27/07/2024

Όσο πιο πολύ φωτογραφιζόμαστε τόσο λιγότερες στιγμές βιώνουμε πραγματικά

0

Όσο πιο πολύ φωτογραφιζόμαστε τόσο λιγότερες στιγμές βιώνουμε πραγματικά

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι – Όσο περισσότερο φωτογραφίζεστε, τόσο λιγότερα βιώνετε – Οι φωτογραφίες δεν είναι αναμνήσεις

Η Rebecca Woolf, γνωστή μπλόγκερ στο Λος Άντζελες, χρησιμοποιεί το blog της, «Girl’s Gone Child», σαν ένα παράθυρο στην οικογενειακή της ζωή. Φυσικά, αυτό περιλαμβάνει εικόνες και από τα τέσσερα παιδιά της.

Η ίδια λέει ότι είναι πιθανόν να έχει τραβήξει δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες από όταν γεννήθηκε το πρώτο της παιδί, ενώ ισχυρίζεται πως θυμάται τη στιγμή, όταν πατούσε το κλικ της φωτογραφικής μηχανής, καθώς ήταν πολύ απορροφημένη σε αυτό που έκανε.

«Θυμάμαι μια φορά που πήγαμε στο πάρκο και όταν κοίταξα γύρω μου… είδα πως όλοι κρατούσαν τα τηλέφωνά τους… Δεν τραβούσαν φωτογραφίες, απλά μόνο είχαν μια συσκευή στα χέρια τους», θυμάται. Τότε σκέφτηκε: «Ω, Θεέ μου, έτσι με βλέπουν τα παιδιά μου; Σαν κάποια που κρύβεται πίσω από μία κάμερα;».

Σήμερα, η Woolf τραβά ακόμη σε αφθονία φωτογραφίες, αλλά προσπαθεί να μην αφήνει τη φωτογραφική μηχανή να μπαίνει ανάμεσα σε εκείνη και τη στιγμή που ζει, λέει.

Όσο περισσότερο φωτογραφίζεστε, τόσο λιγότερα βιώνετε
Το θέμα είναι: Πώς μπορούν οι φωτογραφίες να αλλάζουν τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας; Η Maryanne Garry, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Victoria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας, μελετά εδώ και χρόνια τις επιδράσεις των φωτογραφιών στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. «Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν ζουν τη στιγμή» ισχυρίζεται η ίδια, για να συμπληρώσει πως «όλοι εκείνοι οι γονείς που συνεχώς τραβούν φωτογραφίες στα παιδιά τους, στην ουσία δεν τα χαίρονται γιατί δεν απολαμβάνουν τη στιγμή, επειδή επικεντρώνονται στο τεχνικό κομμάτι. Στην Ψυχολογία αυτό είναι ένα είδος… απώλειας» λέει η Maryanne Garry.

«Οι φωτογραφίες δεν είναι αναμνήσεις»

Η ψυχολόγος Linda Henkel λέει επίσης ότι είναι λάθος να σκεφτόμαστε τις φωτογραφίες ως αναμνήσεις. Η φωτογραφία θα παραμείνει η ίδια κάθε φορά που την κοιτά κανείς, αλλά οι αναμνήσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Η ίδια αναφέρεται στις φωτογραφίες που έχουμε και ανήκουν στην εποχή του Λυκείου: «Κάθε φορά που θυμάμαι την αποφοίτησή μου στο Λύκειο, θα ήθελα να προσθέσω περισσότερο… χρώμα και ίσως να αλλάξω και την εμπειρία, περισσότερο χάρη στις σημερινές μου ιδέες και στο πώς αντιλαμβάνομαι σήμερα τη ζωή. Η ανθρώπινη μνήμη έχει μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι έχουν οι φωτογραφίες».

Στον αντίποδα, η Henkel δεν συνιστά στους ανθρώπους να σταματήσουν να τραβούν φωτογραφίες καθώς είναι «πολύτιμα εργαλεία που μπορούν να προσφέρουν πλούσια τεκμήρια στο μέλλον. Αντ’ αυτού, θα ήθελα να είμαστε πιο προσεκτικοί κατά τη λήψη φωτογραφιών» επισημαίνει.

Πηγή: protothema.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *