24/04/2024

ΥΠΟΙΚ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.730 οφειλετών που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ

0
Έπεσε για περισσότερη από μία ώρα το site της ΓΓΔΕ – Στο φως οι λίστες φυσικών και νομικών προσώπων που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ρύθμιση των οφειλών τους
Πράξη έγινε σήμερα η «απειλή» του υπουργείου Οικονομικών για δημόσια διαπόμπευση των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ -νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Έτσι, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, μετά τις ειδοποιήσεις που έλαβαν για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, ωστόσο, το site της ΓΓΔΕ «έπεσε» για περίπου μία ώρα, αφού δεν άντεξε το πλήθος των επισκεπτών. Ο ιστότοπος επανήλθε σε λειτουργία λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. 

Σύμφωνα με το newmoney.gr, στη λίστα περιλαμβάνονται «νεκρές» επιχειρήσεις, εταιρείες-«φαντάσματα» και «αχυράνθρωποι», στους οποίους δεν βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή τους για να κατάσχει το Δημόσιο ή έχουν επιβληθεί σε βάρος τους μέχρι και ποινές φυλάκισης -πλην όμως, το Δημόσιο δεν βρίσκει να εισπράξει τίποτε.Μεταξύ αυτών διακρίνει κανείς:

– την γνωστή από την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων» Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, στην οποία έχουν επιβληθεί δικαστικώς πρόστιμα 6 δισ. ευρώ, που θεωρούνται αδύνατον να εισπραχθούν ποτέ από τους υπόχρεους. Τα συνολικά της χρέη έχουν αυξηθεί μέσα σε δύο χρόνια κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ (!), σε 8,54 δισ. ευρώ φέτος έναντι 5,65 δισ. το 2014.

– ο Νικόλαος Κασιμάτης, λογιστής ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή για το μεγάλο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2009. Χρωστά πάνω από 1 δισ. ευρώ! Μέσα σε δύο χρόνια, ενώ ήδη εκτίει την ποινή του, τα συνολικά χρέη του αυξήθηκαν κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ, από 1,07 δισ. το 2014 σε 1,26 δισ. ευρώ φέτος.

Ακολουθούν Ε. Σιέμπος με οφειλή 428 εκατ. ευρώ, Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, Καρυδοπούλου Ελένη με οφειλή 319,7 εκατ., Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ., Εμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. και Θ. Αντωνιάδης με οφειλή 176 εκατ. ευρώ.

– συνεταιριστικές οργανώσεις, ΔΕΚΟ, ή ασφαλιστικές και τράπεζες που έχουν κλείσει από χρόνια ή και δεκαετίες (όπως η Τράπεζα Κρήτης).

Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της ΓΓΔΕ βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Νομικά πρόσωπα

Όπως προκύπτει από την «ανάγνωση» των στοιχείων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, «πρωταθλήτρια» οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο είναι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, με συνολική οφειλή ύψους 8,54 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν η παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,35 δισ., η Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών Α.Ε. (864 εκατ. ευρώ), η Αγιομαυρίτης-Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ (654 εκατ. ευρώ), η Δυναμοχημική ΑΕΒΕ με 708 εκατ. ευρώ, τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, η Φωτογραφικά Υλικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με χρέη 649 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με οφειλή 629 εκατ., η ΕΑΒ με χρέη 461 εκατ. ευρώ και η Πειραική Πετρελαϊκή ΑΕ με οφειλές 448 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα

Φυσικά πρόσωπα

Τις μεγαλύτερες οφειλές στο Δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων έχει ο Ν. Κασιμάτης με χρέος 1,26 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν Ε. Σιέμπος με οφειλή 428 εκατ. ευρώ, Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, Καρυδοπούλου Ελένη με οφειλή 319,7 εκατ., Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ., Εμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. και Θ. Αντωνιάδης με οφειλή 176 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *