπάρχει μία αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, πού όμως; Ούτε στις εντατικές ούτε στους θανάτους.Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις εισαγωγές, διότι έχουμε ταυτόχρονα την κορύφωση δύο επιδημιών, του Covid και της γρίπης. Όμως, τα γενικά στοιχεία φέτος είναι πολύ καλύτερα από πέρσι, είναι απολύτως υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργήσουμε πανικό και ανησυχία».

«Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα είναι το 1/10 από την εποχή που ήμασταν σε πίεση. Δεν υπάρχει ζήτημα. Να ακούν όμως οι ασθενείς τις συμβουλές των γιατρών τους και να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών».

«Οι γιατροί υπολογίζουν ότι η κορύφωση αυτών των δύο επιδημιών θα γίνει σε περίπου 2-3 εβδομάδες από σήμερα. Άρα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα δούμε την κορύφωση αυτού του φαινομένου και από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει σιγά, σιγά να αποκλιμακώνεται ως τον Μάρτιο όπου θα έχει τελειώσει».

Η πολύ μεταδοτική παραλλαγή JN.1

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, τη Βιολόγο Παναγιώτα Ζαχαράκη και τον Ιατρό Γιάννη Ντάναση, οι οποίοι συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή, «Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι “οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση.”

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *