18/07/2024

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ τα νέα μέτρα! Φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μειώσεις σε συντάξεις

0

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ τα νέα μέτρα! φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μειώσεις σε συντάξεις

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Φοροανατροπές και φουσκωμένο φορολογικό λογαριασμό στα 3 δισ. ευρώ, έναντι των 2 δισ. ευρώ που αναφέρονταν ώς τώρα, αλλά και επώδυνες περικοπές σε συντάξεις, περιλαμβανομένων αυτών του ΟΓΑ, περιέχει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενόψει της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Συγκεκριμένα, το πακέτο, που μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία προκειμένου να υιοθετηθεί από την τρόικα και τη Βουλή και να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προβλέπει τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, σε μια προσπάθεια να μπει στο στόχαστρο η ομάδα φορολογουμένων που θεωρείται ότι κατ’ εξοχήν φοροδιαφεύγει.
Παράλληλα, αλλάζει και η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς, με τον ανώτατο συντελεστή να χαμηλώνει στο 35%.
Για την περικοπή των δαπανών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του, το πακέτο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.
Συγκεκριμένα, προβλέπει, μεταξύ άλλων:
– Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
– Μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, χωρίς όμως να κοπούν τα δώρα. Ετσι, ουσιαστικά περιορίζονται οι απώλειες για τους συνταξιούχους περίπου στο μισό (420 ευρώ έναντι 720 ευρώ που είναι η 13η και 14η σύνταξη). Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιήθηκε ένα βασικό αίτημα της ΔΗΜΑΡ.
– Για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους, η 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη αποτελούν παρελθόν.
– Κόβονται τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων.
– Επιβάλλονται μειώσεις σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ συνολικά, μαζί με τις επικουρικές. Η μείωση είναι 2% για τις συντάξεις 1.000-1.500 ευρώ, 5% για 1.500-2.000 ευρώ και 10% για πάνω από 2.000 ευρώ στο σύνολο της σύνταξης. Τα κλιμάκια αυτά ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν προς το χειρότερο.
– Επιβάλλονται μειώσεις των ειδικών μισθολογίων.
– Το ΕΚΑΣ προβλέπεται να κοπεί για όσους είναι κάτω από 64 (και όχι 65) έτη.
– Αντίθετα, διασώζονται τα αναπηρικά επιδόματα, από τα οποία προβλεπόταν εξοικονόμηση 272 εκατ. ευρώ.
– Ανοιχτό είναι το θέμα της διαθεσιμότητας – απολύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει να μπουν σε τέτοιο καθεστώς 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι τα επόμενα 2 χρόνια.
Για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων ώς το 2015, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι θα φτάσουν τις 184.000 με τις φυσιολογικές συνταξιοδοτήσεις και επομένως θα ξεπεράσουν το όριο των 150.000 που θέλει η τρόικα. Εξάλλου, με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ.
Συνολικά, το πακέτο αποτελείται κατά 10,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από αύξηση φόρων. Από τις δαπάνες, τα 6,7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα 3,8 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές άλλου είδους από τα υπουργεία.
Η ενίσχυση του φορολογικού κομματιού οφείλεται, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, στην άρνηση των κομμάτων να δεχθούν άλλες επώδυνες περικοπές δαπανών, όπως οι απολύσεις.
Τα κόμματα. Χλιαρές και επιφυλακτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά την ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο. Από το ΠΑΣΟΚ μετέδιδαν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ ότι «δεν υπάρχει σοβαρή αλλαγή προς το καλύτερο» και ότι το μόνο θετικό νέο στοιχείο είναι η διάσωση των αναπηρικών επιδομάτων.
Ετσι, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα υιοθετηθεί σήμερα το πακέτο από τους αρχηγούς.
Σήμερα, εξάλλου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση του πακέτου από την τρόικα. Στις 7 το βράδυ, στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει η ομάδα εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) παρουσία των Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος θα ενημερώσει για το περιεχόμενο του πακέτου, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, με τα ενδεχόμενα ανοιχτά σημεία του.
Η συνεδρίαση του Euro Working Group θα επαναληφθεί αύριο και στη συνέχεια οι τρεις τροϊκανοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για νέες συνομιλίες με την κυβέρνηση, την ερχόμενη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, εξάλλου, κατατίθεται στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, βάσει της επιταγής του Συντάγματος. Το προσχέδιο θα περιλαμβάνει τμήμα των μέτρων 7,8 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να προορίζονται για το 2014. Αν δοθεί η διετής παράταση, αυτά τα μεγέθη, φυσικά, θα αλλάξουν.
Πηγή: tanea.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *