25/06/2024

Τέλος στην απεριόριστη παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ

0

Νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η αμερικανική Γερουσία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

images-6Τέλος στην αδιάκριτη συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών βάζει νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η αμερικανική Γερουσία, με το οποίο ανήκει στην ιστορία πλέον ο πατριωτικός ή αντιτρομοκρατικός νόμος που είχε ψηφιστεί στις ΗΠΑ λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων και διαφωνιών για το πώς μπορεί να συνυπάρξει η προστασία των πολιτών με την πολιτική προστασίας από τρομοκρατικές πράξεις, η Γερουσία ψήφισε με 67 υπέρ και 32 κατά το νομοσχέδιο “Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ” (USA Freedom Act), που παρατείνει για μερικούς μήνες τη συλλογή δεδομένων από την NSA, ώστε να δοθεί χρόνος στις εταιρίες τηλεφωνίας να θέσουν σε εφαρμογή τα μέσα για την αποθήκευσή τους, πριν βάλει τέλος στη μαζική συλλογή των κλήσεων.

Το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει το άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) – που εξέπνευσε στις 0:01′ η ώρα την 1η Ιουνίου και το οποίο προσέφερε τη νομική βάση για τη συλλογή των μεταδεδομένων (χρόνος, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών – με ένα άλλο το οποίο περιορίζει τη συλλογή αυτή σε απαραίτητες περιπτώσεις και μετά από συγκεκριμένη άδεια.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στο λογαριασμό του στο Twittter ότι μόλις πάρει στα χέρια του το νομοσχέδιο από τη Γερουσία θα το υπογράψει, επικυρώνοντάς το. «Μετά από μια περιττή καθυστέρηση και μία ασυγχώρητη διακοπή σε σημαντικές εθνικές αρχές ασφαλείας, η διοίκησή μου θα εργαστεί ταχύτατα για να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εθνικής μας ασφάλειας έχουν και πάλι την πλήρη σειρά των ζωτικής σημασίας εργαλείων που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προστατεύουν τη χώρα», ανέφερε χθες σε δήλωσή του.

Η συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2013 με τα έγγραφα που διοχέτευσε στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός της NSA, που γνωστοποίησε στους Αμερικανούς το μέγεθος των κυβερνητικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο οποίος τώρα ζει εξόριστος στη Ρωσία.

Πηγή:www.reporter.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *