13/06/2024

Τα χαρακτηριστικά του όμορφου προσώπου σύμφωνα με τη Yahoo

0

Τα χαρακτηριστικά του όμορφου προσώπου σύμφωνα με τη Yahoo

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Τα χαρακτηριστικά του όμορφου προσώπου σύμφωνα με τη YahooΠώς θα περιγράφατε την ομορφιά ενός προσώπου σε κάποιον συνομιλητή σας; Ποια χαρακτηριστικά θα αναδεικνύατε ως κατεξοχήν γνωρίσματα ενός όμορφου προσώπου; Το ερευνητικό τμήμα Yahoo Labs ανέπτυξε τεχνολογία που μαθαίνει να αναγνωρίζει τις εικόνες όμορφων προσώπων μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης όπως είναι λογικό είναι με ποια κριτήρια γίνεται η διεργασία από υπολογιστή, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ερευνητές. Η βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε περιλαμβάνει 10.000 πορτραίτα που έχουν βαθμολογηθεί από ανθρώπους με κλίμακα 1 – 10 μαζί με σχόλια με επιχειρήματα της βαθμολογίας που επέλεξαν.

Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος της ιδανικής ομορφιάς. Ένα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου επιστρατεύθηκε εν συνεχεία για να αναλύσει την κάθε εικόνα  καθορίζοντας ηλικία, φύλο και θέση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Επίσης στον αλγόριθμο περιλήφθηκαν μεταβλητές όπως ο φωτισμός, και η καθαρότητα της εικόνας. Δουλειά του υπολογιστή ήταν να καθορίσει ποια στοιχεία συσχετίζονταν με υψηλές αξιολογήσεις από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Παράγοντες ομορφιάς

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παράγοντες ηλικία, φύλο, και εθνικότητα δεν ήταν καθοριστικοί για να χαρακτηριστεί όμορφο ένα πρόσωπο. Αυτό που θεωρήθηκε σημαντικό ήταν τα καθαρά χαρακτηριστικά ενός προσώπου, η αντίθεση και ο φωτισμός μιας φωτογραφίας.

To πρόγραμμα επαναπροσδιόρισε τη σημασία που δίνουμε κατά τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως όμορφο
To πρόγραμμα επαναπροσδιόρισε τη σημασία που δίνουμε κατά τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως όμορφο

Παρατηρήθηκε ότι τα άτομα έδιναν υψηλές βαθμολογίες σε προτραίτα με ”ακραία” έκθεση στο φως (είτε πολύ φωτεινές είτε σκοτεινές φωτογραφίες) και υψηλή αντίθεση.

Στηριζόμενα στην παραπάνω λογική, τα αποτελέσματα της ανάλυσης αμφισβήτησαν αυτά τα στοιχεία που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με τον χαρακτηρισμό ενός προσώπου ως όμορφου, όπως η ηλικία και η συμμετρία.

Το ανατρεπτικό συμπέρασμα; Ένας καλός φωτογράφος μπορεί να κάνει σχεδόν οποιοδήποτε πρόσωπο να δείχνει όμορφο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *