Το μεγαλύτερο τοπωνύμιο στην Ευρώπη !

5

Το χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

ΠεραχώραΞεκινάμε από το γεγονός ότι ο Δήμος Λουτρακίου Αγ. Θεοδώρων λεγόταν πριν Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας (μην πάμε πιο πίσω ιστορικά) και προφανώς οι κάτοικοι της Περαχώρας αισθάνθηκαν παραγκωνισμένοι μετά την ενοποίηση και την Καλλικρατική ονομασία. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων κ. Κώστας Λογοθέτης πίστευε από την αρχή στην αναγκαιότητα να μετονομαστεί ο Δήμος έτσι, ώστε να περιλαμβάνει στο τοπωνύμιο την Περαχώρα, το υποσχέθηκε στους συντοπίτες του και το έκανε πράξη. Ήταν μάλιστα τόσο πεπεισμένος για το δίκαιον του θέματος που επέμενε σε κάθε επίσημη και ανεπίσημη ομιλία του να αποκαλεί τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων. Ήταν μια όμορφη αναφορά , με αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Το αποτέλεσμα ωστόσο μπορεί να το εκτιμήσει και να χαρεί πραγματικά μόνο ένας Περαχωρίτης. Φυσικό είναι να νιώσει υπερήφανος και δικαιωμένος.

Βλέποντας όμως το θέμα λίγο πιο αποστασιοποιημένα κάποιος μη Περαχωρίτης μπορεί να προβληματιστεί. Δεν είναι ότι έχουμε κάτι με τους Περαχωρίτες, πρέπει να το τονίσουμε. Είναι απλώς ότι δεν είναι πρακτικό.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου καλώς ή κακώς όλα συρρικνώνονται. Σκεφτείτε τη μόδα που προστάζει περισσότερη λιτότητα στην καθημερινότητα, σκεφτείτε τ’ αυτοκίνητα που πλέον κυκλοφορούν κατά μέσο όρο πιο κόμπακτ διαστάσεων, σκεφτείτε τα διαμερίσματα με τα πιο μίνιμαλ έπιπλα που είτε από τάση είτε από ανάγκη υιοθετούμε. Το χρηστικό κερδίζει έδαφος. Αν δείτε αυτό το θέμα χωρίς παρωπίδες δεν μπορεί να διαφωνήσετε με τη λογική προσέγγιση ότι δεν είναι πρακτικό το όνομα του Δήμου που για να το ξαναγράψω τώρα θα κάνω copy, paste: Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων. Σκεφτείτε το σαν τίτλο σε κείμενο: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Ή σκεφτείτε να συμπληρώνετε ένα έγγραφο πολλές φορές με το χέρι (όπως π.χ. πρσφάτως σε μια απογραφή) που το κείμενο έπρεπε να είναι χειρόγραφο και επαναλαμβανόταν πολλές φορές. Δεν αντιλέγει κανένας ότι η Περαχώρα είναι ένας ιστορικός και όμορφος τόπος που δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά πιστεύετε ότι με το να γραφτεί η λέξη Περαχώρα στην ονομασία του Δήμου θα αναβαθμιστεί η θέση της; Θα κερδίσει κάτι σαν τόπος; Η ομορφιά της Περαχώρας και οι φιλοξενία της κερδίζει τον κάθε επισκέπτη είτε αναφέρεται στο όνομα είτε όχι, όσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, πιστεύετε ότι θα είναι καλύτερη τώρα που η Περαχώρα προστέθηκε στην ονομασία;

Αν κρίνεται τόσο σημαντικό να αναφέρεται στην ονομασία του Δήμου η λέξη Περαχώρα  γιατί να μη λεγόταν ο Δήμος μας απλώς Δήμος  Περαχώρας ή με μια παραλλαγή της λέξης;

Για να παρηγορηθούμε για την έκταση του ονόματος ας διαβάσουμε ότι υπάρχει και μεγαλύτερο  τοπωνύμιο:

Οι κάτοικοι δύσκολα το προφέρουν ολόκληρο, ενώ προτιμούν διάφορες συντομογραφίες που έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς μεταξύ τους. Οι επισκέπτες, πάλι, αρκούνται να αναφέρονται σε αυτό ως «το χωριό με το μεγαλύτερο τοπωνύμιο στην Ευρώπη»!

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

Όπως διαβάσαμε στο  perierga.gr , δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το ζητήσει κανείς, ενώ το όνομά του είναι και ο λόγος της μεγάλης διασημότητας του μικρού αυτού καταπράσινου χωριού στην Ουαλία εν ονόματι Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch!!!

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

58 γράμματα συνθέτουν την ονομασία του χωριού, που είναι ένα από τα ωραιότερα της βρετανικής επαρχίας, τόπος έλξης πολλών τουριστών ετησίως, που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το χωριό και να μάθουν την ιστορία της… ονοματοδοσίας του.

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, λοιπόν, σημαίνει «Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Llanfair) σε ένα κοίλωμα (pwll) με λευκές φουντουκιές (gwyngyll) κοντά (goger) στην περιστρεφόμενη δίνη (ychwyrndrobwll) της εκκλησίας του Αγίου Τυσίλιο (llantysilio) με την κόκκινη σπηλιά ([a]g ogo goch)!!!

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

Κοινώς, το μακρόσυρτο αυτό όνομα περιγράφει την τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίας, προστάτιδα του χωριού, η οποία έδωσε και την ονομασία στο χωριό, ως μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μικρότερη εκδοχή του ονόματος είναι Llanfairpwllgwyngyll αν και σε όλα τα κτίρια, τις πλατείες και τα μνημεία του χωριού υπάρχει γραμμένο το πρωτότυπο όνομα, που λειτουργεί αν μη τι άλλο ως άριστος τουριστικός… κράχτης!

perierga.gr - Tο χωριό με το μεγαλύτερο όνομα!

 

 

 Πηγή: loutrakitv.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

5 thoughts on “Το μεγαλύτερο τοπωνύμιο στην Ευρώπη !

  1. Μπράβο! Είναι μεγάλη η μέρα για την Περαχώρα! Συγχαρητήρια στον Κώστα που με τόση λάσπη που τρώει συνεχίζει να φέρνει έργο. Εδώ θα είμαστε και θα τον δούμε να ξαναβγαίνει ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ!

  2. ΈΤΣΙ. ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ! Ο ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΗΔΙΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΙ ΑΝΩΝΥΜΑ

  3. ΟΧΙ ΡΕ ΣΥ ! ΟΥΤΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΝΑΜΕ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *