16/10/2024

Φράσεις που Χρησιμοποιούν οι Κοινωνικά Ευφυείς Άνθρωποι για να Κερδίζουν την Εμπιστοσύνη

0

Η κοινωνική ευφυΐα μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που διαχωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις. Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσικά κοινωνικοί και χαρισματικοί στην επικοινωνία, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην κοινωνική συναναστροφή και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους άλλους. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, παρακάτω θα βρεις κάποιες εκφράσεις που χρησιμοποιούν άτομα με υψηλή κοινωνική ευφυΐα, οι οποίες τους βοηθούν να δημιουργήσουν άμεση και πιο ουσιαστική σύνδεση με οποιονδήποτε.

6 εκφράσεις που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά ευφυή άτομα για να δημιουργήσουν άμεση σύνδεση με τους άλλους

«Κατανοώ απόλυτα»
Για να δημιουργήσεις άμεση σύνδεση με κάποιον, είναι σημαντικό να κατακτήσεις την τέχνη της οικειότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν έλξη προς εκείνους που τους φαίνονται οικείοι. Σύμφωνα με έρευνα (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/002210319290055O), οι περισσότεροι προτιμούν τα γνώριμα πρόσωπα από τα άγνωστα, λόγω της αίσθησης άνεσης που τους παρέχουν. Η συνάντηση με έναν ξένο μπορεί να είναι άβολη, αλλά όταν υπάρχει μια αίσθηση οικειότητας, η δημιουργία σχέσης γίνεται πολύ πιο εύκολη. Χρησιμοποιώντας τη φράση «κατανοώ απόλυτα», δημιουργείς ένα κοινό έδαφος με τον άλλον, κάνοντας την άμεση σύνδεση πιο απλή.

«Ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;»
Οι άνθρωποι απολαμβάνουν να μιλούν για τον εαυτό τους, αλλά ακόμη περισσότερο, τους αρέσει να αισθάνονται ότι οι απόψεις και οι ιδέες τους έχουν αξία. Ρωτώντας κάποιον «ποια είναι η γνώμη σου για αυτό;», του δίνεις την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή του. Στην πραγματικότητα, έρευνα (https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fpspp0000272) δείχνει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις βελτιώνουν τη διάθεσή μας, και μια καλή διάθεση μπορεί να είναι καθοριστική για τη δημιουργία μιας άμεσης σχέσης.

«Μπορείς να με βοηθήσεις να το κατανοήσω καλύτερα;»
Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις τα πάντα, και κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα από κάποιον με κοινωνική ευφυΐα. Τα κοινωνικά ευφυή άτομα γνωρίζουν πώς να αξιοποιούν μια δύσκολη κατάσταση – και να την αποδέχονται. Μάλιστα, μια μελέτη (https://econtent.hogrefe.com/doi/10.1027/1864-9335/a000473) αποκάλυψε ότι τα άτομα που παραδέχονται λάθη στα social media, όπως στο Facebook, είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ικανά και αξιέπαινα. Έτσι, αν δεν ξέρεις κάτι, είναι προτιμότερο να είσαι ειλικρινής.

«Ειλικρινά θαυμάζω το πώς…»
Γνώριζες ότι βοηθώντας άλλους μπορείς να αυξήσεις τη δική σου ευτυχία; Μια μελέτη (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224545.2018.1469461) δείχνει ότι η ευτυχία αυξήθηκε όταν οι άνθρωποι έκαναν τυχαίες πράξεις καλοσύνης για επτά συνεχόμενες ημέρες. Όταν οι άνθρωποι γύρω σου είναι πιο ευτυχισμένοι, γίνεται πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί τους. Την επόμενη φορά που θα μιλάς με κάποιον, πες «Ειλικρινά θαυμάζω … σε εσένα». Το πιθανότερο είναι ότι θα εκτιμήσουν το κομπλιμέντο σου και θα νιώσουν αμέσως πιο φιλικά απέναντί σου.

«Ευχαριστώ για τη βοήθειά σου σε αυτό»
Τα κοινωνικά ευφυή άτομα εκτιμούν τους άλλους, και αυτό όχι μόνο είναι ευγενικό, αλλά η έκφραση ευγνωμοσύνης βοηθά στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας και επιφέρει μια μακροχρόνια θετική αλλαγή στην προοπτική. Ακόμα κι αν δεν θεωρείς τον εαυτό σου ιδιαίτερα κοινωνικά ευφυή, η πρακτική της έκφρασης ευγνωμοσύνης, ειδικά προς άτομα που μόλις γνώρισες, μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία μιας καλής εντύπωσης.

«Έχεις απόλυτο δίκιο»
Η ικανότητα να αναγνωρίζεις ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Οι άνθρωποι βλέπουν εκείνους που παραδέχονται ειλικρινά τα λάθη τους ως πιο ικανούς και αξιέπαινους. Όταν σε βλέπουν έτσι, είναι πιο πιθανό να σε εμπιστευτούν. Επιπλέον, η παραδοχή ότι κάνεις λάθος και ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο σεβασμό και να συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερης σχέσης.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *