24/07/2024

Ύποπτη περισυλλογή σκύλων στην Κόρινθο για λογαριασμό του Δήμου ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ του Δήμου Κορινθίων. Φόβος για μαζικές δηλητηριάσεις. Καταγγελία Ακτιβιστικής Ροής Κορίνθου και Φιλοζωικής Ομάδας Λουτρακίου

1

Ύποπτη περισυλλογή σκύλων στην Κόρινθο για λογαριασμό του Δήμου εν αγνοία του Δήμου Κορινθίων. Φόβος για μαζικές δηλητηριάσεις. Καταγγελία Ακτιβιστικής Ροής Κορίνθου και Φιλοζωικής Ομάδας Λουτρακίου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το χρονικό της εξαφάνισης ημιδεσποζόμενων και μη δεσποζόμενων στο Δήμο Κορινθίων τα ξημερώματα του Σαββάτου 18/08/2012 και της Κυριακής 19/08/2012

 

Λίγο πριν το ξημέρωμα του Σαββάτου 18/8 και της Κυριακής 19/8 στην πόλη της Κορίνθου και συγκεκριμένα στις περιοχές Καλάμια, Περιβολάκια και Σταθμό Προαστιακού πραγματοποιήθηκε μαζική περισυλλογή αδέσποτων και ημιδεσποζόμενων σκύλων.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιήθηκε κόκκινο αγροτικό με τρέιλερ σκεπασμένο με μουσαμά. Επίσης αναφέρουν κατηγορηματικά ότι σε ερώτηση «τι κάνετε με τα σκυλιά», «πού τα πάτε» η απάντηση ήταν ότι είναι από το δήμο ο οποίος σε συνεργασία με «φιλοζωική εταιρεία» στην Αθήνα συγκεντρώνουν τα σκυλιά για να τα στειρώσουν και να τα εμβολιάσουν, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα τα επανατοποθετήσουν στον ίδιο (φυσικό τους) χώρο. Αναφέρουν ακόμα ότι αναγνώρισαν ανθρώπους του Δήμου Κορινθίων και ότι η σύλληψη και τοποθέτηση των σκύλων στο τρέιλερ πραγματοποιήθηκε με ερασιτεχνικό και βίαιο τρόπο.

Ο αριθμός των σκύλων που εξαφανίστηκε με αυτό τον τρόπο είναι άγνωστος μέχρι στιγμής. Ωστόσο είναι απολύτως σίγουρο ότι εξαφανίστηκαν σκυλιά τα οποία ήταν στειρωμένα και είχαν σήμανση καθώς και περιλαίμια (κανονικά και αντιπαρασιτικά), στοιχείο το οποίο προφανώς αγνοήθηκε. Όλα τα σκυλιά ήταν φιλικά  και δεν είχαν δείξει δείγματα επιθετικότητας απέναντι σε ανθρώπους ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες και τεκμηριωμένες επιθετικές συμπεριφορές.

Από την στιγμή που τα παραπάνω έγιναν γνωστά, αναζητήθηκε ο καθ’ ύλη αρμόδιος εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος κατηγορηματικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη και ταυτόχρονα μας διαβεβαίωσε ότι για τέτοια θέματα ο Δήμος Κορινθίων έχει συμπράξει σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ. Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι η εν λόγω σύμβαση έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια και δεν έχει ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν πραγματοποιήθηκε καμία περισυλλογή και ότι περισυλλογή είχε γίνει πριν ενάμιση-δύο μήνες, γεγονός το οποίο δεν διασταυρώνεται με καμία μαρτυρία. Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια της περισυλλογής, και μάλιστα τις ώρες που έγινε και με τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (τρέιλερ χωρίς πινακίδες, άσχετοι προς το αντικείμενο άνθρωποι, χρονική περίοδος η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου), έρχεται σε πλήρη και κατάφωρη παραβίαση όσων ορίζει η σχετική νομοθεσία (Ν. 4039/12).

Όπως συχνά συμβαίνει στις μικρές τοπικές κοινωνίες οι αυτόπτες μάρτυρες διστάζουν να αναλάβουν την ευθύνη της κατάθεσης φοβούμενοι ενέργειες εκδίκησης. Απευθυνθήκαμε στην εισαγγελία Κορίνθου όπου αντιμετωπίσαμε χαλαρή έως αδιάφορη συμπεριφορά, δεν διακρίναμε καμία ευαισθησία ούτε εκδηλώθηκε πραγματικό ενδιαφέρον. Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε μήνυση και όταν αναφέραμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει αυτεπάγγελτη δίωξη μας είπαν ότι αυτό δεν ισχύει. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στην ΕΛΑΣ, αστυνομική διεύθυνση Κορινθίας, το κλίμα ήταν καλύτερο αλλά και πάλι δεν κατέληξε κάπου συγκεκριμένα.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί η απειρία μας σε τέτοιες καταστάσεις, αλλά είναι απολύτως προφανές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αν δεν αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις πρόκειται για είκοσι σκυλιά, το λιγότερο, πολλά από αυτά στειρωμένα, αποπαρασιτωμένα, εμβολιασμένα, θεραπευμένα από ασθένειες και κάτω από συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα 17-18-19 Αυγούστου έγιναν μαζικές δηλητηριάσεις σκύλων (ακόμα και σε αυλές σπιτιών) στην περιοχή Εξαμίλια. Υπολογίζεται ότι εξοντώθηκαν γύρω στα τριάντα σκυλιά. Ο υπεύθυνος από τον Δήμο Κορινθίων για την αστική πανίδα, παρά το γεγονός ότι κατοικεί σε αυτή την περιοχή δήλωσε ότι δεν έχει αντιληφθεί κάτι σχετικά με τις μαζικές δηλητηριάσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν τιμούν τον τόπο. Με λύπη αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιούμε περιστατικά σαν αυτό. Ωστόσο, η δημοσιότητα (τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός Ελλάδος) είναι ένα από τα εφόδια που έχουμε να αντισταθούμε στη λογική διαχείρισης του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης της αστικής πανίδας μέσα από νυχτερινές καταδρομικές επεμβάσεις, με ψέματα και με απόλυτη αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού απέναντι στη σχετική νομοθεσία.

Παρακαλούμε όποιον/α γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τις εξαφανίσεις/μαζικές δηλητηριάσεις να επικοινωνήσει μαζί μας. Σύντομα, (και για την περίπτωση αξιόπιστων πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της κατάστασης) θα προσδιοριστεί και το ποσόν της αμοιβής το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.

Ακτιβίστικη Ροή Κορίνθου

Φιλοζωική Ομάδα Λουτρακίου

Ομάδα Προστασίας Αδέσποτων Σιδηροδρομικού Σταθμού Κορίνθου

Τηλέφωνα επικοινωνίας  6972 723 663 και 6938 373 187

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Ύποπτη περισυλλογή σκύλων στην Κόρινθο για λογαριασμό του Δήμου ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ του Δήμου Κορινθίων. Φόβος για μαζικές δηλητηριάσεις. Καταγγελία Ακτιβιστικής Ροής Κορίνθου και Φιλοζωικής Ομάδας Λουτρακίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *