16/04/2024

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνηση [αναλυτικό ρεπορτάζ]

0

Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνηση

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Ψήφο εμπιστοσύνης με 162 «ναι» πήρε η κυβέρνησηΥστερα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία που με τις ομιλίες και την ψηφοφορία κράτησε ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ναι» στην κυβέρνηση ψήφισαν 162  βουλευτές (του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ) και «όχι» ψήφισαν 137  βουλευτές (της ΝΔ, της ΧΑ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ) .

Απών ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Για ιστορική μέρα, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βράδυ της Κυριακής οπότε ξεκίνησε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μέτρησε περισσότερες από 20 ώρες στην έδρα, δίνοντας παράλληλα ένα στίγμα για τον τρόπο που θα κινηθεί ως επικεφαλής του σώματος.

Τελευταίος ομιλητής στη διαδικασία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαχειριστεί μαι τέτοια σκληρή διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτη φορά που μια κυβέρνηση πριν την ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε την αποδοχή της κοινωνίας» και συμπλήρωσε:.

«Δεχόμαστε στήριξη και από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ έλληνας Πρωθυπουργός να βρεθεί στην Αυστρία εν μέσω διαδήλωσης συμπαράστασης στην Ελλάδα.

»Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά η Ελλάδα ολόκληρη.

»Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στα μνημόνια και την υποτέλεια

»Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, κάνουν τεράστιο λάθος.

»Στις 25 του Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά, είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος. Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές. Όσοι επενδύουν σε αποτυχία της Ελλάδας, εθελοτυφλούν.

»Θα κριθεί τις επόμενες μέρες αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της ή θα δώσει τη θέση σε μια Ευρώπη του τρόμου.

»Η μικρή Ελλάδα είναι εκείνη που υπερασπίζεται την ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.

»Όποιοι ποντάρουν στη σύγκρουση θα δουν ότι διαπράττουν λάθος. Τραυματίζουν την Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαικό μέλλον.

»Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Γερμανία και συμπλήρωσε:

«Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε από καμία κυβέρνηση από το 2009. Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο. Το μνημόνιο ακυρώθηκε από την ίδια την αποτυχία του και φυσικά από την ψήφο του λαού μας.

»Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.

»Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη

»Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία. Διαπραγματευόμαστε τους όρους αποπληρωμής του χρέους

»Λέμε τέλος στη λιτότητα, προκειμένου να καταστήσουμε το χρέος βιώσιμο

»Τι ζητάμε λοιπόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Καταρχάς ζητάμε χώρο και χρόνο. Το πρόγραμμα – γέφυρα αυτό ακριβώς είναι.

»Κόκκινη γραμμή η ένταξη μέτρων λιτότητας στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

»Δεν ζητάμε νέα δάνεια, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως η επιστροφή των χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα.

»Ζητάμε την επιστροφή του 1,9 δις ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή χρήματα που μας οφείλονται. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο στην κ. Μέρκελ και να μην παίρνει απάντηση. Μη μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα.

»Πείτε μας λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία.

»Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχει να κάνει με το κόστος εργασίας.  Οι ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνδυάζονται και με δημόσιες. Να σας θυμίσω ίσως ότι την περιουσία του Δημοσίου την αποτιμήσατε το ’10 σε 50 δις & το ’14 σε 5; Αυτή την πορεία δεν θα τη συνεχίσουμε.

»Δεν δεχόμαστε τα προαπαιτούμενα, του περίφημου μέιλ της τρόικας, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιδιώκουμε πολιτική λύση εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.

»Διεκδικούμε την αναγκαία απομείωση του ελληνικού χρέους. Που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup από το το 2012, αλλά ποτέ δεν διεκδικήθηκε. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Αλλά πάνω από όλα θα σέβεται τον ελληνικό λαό και τις επιλογές του.

»Κανένας δεν πιστεύει πως η ρήξη Ελλάδας – ευρωζώνης θα ωθήσει σε θετικές εξελίξεις την Ευρώπη. Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Σε αυτή την εκδοχή, εμείς απλά θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή, θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μπορεί κανείς να μας εκβιάσει.

»Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μη σας καταπιεί η ιστορία.

»Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη. Όσο έχουμε τον λαό στο πλευρό μας δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν» ενώ απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά του είπε ότι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των εκλογών.


«Απρόσμενος φίλος της Ελλάδας είναι ο Καγκελάριος της Αυστρίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

»Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μας στηρίζουν στη διαπραγμάτευση και οι Έλληνες Σοσιαλιστές μας κατακρίνουν.Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί. Διαβεβαιώνω πως οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

»Η υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια.

»Τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση δεν σχετίζονται με την ανάγκη νέου δανεισμού. Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας & δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό. Θα ακολουθήσουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, του κράτους, για την προστασία των εργαζομένων. Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιδιώκουν τον εξευτελισμό της Ελλάδας

«Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν για τον λαό και μόνο υπέρ αυτού θα τις ασκήσουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, για να διευκολύνει τη διαδικασία, καθώς η συζήτηση είχε ξεφύγει από τα προβλεπόμενα χρονικά όρια κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά, χωρίς να μιλήσει.

Αμέσως μετά τον λόγο είχε πάρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

«Εικονική η πραγματικότητα του Σαμαρά. Προσέβαλε όσους βιώνουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Δραγασάκης.

«Τα ελλείμματα όντως εξαλείφθηκαν, αλλά ουσιαστικά μεταφέρθηκαν στην κοινωνία. Η βάση του προβλήματος ήταν το ίδιο το μοντέλο του μνημονίου. Μια κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ανάπτυξη. Εγκληματική η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με εσωτερική υποτίμηση και λιτότητα».

»Ορισμένα μέτρα του μνημονίου, υπό ένα άλλο πλαίσιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά. Μια ενδιάμεση συμφωνία είναι αναγκαία για να υπάρξει χρόνος

»Αν δεν απαλλαγούμε από δεσμεύσεις των Μνημονίων, θα είμαστε καταδικασμένοι στη λιτότητα, στην οικονομική καχεξία και υποβάθμιση».

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιτρέψει πιο πριν, σεβόμενη τον ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει επί 52 λεπτά.


«Οποιος αγαπάει τη πατρίδα του θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του.

«Δεν θα μηδενίζουμε το έργο σας  όπως κάνατε εσείς» είπε ο Αντ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που είχε τον λόγο αμέσως πριν. «Σήμερα αποκαλύπτεται ότι δεν είχατε κανένα πρόγραμμα, καμία επαφή με τη πραγματικότητα» είπε. «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια».

»Όταν αναλάβατε η Ελλάδα είχε εξαλείψει τα ελλείμματα και έκλεισε με σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη χρονιά. Στέκεστε γιατί σας παραδώσαμε στέραιο έδαφος. Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε.
Μην προκαλείτε για το ποιος στέκεται όρθιος και ποιος σκυφτός στο eurogroup» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Τον Απρίλιο του 12′ λέγατε δε θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε άλλη συνέντευξη είπατε δε θα πληρώσετε έτσι και αλλιώς γιατί δνε έχετ σπίτι στο όνομά σας. Ο Τσίπρας ποτέ δεν κάλεσε τον κόσμο να πληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Τώρα ξαφνικά τον καλείτε να πληρώσει για την πατρίδα.

»Εξαλείψαμε 9% έλλειμμα, περάσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ξαναγίνει και αυτά ενόσω δική σας υπονόμευσης

»Δεν έχουμε αύξηση του χρέους, τα μπερδεύετε. Θα χρησιμοποιούσαμε τα αποθέματα του ΤΧΣ για τη μείωση του χρέους. Από τις αποκρατικοποιήσεις πετύχαμε την είσπραξη 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία πηγαίνουν απευθείας στη μείωση του χρέους.

»Θέλετε να χτίσετε πάνω στις επιτυχίες μας αλλά βλέπω θα γκρεμίσετε ό,τι κάναμε. Παραλαμβάνετε χώρα, κοιτάξτε να τη παραδώσετε καλύτερη από ό,τι τη βρήκατε. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμιζόταν, τώρα υποβαθμίζεται.

»Καλύψαμε τις άμεσες ανάγκες, περάσαμε σε πλεονάσματα, μειώθηκε στο μισό η ύφεση για το 2013. Ενισχύσαμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές και τώρα μας λέτε για το email Χαρδούβελη» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε:

«Θα πρέπει να έχει καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης ότι έχουμε δεχτεί όχι πάνω από το 63% του μνημονίου. Κάνετε τη κωλοτούμπα και δεν λέτε ούτε μια συγγνώμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί σε νέο μνημόνιο. Αν θέλετε άλλους 4 μήνες παράταση μνημονίου, γιατί δεν τους ζητάτε; Φοβάστε τις συνιστώσες σας. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια κ. Τσίπρα

»Εμείς ζητώντας παράταση, ετοιμάζαμε το επόμενο μας βήμα. Το δικό σας ακόμα δεν το ξέρει κανείς, ούτε εσείς οι ίδιοι.
Η κυβέρνηση πηγαίνει σε σύγκρουση με την Ευρώπη. Όταν δίνεις αυτά που δεν έχεις, τότε υποχρεώνεσαι σε πολλαπλάσιες περικοπές. Όταν δίνεις αυτά που δεν έχεις, τότε υποχρεώνεσαι σε πολλαπλάσιες περικοπές.

»Μιλάτε για συμφωνία-γέφυρα ή συμφωνία-συμβόλαιο. Μέχρι τώρα μνημόνια τα λέγατε όλα αυτά.  Ο Τσίπρας κάνει λάθος όταν νομίζει πως η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη. Νομικά δεν μπορούν να σε διώξουν αλλά οικονομικά και πολιτικά μπορούν να σε αναγκάσουν να βγεις από το ευρώ.

Φοβάμαι θα πετύχετε το ακατόρθωτο, να ενώσετε το Ευρωπαϊκό νότο με τον Ευρωπαϊκό βορρά εναντίον της Ελλάδας

»Νομίζατε ότι πήρατε στήριξη από τις ΗΠΑ. Πλην όμως οι ΗΠΑ δεν βάζουν λεφτά και σας διεμήνυσαν να τα βρείτε με την ΕΕ. Διώχνετε τις επενδύσεις με αυτά που λέτε. Λέξη δεν είπατε για ανάπτυξη. Μιάμιση ώρα μιλάγατε στη Βουλή τις προάλλες. Αυτά που πολεμάτε δνε είναι λιτότητα, ανάπτυξη λέγεται.

»H αύξηση του κατώτατου μισθού είναι λάθος γιατί θα προκαλέσει άνοδο της ανεργίας και επιστροφή στα μπλοκάκια.Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είναι λάθος γιατί θα προκαλέσει νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης. Θα υποχρεωθείτε σε νέο δανεισμό.

»Τα πλεονάσματα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, την οποία εξανεμίζετε. Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το πόσο χρέος (ονομαστικό) έχει μια χώρα και από το ΑΠΕ και από το πότε λήγει. Κόψαμε το ονομαστικό χρέος, κόψαμε άλλα 20 δισ με επαναγορά χρέους σε χαμηλότερη τιμή. Κόψαμε το ονομαστικό χρέος, κόψαμε άλλα 20 δισ με επαναγορά χρέους σε χαμηλότερη τιμή. Στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 12, πετύχαμε ανακούφιση χρέους.

»Εγκαταλείπετε το σίγουρο δρόμο και πάτε να κυνηγήσετε χίμαιρες. Ανασύρατε από τα βάθη της ιστορίας ένα μηχανισμό που χρησιμοποιούσε η Μ. Βρετανία τον 17ο αιώνα.. Ουάου που θα έλεγε και ο κ. Βαρουφάκης.

»Κάντε όσες εξεταστικές επιτροπές θέλετε, δεν φοβόμαστε τίποτα.

»Καταργείτε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, λόγω ειδικής σχέσης με τρομοκράτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ άγγιξε αυτό που κανείς δεν τολμούσε. Τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων του δημοσίου. Δεν πήρατε εντολή από τον ελληνικό λαό να αλλάξετε τις συμμαχίες της χώρας. Ενισχύσαμε τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Μη μπερδεύετε τα ηρωικά “όχι” των πατεράδων μας με την ανάγκη για δανεικά. Τα δανεικά ειναι εξάρτηση, όχι ελευθερία. Δε θα σας υπονομεύσουμε όπως κάνατε εσείς αλλά δε θα σας αφήσουμε να μας πάτε στα βράχια. Τελικά που το πάτε; Σε ρήξη, σε δημοψήφισμα;

»Ούτε να το σκέφτεστε να μας φέρετε πάλι το φάντασμα της δραχμής

»Αύριο πάω στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος Θα στηρίξω την Ελλάδα.

»Η ΝΔ προσέφερε πολλά στην ανόρθωση της χώρας.

»Τι θα κάνετε με τις υποχρεώσεις της χώρας; πως θα τη κρατήσετε στο ευρώ;

Βενιζέλος: «Το deja vu όπως θα έλεγε ο Ζουράρις ότι τα έχω ξαναζήσει αυτά, μου θυμίζουν περίοδο 2009»

Πρώτος από τους αρχηγούς έλαβε νωρίς το βράδυ τον λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. «H εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση αλλά όχι ρήξη, είναι βελτίωση και όχι επιδείνωση, είναι παραμονή στο ευρώ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σας στηρίζουμε ως αντιπολίτευση, αλλά με προϋποθέσεις, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε συμπαθητική αλλά αναρμόδια δήλωση. Την καθαρή επίσημη θέση δεν τη γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η βουλή των Ελλήνων, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος ενώ συμπλήρωσε ότι έχει «το deja vu όπως θα έλεγε ο Ζουράρις ότι τα έχω ξαναζήσει αυτά, μου θυμίζουν περίοδο 2009».

«Εμείς ζητήσαμε τη μικρότερη δυνατή παράταση. Δεν υπάρχει νέο δάνειο αλλά καθυστερημένες δόσεις. Δεν αντέχει ο κόσμος τόσο κυνισμό. Η δική μας πρόταση για παραμετρικές αλλαγές είναι πιο ολοκληρωμένη» ανέφερε και σχολιάζοντας το πρόγραμμα-γέφυρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε ότι «η γέφυρα είναι των στεναγμών, μικρή και επισφαλής σαν το τρενάκι του κυρίου Καμμένου».

Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Δεν είναι η στιγμή για πανηγυρισμούς, λεονταρισμούς και διαξιφισμούς» είπε ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη άρχισε στην Ελλάδα η μεταμνημονιακή περίοδος.

«Περάσαμε από τη πυραμιδική μεγέθυνση στη πυραμιδική λιτότητα. Αποδεχόμαστε 0% του μνημονίου. Δεν αποδεχόμαστε ούτε μία λέξη που ενισχύουν τη λιτότητα και το χρέος. Δεν θα αποδεχτούμε ούτε έναν όρο που ενισχύει τη δίνη της κρίσης. Δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία» είπε και συμπλήρωσε:.

«Δεν γίνεται διαπραγματευτούμε, εάν αποκλείσουμε τη ρήξη. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη ρήξη, αλλά αν την έχεις αποκλείσει, δεν διαπραγματεύεσαι.

»Ο κόσμος νιώθει ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη. Μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές σώφρονες προτάσεις. Χωρίς μπλόφες και περιστροφές, αυτή θα είναι η πανούργα τακτική μας.

»Το τοξικό κομμάτι του μνημονίου είναι το 30%. Αυτό θα απορρίψουμε» συμπλήρωσε. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πηγαίνει στο Εurogroup όρθια και όχι σκυφτή» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Κατανοώ τη συγκινητική προσπάθεια όσων δεν τόλμησαν τη ρήξη και τώρα μας χαρακτηρίζουν μνημονιακούς. Μην προβάλλετε την υποταγή σας στο Μνημονιο επάνω μας» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ο λαός δεν πρέπει να μπερδεύεται με τα μεγάλα λόγια περί τέλους της λιτότητας. Ψίχουλα από την κυβέρνηση σε έναν λαό που έχει χάσει τα πάντα. Δεν δίνουν στο λαό τίποτε από αυτά που έχασε. Δεν θα συμβιβαστούμε με την πείνα, την ανέχεια. Δεν θα ανεχτούμε τα κόλπα τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας.

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε, μετά τις 9 το βράδυ, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στάυρος Θεοδωράκης. 

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες», είπε. «Όχι μόνο γιατί μας λείπουν τα ευρώ αλλά γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας.
Έχουμε μπερδέψει συνθήματα, ρόλους και στόχους. Φοβάμαι ότι αρκετοί εδώ μέσα πρώτα σκέφτονται το όφελος των κομμάτων τους και μετά το όφελος των πολλών… Αλλά δεν έχουμε άλλο τρόπο από το να προσπαθήσουμε.

»Η πάταξη της φοροδιαφυγής, η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά είναι – ναι! – προτεραιότητα για τη χώρα.

»Πρέπει να ελεγχθούν οριζοντίως και από μια ελεγκτική αρχή όλες οι υπάρχουσες λίστες (Νικολούδη, Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ).

»Συμφωνούμε ότι είναι προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και του πετρελαίου. Να μπει ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια.

»Τα λεφτά δεν είναι για τους χρεοκοπημένους αεριτζήδες αλλά είναι γι’ αυτούς που επενδύουν στην γνώση και την καινοτομία και σέβονται τον κόσμο της εργασίας.

»Nα γίνει μια πολιτική συμφωνία που θα επιβάλλει στις τράπεζες να μην εγκρίνουν δάνεια επειδή κάποιος ισχυρός τους έκλεισε το μάτι

»Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την «μετριοκρατία», μέσα από την οποία επιβιώνει το πολιτικό σύστημα!

»Οι μετριότητες θα στηθούν έξω από τα γραφείο σας κ.Τσίπρα! Τους καλούς πρέπει να τους αναζητήσετε ο ίδιος!

»Η δική μας πρόταση, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη και δεν έχετε παρά να την υιοθετήσετε. Όσοι δεν κατάφεραν να βγουν Βουλευτές να μην διοριστούν σε κρατικές θέσεις και αν διοριστούν να μην μπορούν να επανέλθουν στην πολιτική, αν δεν περάσουν 4 χρόνια.

»Συμφωνούμε στις συμβολικές περικοπές, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

»Τα κόμματα και οι βουλευτές να αποσπάσουμε μόνο τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους απ’ όσους δικαιούμαστε. Εμείς θα το κάνουμε.

»Ξέρετε πόσο χαρτί ξοδέψαμε την πρώτη μέρα της Βουλής για να ψηφίσουμε Πρόεδρο, Αντιπροέδρους, κοσμήτορες και γραμματείς; Περισσότερα από 10.000 φύλλα Α4!

»Ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει στην άκρη τη ρητορική του μίσους και των αγανακτισμένων

»Δε βρισκόμαστε στο 1974. Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ο Καραμανλής που επέστρεψε από το Παρίσι μετά την πτώση της χούντας. Δεν είμαστε στην αρχή της Μεταπολίτευσης

»Μη μιλάτε τόσο εύκολα για εξεταστικές επιτροπές,μην ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή.

»Σταματήστε τώρα τη συζήτηση για προδότες και αντιστασιακούς. Σε τι αντιστέκονται; Άγνωστο. Γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση; όπως είπατε. Ποιος θα προδώσει; Εσείς κυβερνάτε.

»Μην αντιγράφεται τους ακροδεξιούς συνεταίρους σας, που μέχρι χθες σας θεωρούσαν κομμούνια και αντεθνικώς σκεπτόμενους

»Το παιδί του μετανάστη, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε στην Ελλάδα, είναι για μας Έλληνας. Και δεν είναι Έλληνας μόνο αν κληθεί να παίξει στο ΝΒΑ.

»Για μας το ευρώ δεν είναι εμμονή σ’ ένα νόμισμα, αλλά η κάρτα για την ισότιμη συμμετοχή μας στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίηση.

»Η σχέση με τους εταίρους θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό, αλληλεγγύη & διάθεση αναζήτησης κοινά αποδεκτών λύσεων.

»Οι υπουργοί δεν είναι σταυροφόροι, δεν είναι οι ελευθερωτές της Ευρώπης, δεν είναι προφήτες μιας νέας θρησκείας. Ας ξεπεζέψουν από το άσπρο άτι και ας ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας

»Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας,αποκτήσαμε πάνω από ένα εκατ. ανέργους,οδηγήσαμε στη μετανάστευση πολλά από τα καλύτερα νεανικά μυαλά.

»Έχουμε ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης γιατί μάλλον… το σχέδιο να τυπώσουμε λεφτά στον Χολαργό δεν προχωράει

»Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία,τη Δικαιοσύνη,τη Διοίκηση,την Εκπαίδευση,το Σύνταγμα»

»Στόχος μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας – όπως τη λέτε – θα πρέπει να είναι: στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%. Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας

»Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ

Tο πρώτο που είπε η κυβέρνηση είναι ότι θα επιστρέψουν στις σχολές οι αιώνιοι φοιτητές. Αυτή είναι η αλλαγή που φέρνετε; »

Αντιπαράθεση Καμμένου – Θεοδωράκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Σταύρου Θεοδωράκη και Πάνου Καμμένου και αφορούσε την επαγγελματική απασχόληση του Σταύρου Θεοδωράκη στην ΕΡΤ και την αμοιβή του από αυτήν.

Ο κ. Καμμένος, μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Ποταμιού και τον μισθό που έπαιρνε στην ΕΡΤ, ως εξής: «Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για την ΕΡΤ. Όμως πόσα έπαιρνε ο ίδιος για τις συμπαραγωγές της ΕΡΤ και τη βούλιαξε; Αυτοί που έπαιρναν 20άρια και 30άρια. Ας έρθει να ζητήσει συγγνώμη και ας συμπαραταχθεί κοντά μας».

Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και έκανε με τη σειρά του επίθεση κατά του κ. Καμμένου: «Θέλω να πω στον προηγούμενο ομιλητή ότι δεν είμαστε όλοι πλούσιοι και δεν ζούμε με τα λεφτά των πατεράδων μας. Υπάρχουν άνθρωποι που δούλεψαν και ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν σε μεγάλα μαγαζιά. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη ζωή που χτίσαμε. Για να μπούμε στην πολιτική αφήσαμε τις δουλειές μας».

Νέα τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ο οποίος επανήλθε στο θέμα της αμοιβής του κ. Θεοδωράκη στην ΕΡΤ. «Και εγώ δούλεψα επί πολλά χρόνια. Ο πατέρας μου δούλεψε και πλήρωνε φόρους, αλλά 20 χιλιάδες από την ΕΡΤ δεν έπαιρνε. Υπήρχαν εργαζόμενοι με 700 ευρώ που απολύθηκαν, γιατί κάποιοι σαν και εσάς έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, κατά τη δική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε χαρακτηρίσει τους ΑΝ.ΕΛΛ. ως «ακροδεξιά» συνιστώσα της κυβέρνησης.
 
Η πρωινή συνεδρίαση  

Πρώτος από τους υπουργούς μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Στην ομιλία του ο Ξυδάκης, έκανε λόγο για «άνοιξη πολιτισμού» και αναφέρθηκε σε ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται στην «αξιοκρατία και την διαφάνεια», παρουσιάζοντας παράλληλα τους βασικούς στόχους του υπουργείου του, υπενθυμίζοντας ότι ο Πολιτισμός στα δύσκολα χρόνια ήταν οδηγός του λαού μας.

«Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο Σικελιανός ξεσήκωσε την Ελλάδα πάνω από το φέρετρο του Κωστή Παλαμά. Στα δύσκολα χρόνια ο πολιτισμός ήταν ο οδηγός και ο αρωγός του ελληνικού λαού. Είμαστε λαός ποιητών, φιλοσόφων, εμπόρων, ταξιδευτών και αν χρειαστεί πολεμιστών» υπογράμμισε ο Νίκος Ξυδάκης και συνέχισε:

«Εστω και υπό πίεση, έστω και υπό το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ανάγκης, έχουμε τώρα την ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή και να δώσουμε μια νέα πνοή. Ξαναπιάνουμε το νήμα από τη διακοπείσα άνοιξη του ’60, την περίφημη ‘Χαμένη Άνοιξη’ του Στρατή Τσίρκα. Φιλοδοξούμε να είμαστε όλοι μας μέρος της άνοιξης του 2015. Αυτής που έρχεται, αυτής που ξεκίνησε και να τη ζήσουμε σαν πρωταγωνιστές, με χαρά και με ευθύνη, να γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας. Ο πολιτισμός είναι το όχημα για αυτή την καινούργια εποχή».

Ο Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου -έργο με ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, που όμως εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

«Κεντρικό σημείο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη διασύνδεσή του με την παραγωγή πρωτογενούς πλούτου είναι η αναμόρφωση του ΤΑΠΑ» είπε ο Ν. Ξυδάκης και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις «άπειρες δυνατότητες για να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα» μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, του εξορθολογισμού των πωλητηρίων, της θεσμοθέτησης και της διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και με την ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων για πώληση προϊόντων.

Στη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση,αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά  τονίζοντας  ότι «αυτή η νέα κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όσους τη στηρίζουν, αλλά και να νιώσει το βάρος ότι σε αυτήν έχουν εναποθέσει το βάρος πολλοί, ακόμη και αυτοί που δεν την ψήφισαν».

Η κ. Τσαρουχά μίλησε όμως και για όσους σήμερα κάνουν δεύτερες σκέψεις. «Οι ηγεσίες οριοθέτησαν επακριβώς τις εθνικές προτεραιότητες. Όσο εύκολο είναι να πάτε σε εκλογές άλλο τόσο εύκολο είναι και για εμάς να αποχωρήσουμε. Ας διαφυλάξουμε όμως αυτό που μας ενώνει. Να το ενδυναμώσουμε ως τη μόνη εθνική ορθή επιλογή» είπε.

Επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και με αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε το κόμμα του παίρνοντας ορισμένα λανθασμένα, όπως είπε μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις στους πολίτες με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακοπουλος, μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι «ακυρώνονται όλες οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις», και ότι ξεκινά «διπλωματικό άνοιγμα» σε χώρες εκτός ΕΕ για συμμαχίες.

Η νέα ενεργειακή στρατηγική που «αποτελεί καρδιά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» έτσι όπως την περιέγραψε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Παν. Λαφαζάνης, θα έχει ως ατμομηχανή τις υπό τον έλεγχο του Δημοσίου επιχειρήσεις στην ενέργεια, αφού ακυρώνονται όλες οι υπό εξέλιξη και προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ, ενώ για τη προχωρημένη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar επανέλαβε «θα περιμένουμε πρώτα την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν που διεξάγει σχετική έρευνα».

Για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, και ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ μπορεί να μειωθεί κατά 20%-40%, επιφέροντας σημαντική μείωση στα τελικά τιμολόγια, ενώ μειώση θα επιχειρηθεί και στις τιμές των καυσίμων, πετρελαίου και βενζίνης, με τη βοήθεια των ΕΛΠΕ, όπου ο ρόλος του Δημοσίου αναβαθμίζεται μετά την επιστροφή του ποσοστού 35,5% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Μίλησε για «πρωτοφανή εξάπλωση της ενεργειακής φτώχειας» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 κιλοβάτ σε 300.000 άπορα νοικοκυριά.

Στην αποκατάσταση των αδικιών και στην ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Να αλλάξουμε εμείς το κράτος. Εμείς γιατί το έχει ανάγκη, γιατί θέλουμε να γκρεμίσουμε το πελατειακό σύστημα και το σύστημα διαπλοκής. Όχι γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε οποιονδήποτε έξω από την Ελλάδα» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Ο ίδιος από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε νέο μισθολόγιο που θα αποκαταστήσει τις αδικίες, καθώς και μίνι εθελοντική κινητικότητα, που θα προηγηθεί των επαναπροσλήψεων καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργιας και του ΟΜΕΔ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπργαματεύσεων εγγυάται την επαναφορά του στα 751 ευρώ σε βάθος χρόνου.

Το βράδυ αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα επιχειρήσει να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης επί των θέσεών της όπως αυτή εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής.

Διαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Στρατούλης παρουσίασε όλα τα άμεσα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, εγγυάται τις συντάξεις έως το τελευταίο ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα προχωρήσει ούτε η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1.1.2016 που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε ο περιορισμός των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και η κατάργηση τους από 1.1.2016 με την ενσωμάτωσή τους στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ούτε η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις γυναίκες τις εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά, για τα άτομα με αναπηρία, για τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

Φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ από 3.500 υποθέσεις βρίσκονται ανέλεγκτες στα συρτάρια των αρμοδίων αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός για την αντιμετώπιση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδηςμιλώντας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός κατά της Διαφθοράς, από το ποσό αυτό μπορούν να εισπραχτούν άμεσα τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν και η πρώτη του δέσμευση και εξαγγελία: την εντολή που έχει ήδη δώσει στο ΣΔΟΕ να εισπραχτούν άμεσα αυτά ποσά και να προηγηθεί ο έλεγχος αυτών των υποθέσεων.

«Δεν θ’ αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες τραπέζια που μένουν άδεια από φαϊ τα πιάτα τους σήμερα. Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, όταν εκατομμύρια πολίτες δε μπορούν να τα πληρώσουν, ούτε καν τη συμμετοχή τους, με τον υπάρχοντα» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο να έχουν ξεπεράσει, όπως όλοι ξέρουμε, τα 70 δις, η πλειοψηφία των οποίων όμως είναι χρέη παλιά κι αδύνατο να εισπραχθούν, θέλουμε να μπουν αν είναι δυνατόν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες σε σύστημα ρύθμισης» είπε η υπουργός και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε για λίγους ακόμα μήνες τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών με το σύστημα μέχρι 100 δόσεων, αφαιρώντας άμεσα όλους τους περιορισμούς που εμπόδιζαν να μπει η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτό το σύστημα».

Κριτική στις κυβερνητικές επιλογές από ΝΔ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ

Πρόσκληση προς τους υπουργούς να συντονιστούν, ώστε να μην λένε διαφορετικά πράγματα ο καθένας, ειδικώς για τα ζητήματα των επενδύσεων, απηύθυνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αιχμή την ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με σκωπτικό τόνο καταλόγισε στον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη αφορισμό των επενδυτών.

«Σας ενθαρρύνω να ονομάσετε το υπουργείο σας σε υπουργείο επανακρατικοποιήσεων και αφορισμού των επενδυτών. Το θέμα είναι αν η συμφωνεί μαζί σας η κυβέρνηση και ο κ. Βαρουφάκης, αν αυτά έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και αν πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνετε λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν θέλετε ούτε επενδύσεις, ούτε επενδυτές» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και προέτρεψε να συντονιστούν μεταξύ τους οι υπουργοί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως η συμφωνία (με τους δανειστές) η οποία διαφαίνεται, κινείται στον ίδιο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του ευρωπαϊκού μονόδρομου, του δρόμου που έφερε τους εργαζόμενους στην κόλαση. Και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην επαναπαύεται, διότι χαίρεται μεν που «έφυγε η κυβέρνηση που του έκανε το βίο αβίωτο», αλλά οι πολιτικές παραμένουν.

«Έρχονται δύσκολες μέρες διότι το Μνημόνιο έφυγε, αλλά οι νόμοι είναι εδώ και όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση τον λαό. Και το χειρότερο είναι πως δεν αμφισβητούνται», είπε ο κ. Παφίλης.

Απευθυνόμενος δε προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Με αυτούς που οδήγησαν τον κόσμο στην κόλαση πάτε να λύσετε τα προβλήματα».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Κουτσούκος, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειμμα σχεδίου ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, ούτε και σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αμφισβήτησε τη διάθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε προεκλογικά.

Πάντως ο κ. Κουτσούκος είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συμφωνία «για το καλό της χώρας».

Κατά την ομιλία του τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε εκ νέου να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους, αλλά και την Αντιπολίτευση, ενώ επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται να υπογράψει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητά τη «συμφωνία-γέφυρα».

Για την αποκατάσταση όλων των μισθολογικών αδικιών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των απόστρατων, αλλά και τη λήψη ευεργετικών μέτρων για τα παιδιά των οικογενειών θυμάτων της κρίσης δεσμεύτηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και πως επιδιώκει φευγαλέες εντυπώσεις με περιφερειακές συναντήσεις, που όμως καταρρέουν όταν γίνονται οι επαφές με τους θεσμικούς εταίρους.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έδωσε όρκους πίστης σε αυτούς και σε αυτά που ευθύνονται για το κατάντημα αυτής της χώρας, ενώ κατήγγειλε ότι έρχεται νέο πρόγραμμα που θα ματώσει τον λαό.

Οργη της Κωνσταντοπούλου για έκδοση εγγράφων στη Βουλή χωρίς την έγκρισή της

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κράτησε την πρώτη συνεδρίαση για τη συζήτηση των προγραμματικών τη Δευτέρα ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, έστειλε αυστηρό μήνυμα για την τήρηση της νομιμότητας, ενημερώνοντας την Ολομέλεια ότι έχει ζητήσει την άρση συνεπειών ανυπόστατων εγγράφων που φέρονται ως εκδοθέντα «με εντολή Προέδρου», στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Θα ήθελα στο όνομα της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, να κάνω μια ανακοίνωση και προς τους βουλευτές και προς τους εργαζομένους του Κοινοβουλίου.

» Διαπίστωσα ότι έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν και έχουν επιδοθεί ενδεχομένως έγγραφα με ημερομηνίες 6 Φεβρουαρίου και 7 Φεβρουαρίου του 2015, φερόμενα ως εκδοθέντα με “εντολή Προέδρου” από διαφόρους προϊσταμένους Διευθύνσεων.

» Επειδή αυτά τα έγγραφα δεν έχουν εκδοθεί με εντολή Προέδρου και επειδή έχει καταστεί απολύτως σαφές στους καθ’ ύλην αρμοδίους και στον Γενικό Γραμματέα ότι θα πρέπει άμεσα να αρθούν όλες οι συνέπειες από την έκδοση ανυπόστατων εγγράφων, οφείλω να ενημερώσω το Σώμα και σας εγγυώμαι βέβαια ότι το Κοινοβούλιο από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, με κανόνες νομιμότητας, στους οποίους οφείλουν να συμμορφώνονται όλοι, κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη εργαζομένων και όσοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης οικονομικών πόρων».

 

Πηγή: tanea.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *