Φως στο «σωματίδιο του Θεού» από το CERN

Spread the love

Ερευνητές του εργαστηρίου CERN στην Ελβετία, το οποίο διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή ατομικών σωματιδίων, αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα την ύπαρξη του πολυπόθητου «σωματιδίου του Θεού», που φέρεται να απαντάει σε βασικές ερωτήσεις για τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το “σωματίδιο του Θεού” ή αλλιώς σωματίδιο Higgs αναζητείται για δεκαετίες από τους επιστήμονες χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι σήμερα επιβεβαιώσει την ύπαρξη του.

Μέσα από τη σημαντικότατη βάση δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει δυο ομάδες κορυφαίων φυσικών του CERN, εκτιμάται πως ίχνη του «σωματιδίου του Θεού», ή αλλιώς σωματίδιο Higgs, το οποίο στη θεωρία είναι εκείνο που δίνει μάζα στην ύλη, ανακαλύφθηκαν στο σύμπαν και θα παρουσιαστούν στις 4 Ιουλίου.

Το ερευνητικό κέντρο διαθέτει έναν επιταχυντή αξίας 10 δισ. δολάρια, με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί εξήγηση στις μαύρες τρύπες, την ύλη και την αντιύλη, καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας του σύμπαντος.

Σημειώνεται πως οι έρευνες για το “σωματίδιο του Θεού” κόστισαν μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καταδεικνύει την σημασία που έχει για την επιστήμη ο εντοπισμός του.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη διέρρευσε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνών (CERN), το οποίο αποσύρθηκε μόλις άρχισαν τα τηλέφωνα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος Τύπου του πειράματος CMS, επιβεβαιώνει ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο σωματίδιο, χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένα το Χιγκς.Ο κ. Ινκαντέλα μιλάει για «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα μας τα τελευταία 30 με 40 χρόνια», από τα λεγόμενά του όμως δεν γίνεται σαφές αν το σωματίδιο που ανακάλυψαν οι ερευνητές του CERN μοιάζει με το μποζόνιο Χιγκς έτσι όπως υπαγορεύεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο ή αν δεν ταιριάζει επακριβώς με αυτή την περιγραφή.

«Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε έχουμε κάτι πραγματικά σημαντικό εδώ» τονίζει χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσε να είναι μια πύλη, αν θέλετε, προς την επόμενη φάση εξερεύνησης της βαθύτερης στόφας από την οποία είναι φτιαγμένο το Σύμπαν, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό αν το σκεφτείτε».

Υπεύθυνοι του CERN επέμειναν ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «ένα από τα πολλά» βίντεο που είχαν ετοιμαστεί για τις διάφορες πιθανές εκβάσεις των ερευνών, το επιχείρημα αυτό όμως δεν πείθει απόλυτα για την επιβεβαίωση ή διάψευση του σωματιδίου.

Πηγή: protothema.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.