ΤΡΑΓΙΚΟ! Το 4% των νέων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη

2

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μόνο δυο στους τρεις νέους στην Αμερική είναι απολύτως βέβαιοι ότι η Γη είναι σφαιρική .Μπορεί να βρίσκονται ανάμεσά μας και να μην είναι τόσο λίγοι τελικά. Μιλάμε για όσους είτε πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη, είτε «απλώς» δεν είναι βέβαιοι ότι είναι σφαιρική. Είναι μάλλον ανησυχητικό ότι μόνο δύο στους τρεις νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών στις ΗΠΑ (ποσοστό 66%) δηλώνουν απολύτως πεπεισμένοι ότι ο πλανήτης μας είναι σφαιρικός.

Όπως δείχνει δειγματοληπτική έρευνα της εταιρείας YouGov σε 8.215 άτομα, το ποσοστό βεβαιότητας αυξάνει μαζί με την ηλικία: το 76% των ατόμων 25-34 ετών, το 82% των ατόμων 34-44 ετών και το 85% των ατόμων 45-54 ετών απάντησαν «πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι σφαιρικός» (μέσος όρος 84% για όλες τις ηλικιακές ομάδες).

Όμως το 4% των νέων 18-24 ετών απάντησε «πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι επίπεδος». Στις ίδιες ηλικίες, ένα πρόσθετο 5% απάντησε «πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι επίπεδος αλλά πρόσφατα έχω αμφιβολίες περί αυτού»

 

Ένα 9% δήλωσε «πάντα πίστευα ότι ο κόσμος είναι σφαιρικός, αλλά πρόσφατα έχω αμφιβολίες γι’ αυτό» και, τέλος, ένα ακόμη 16% απάντησε «άλλο/δεν είμαι σίγουρος».

Εν ολίγοις, ένας στους τρεις νέοι 18 έως 24 ετών (το 34%) δεν είναι τελείως βέβαιοι ή αποφεύγουν να δηλώσουν σαφώς ότι η Γη είναι σφαιρική. Το ποσοστό των απολύτως πεπεισμένων οπαδών της επίπεδης Γης (αν δεν κάνουν πλάκα τη στιγμή της απάντησης…) είναι 3% στις ηλικίες 25-34, 1% στις ηλικίες 35-44 και 2% στις ηλικίες 45-54 (μέσος όρος 2% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες).

Αν σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι περίπου 326 εκατομμύρια, το 1% αντιστοιχεί σε σχεδόν 3,3 εκατομμύρια. Άρα όσοι δηλώνουν οπαδοί της επίπεδης της Γης ή εκφράζουν αμφιβολίες για τη σφαρικότητά της, είναι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω των 40.000 δολαρίων είναι λιγότερο πιθανότερο να δηλώσουν βέβαιοι για τη σφαιρικότητα της Γης (79%), σε σχέση με όσους βγάζουν 40.000 έως 80.000 δολάρια το χρόνο (87%), ενώ η βεβαιότητα αυξάνει περισσότερο (89%) για όσους έχουν εισόδημα άνω των 80.000 δολαρίων.

Η θρησκεία παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι μισοί (52%) που δήλωσαν οπαδοί της επίπεδης Γης, δήλωσαν επίσης «πολύ θρησκευόμενοι».

Η θεωρία της επίπεδης Γης (αν η λέξη θεωρία είναι η σωστή για την περίσταση…) υπάρχει τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα και τελευταία -ανακατεμένη με μια ευρύτερη συνωμοσιολογία- κάνει περισσότερο θόρυβο χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου προπαγανδίζεται (YouTube, Twitter κ.α.). Τα στοιχεία από τις αναζητήσεις της Google επιβεβαιώνουν το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μετά το 2016.

Μια σύναξη οπαδών της επίπεδης Γης πέρυσι στις ΗΠΑ μάζεψε γύρω στα 500 άτομα, που θεωρήθηκαν γραφικοί ή περίεργοι. Αλλά η έρευνα της YouGov δείχνει ότι μάλλον υπάρχει… βάθος στο ζήτημα.

Μάλλον δεν ζούμε όλοι οι άνθρωποι στο ίδιο Σύμπαν!

Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “ΤΡΑΓΙΚΟ! Το 4% των νέων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι η Γη είναι επίπεδη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *