ΥΠΕΚΑ: Ενδιαφέροντα τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων

0

ΥΠΕΚΑ: Ενδιαφέροντα τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκε η α’ φάση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων

Ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προκύπτουν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, από τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον υπουργό Ευάγγελο Λιβιεράτο με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος.

Οι δύο γεωεπιστήμονες – στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής που είχαν μεταβεί στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση, στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Νορβηγική εταιρεία PGS, παρουσίασαν στον υπουργό και τα μέλη της Ομάδας Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί, τα πρώτα παραδείγματα των μετρήσεων, από τα οποία προκύπτει το ενδιαφέρον στις γεωλογικές δομές.

Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (ελληνικού δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογή των δεδομένων ολοκληρώθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2013 και ήδη γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών (fast track), που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και την εργασία των επιστημονικών στελεχών του Υπουργείου και της αρμόδιας Επιτροπής, δήλωσε ότι «οι ρυθμοί του έργου σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο και ηπειρωτικό χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και μεθοδικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, με εμπιστοσύνη στους στόχους και τις δυνατότητές μας».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *