26/05/2024

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων

0

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Δυσβάσταχτο θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, αλλά και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς, που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευθεί η δόση του δανείου.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το προσχέδιο των 92 σελίδων του νέου Μνημονίου, που θα κληθεί να υπογράψει η κυβέρνηση, την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο θα δουν 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013, αυξάνεται η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων, γίνεται μόνιμη η «έκτακτη εισφορά», καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες, περικόπτονται δραστικά τα ειδικά μισθολόγια, μειώνονται εκ νέου οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, ενώ καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον για το 2013 το ύψος των πρόσθετων μέτρων ανέρχεται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν αργά χθες το βράδυ, ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε μόνοι στη Βουλή και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα». Προσθέτοντας, πάντως, ότι θα συνεχιστεί η «σκληρή διαπραγμάτευση» για να βελτιωθούν οι όροι του πακέτου. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Εργασίας γίνονταν γνωστό ότι ουσιαστικά έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ανοικτό παραμένει επί της ουσίας μόνον το φορολογικό πακέτο. Πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα, ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Το ίδιο σενάριο προβλέπει, επίσης, φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Από το 2013, τα συγκεκριμένα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο του Μνημονίου περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

-Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 5.000 υπάλληλοι εφέτος και επιπλέον 20.000 υπάλληλοι το 2013 (συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι)

-Περικόπτεται δραστικά, στα 2.000 άτομα από 15.226 άτομα, ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών

– Καταργούνται και τα «υπολείμματα» των δώρων και του επιδόματος άδειας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους

-Εφαρμόζεται από την 1/1/2013 και στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο, με ανώτατο πλαφόν για τις μικτές μηνιαίες αποδοχές, τα 1.900 ευρώ

-Αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 2 έτη (και στα ενδιάμεσα στάδια)

-Μειώνονται κατά 23% τα εφάπαξ, ενώ επιβάλλεται εισφορά 3% σε όσους έλαβαν υψηλά εφάπαξ μετά το 1995. Το εφάπαξ θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους του συνταξιούχου

-Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993

-Μειώνονται οι συντάξεις κατά 3%- 12%

-Εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ

-Αντικαθίστανται όλα τα οικογενειακά επιδόματα με ένα, που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια

– Καταργούνται όλα τα ειδικά εποχικά επιδόματα ανεργίας

-Μειώνονται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου εφέτος τα ειδικά μισθολόγια, κλιμακωτά από 2% έως και 35%

-Αυξάνεται, σε 15% από 10%, ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων

-Διατηρείται έως και το 2018 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

-Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές

-Αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες και μειώνονται οι επιστροφές φόρων από πετρέλαιο και ΦΠΑ

– Αυξάνονται από τον Μάρτιο 2013 οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, συμπαρασύροντας πλειάδα φόρων

-Φορολογούνται όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

-Αυξάνονται κατά 25% από τον Μάρτιο 2013 τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών

-Αυξάνονται κατά 8% από την 1/1/2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αναμένεται να υπάρξει και διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να απαιτείται ανά έτος προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ, αντί του 3% χωρίς τη διετή παράταση.

Πηγή: pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *