20/05/2024

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Ομπάμα

0

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Ομπάμα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τι θα συζητήσουν Σαμαράς – Ομπάμα

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος από σήμερα ξεκινά εντατικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, πριν από την αυριανή συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, της Πέμπτης (22:00 Ελλάδος).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός  έχει σκοπό να παρουσιάσει μια διευρυμένη ατζέντα με θέματα οικονομίας, αλλά και με περιφερειακά ζητήματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα προσδοκά η επίσκεψή του να λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, το οποίο συνδιαμορφώνουν η προσπάθεια της χώρας μας να υπερβεί την οικονομική κρίση, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για αναβάθμιση του γεωστρατηγικού της ρόλου στον ενεργειακό τομέα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Η ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Ομπάμα βρίσκεται, βεβαίως, η οικονομική κρίση.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προβολή των δύσκολων και επώδυνων βημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με σκοπό να εισπράξει την πολυπόθητη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει η βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, μέσω της άσκησης της επιρροής του προς ΔΝΤ, στη συζήτηση που εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και μια δήλωση στήριξης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Η Αθήνα επιθυμεί να κερδίσει την αμερικανική κατανόηση ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για λήψη επιπλέον μέτρων και το ζητούμενο είναι η στροφή στην ανάπτυξη. Ένα μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα για επενδύσεις στην Ελλάδα θα ήταν ιδανικό, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα της ενέργειας.

Η Ελλάδα, μετά την επιλογή του ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη καθίσταται σημαντικός ενεργειακός «παίκτης», ενώ οι ΗΠΑ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου και για την αναβάθμιση της συνεργασίας στο τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ουάσιγκτον επανασχεδιάζει την εξωτερική πολιτική της όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και αναζητεί έμπιστους συνομιλητές. Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντας σταθερότητας. Παράλληλα, η γεωγραφική θέση της και η βάση της Σούδας την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μεσόγειο.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό, με επίκεντρο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο.

Οι συναντήσεις

Ο Αντ. Σαμαράς σήμερα στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times, ενώ αύριο θα «πετάξει» αυθημερόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με στελέχη μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.

Την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, ενώ την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσει, στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει και πάλι για τη Ν. Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον δήμαρχο της πόλης Μ. Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντ. Χάρις.

Πηγή: newsbomb.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *