Το νέο 5ευρω εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία κυκλοφορεί στις 5 Μαΐου !

Spread the love

Το μικρότερο – σε αξία – από όλα τα χαρτονομίσματα πρόβαρε τη νέα του εμφάνιση κατά την επίσημη παρουσίασή του από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φρανκφούρτης. Το νέο χαρτονόμισμα θα έχει πολλά περισσότερα σημάδια, που θα το προστατεύουν από επίδοξους πλαστογράφους και θα εισβάλλει στη ζωή μας από τις 2 Μαΐου.

Πάνω στο χαρτονόμισμα θα είναι σχεδιασμένο ένα υδατογράφημα με το πορτρέτο της Ευρώπης, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, καθώς και μία σειρά από κεφαλές – μεταξύ αυτών και της Ευρώπης στη δεξιά του πλευρά. Θα προστεθούν κάποιες ακόμα ιριδίζουσες γραμμές, οι οποίες θα είναι αόρατες με γυμνό μάτι και θα διευκολύνουν στην αναγνώριση της γνησιότητας του χαρτονομίσματος.

Πρόκειται για το πρώτο χαρτονόμισμα που θα κυκλοφορήσει από τη νέα σειρά τραπεζογραμματίων, η οποία φέρει το όνομα «Ευρώπη» και εκδίδεται με στόχο να καταστήσει δυσκολότερη την παραχάραξη.

Το σχέδιο της σειράς «Ευρώπη» βασίζεται στο θέμα «Εποχές και ρυθμοί» της πρώτης σειράς, όμως τα νέα τραπεζογραμμάτια έχουν τροποποιηθεί οπτικά, προκειμένου να αποκτήσουν μια νέα εικόνα και να ενσωματώσουν νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Έτσι, τα τραπεζογραμμάτια των δύο σειρών θα διακρίνονται ευκολότερα μεταξύ τους.

Επιπλέον, τα νέα τραπεζογραμμάτια λαμβάνουν, επίσης, υπόψη τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισαγωγή της πρώτης σειράς.

Σε αυτά απεικονίζονται:

– Το όνομα του νομίσματος «ευρώ», το οποίο αναγράφεται – πέραν των λατινικών (EURO) και των ελληνικών (EYPΩ) στοιχείων – και με κυριλλικά στοιχεία (EBPO), ως αποτέλεσμα της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

– Ένας αναθεωρημένος χάρτης της Ευρώπης, στον οποίο περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Κύπρος.

– Τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές που αντιστοιχούν στις ακόλουθες γλώσσες:

BCE: γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, ισπανικά
ECB: τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, λετονικά, λιθουανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά
ЕЦБ: βουλγαρικά
EZB: γερμανικά
EKP: εσθονικά, φινλανδικά
EKT: ελληνικά
EKB: ουγγρικά
BCE: μαλτέζικα
EBC: πολωνικά

Τα κύρια χρώματα παραμένουν τα ίδια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.