22/12/2024

Loutrakitv.gr | Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Σωτήρη Πέρρα για όλα τα θέματα αρμοδιοτήτων του

0

Loutrakitv.gr | Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Σωτήρη Πέρρα για όλα τα θέματα αρμοδιοτήτων του, όπως είναι, οι κυκλικοί κόμβοι στην είσοδο του Λουτρακίου, η επέκταση του Περιφερειακού, ο δρόμος στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το γήπεδο Περαχώρας, τα έργα που ολοκληρώθηκαν και εκείνα που δρομολογήθηκαν, η καθαριότητα, η ανακύκλωση, το πράσινο σημείο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Loutrakitv.gr | Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Σωτήρη Πέρρα για όλα τα θέματα αρμοδιοτήτων του, όπως είναι, οι κυκλικοί κόμβοι στην είσοδο του Λουτρακίου, η επέκταση του Περιφερειακού, ο δρόμος στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το γήπεδο Περαχώρας, τα έργα που ολοκληρώθηκαν και εκείνα που δρομολογήθηκαν, η καθαριότητα, η ανακύκλωση, το πράσινο σημείο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Τι σας έχει ωθήσει να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η πρώτη φορά που κατέβηκα υποψήφιος και ήταν στα Ίσθμια, τότε που υπήρχαν Κοινότητες ακόμα, δεν το είχα αντιληφθεί ότι θα μπορούσα να προσφέρω κάτι στην τοπική κοινωνία, ασχολιόμουν από 19 χρονών με τον σύλλογο προστασίας, εξωραϊσμού και πολιτισμού του χωριού και κάποιοι άνθρωποι που με παρακολουθούσαν εκεί στα κοινά μου προτείναν να κατέβω υποψήφιος, κατέβηκα κι εκεί ξαφνικά βγήκα και δεν το πίστευα ούτε εγώ ο ίδιος. Εκεί 4 χρόνια που έμεινα άντλησα αρκετή εμπειρία από παλιούς αυτοδιοικητικούς που ήντουσαν και με βοήθησε αυτό πολύ. Αργότερα όταν συνενώθηκε ο Δήμος το 1998, με πλησιάσανε από την Παρέμβαση Πολιτών που ήταν τότε ο κ Δρίτσας με τον κ Γκιώνη  και μου ζήτησαν να τους βοηθήσω και να τους ακολουθήσω, οπότε συνέχισα και εκλέχθηκα και από το 1998 είμαι στην ίδια παράταξη δεν έχω αλλάξει, θ’ αλλάξω μόνο όταν πάω σπίτι μου και σταματήσω ν’ ασχολούμαι με τα κοινά.

Σας γίνονται προτάσεις ή πλέον έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθείτε;

Μου γίνονταν προτάσεις παλαιότερα, αλλά κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι δεν μ’ αρέσει να μετακινούμαι και σταματήσανε.

Τι γίνεται με τον δρόμο στην Λίμνη Βουλιαγμένης;

Ο δρόμος στην αριστερή μεριά της λίμνης Βουλιαγμένης έχει υποστεί καθίζηση λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω στενότητας του δρόμου τα απορριμματοφόρα  που είναι ιδιαίτερα μεγάλα οχήματα και βαριά, κινδυνεύουμε να υποχωρήσει ο δρόμος και να πέσουνε στη θάλασσα και δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν και άλλα μεγάλα αυτοκίνητα που περνάνε με μεγάλο κίνδυνο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα ατύχημα. Εμείς με την υπηρεσία επεμβήκαμε, στείλαμε έγγραφο στα Τουριστικά Ακίνητα για τον κίνδυνο που υπάρχει στο δρόμο, ζητήσαμε τη διαπλάτυνση του δρόμου και έχουμε ενημερώσει και τον εισαγγελέα για την επικινδυνότητα του δρόμου. Στην αρχή στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε βρεθήκανε σε αμηχανία και μας είπαν ότι δεν το ξέρανε το θέμα και είπαν ότι θα το κοιτάξουν πως μπορεί να λυθεί. Για να γίνει η διαπλάτυνση θα πρέπει οι μαντρότοιχοι να μπουν μέσα 5 με 10 μέτρα που είναι ζώνη αιγιαλού και παραλίας, υπάρχει μέσα στο σχέδιο του Δήμου που φτάνουνε μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Αργότερα ήθελαν να το αποφύγουν και είχαμε μια απάντηση ότι ανήκει στην κτηματική υπηρεσία, που δεν είναι αλήθεια αυτό, η κτηματική υπηρεσία δεν το αποδέχεται, έπρεπε αυτοί αφού είναι υπεύθυνοι να κάνουν όλες τις διαδικασίες που χρειάζεται. Ο δρόμος ανήκει στα Τουριστικά Ακίνητα. Λόγω επικινδυνότητας μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες διαπλάτυνσης του δρόμου και να αποζημιωθούν αργότερα, άμα θέλει το Υπουργείο. Εγώ πιστεύω ότι από αρχή του έτους θα προχωρήσουν οι διαδικασίες,  του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσει να υπάρχει διαπλάτυνση του δρόμου. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκεί γιατί δεν μπορούμε να επέμβουμε στη θάλασσα, να μπαζώσουμε τη θάλασσα και να διαπλατύνουμε τον δρόμο, απαγορεύεται αυτό, δεν μας δίνουν άδεια, οπότε θα γίνει απαλλοτρίωση και οι μάντρες θα πάνε στο όριο που είναι ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ήδη πρώτη ενέργεια που κάναμε άμεσα, ένας μαντρότοιχος που υπήρχε εκεί ετοιμόρροπος, πήγαμε επεμβήκαμε, τον ρίξαμε, ανοίξαμε το δρόμο σε εκείνο το σημείο, κάναμε μια διαπλάτυνση από μόνοι μας και περιμένουμε τώρα να δούμε πως θα προχωρήσει η διαδικασία, φυσικά μετά τις εκλογές ο Δήμαρχος θα αρχίσει να πιέζει τα Υπουργεία περισσότερο αλλά καλό είναι ότι θ ασχοληθεί και η εισαγγελία μ αυτό το θέμα. 

Είστε ικανοποιημένος απο την καθαριότητα στον Δήμο μας;

Γενικά ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων στην καθαριότητα είναι απο τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι ως Αντιδήμαρχος καθαριότητας, λαμβάνω μέρος σε διάφορα συνέδρια και είμαι και μέλος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. της Πελοποννήσου (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), δεχόμαστε συγχαρητήρια από τους άλλους συναδέλφους. Γενικά η καθαριότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και γίνεται αγώνας τεράστιος στην καθημερινότητα. Αν υπήρχε καλύτερη συμπεριφορά και μεγαλύτερη τάξη από τους πολίτες ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Πρέπει να καταλάβουν κι οι δημότες ότι ο Δήμος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κάθε γωνιά του Δήμου, σε κάθε χωριό, σε κάθε σπίτι. Πρέπει και μόνοι μας να φροντίζουμε τις περιοχές. Δεν μπορεί ο Δήμος να ανταπεξέλθει σε έναν τεράστιο Δήμο, δεν είναι λογικό. Περιμένουμε κάθε καλοκαίρι να πάρουμε το έκτακτο προσωπικό. Να σκεφτείτε ότι από τον Σεπτέμβρη μέχρι τα Χριστούγεννα το προσωπικό δουλεύει χωρίς άδειες, χωρίς ρεπό. Συνολικά για την καθαριότητα και το πράσινο είναι γύρω στα 90 άτομα. σκεφτείτε όμως ότι ειδικά το καλοκαίρι ο αριθμός των Ελλήνων που μένουν μόνιμα στον Δήμο φτάνει τις 100 000 πληθυσμό.

Ποια είναι τα έργα που ολοκληρώθηκαν και ποια δρομολογούνται;

Ολοκληρώθηκε εδώ κι ένα χρόνο το Δημοτικό Σχολείο Ισθμίας αξίας 3. 5 εκ ευρώ. Προχωράμε τώρα σε ένα πρόγραμμα για να κάνουμε κάποια γήπεδα μπάσκετ, καθώς και στέγαστρο στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο και μια κερκίδα στο γήπεδο μπάσκετ του Γυμνασίου Ισθμίας. Ολοκληρώθηκαν τα 2 γήπεδα τένις και περιμένουμε 2 πυλώνες φωτισμού να μπούνε για να λειτουργήσουν. Ολοκληρώθηκε ένα πεζοδρόμιο στα Ίσθμια και εκτελείται το έργο του πεζοδρομίου που θα πάει στο Αθλητικό Κέντρο Γιάννης Στέφας για να έχουν μεγαλύτεροι ασφάλεια τα παιδιά και οι γονείς. Είναι κάτι σαν αθλητικό κέντρο δηλαδή με πάνω από 150 παιδιά που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με τον στίβο και το ποδόσφαιρο. Επίσης ξεκινάει σύντομα ο παραλιακός πεζόδρομος Καλαμακίου.

Στο Λουτράκι εκτελείται ακόμα ο παραλιακός πεζόδρομος και το μεγαλύτερο και σοβαρότερο έργο του Δήμου μας για μένα για μένα που εκτελείται αυτή τη στιγμή είναι ένα σοβαρό έργο υποδομών με τίτλο  “Διευθέτηση ρεμάτων Λουτρακίου” ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά τα ρέματα Πραθίου, Κατουνίστρας, Άσπρα Χώματα, που είναι 26 εκ. και δεύτερη φάση είναι τα ρέματα Νταμάρι, Οσίου Παταπίου, Νεκροταφείο 1 και Νεκροταφείο 2, Αγία Κυριακή, Αγίου Φανουρίου και Χαρβάτι 24 εκ. Το Λουτράκι στο παρελθόν ξέρουμε ότι έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και όπως βλέπετε τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή θα συνεχιστούν τα φαινόμενα. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε το 2008 επί Δημαρχίας του κ Γκιώνη με μελέτες και συνεχίστηκε το 2014 – 2015 και είμαστε από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που καταφέραμε και πήραμε αυτά τα χρήματα μετά από τι πλημμύρες που πάθαμε. Είναι πάρα πολλά αυτά που γίνονται μια γενική εικόνα μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμά μας. 

Τι γίνεται με το γήπεδο της Περαχώρας;

Αυτή τη στιγμή στο γήπεδο Περαχώρας τα αποδυτήρια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, έχει στρωθεί το χώμα, περιμένουμε τώρα από τη ΔΕΗ επειδή έκαναν κάτι αλλαγές στην τοποθέτηση του φωτισμού για να βάλουμε στη συνέχεια το χορτάρι που ήδη έχει αγοραστεί και αποθηκευτεί στις αποθήκες του Δήμου, οπότε θα τοποθετηθεί. Η απάντηση στο γιατί καθυστέρησε τόσο είναι περισσότερο στις οικοδομικές εργασίες, γιατί μάλλον ο εργολάβος που το είχε αναλάβει δεν είχε εμπειρία από πολλές οικοδομικές εργασίες, είχε πάρει φαίνεται και πολλές δουλειές στην Ελλάδα και μας καθυστερούσε συνεχώς ραντεβού, παραραντεβού, αλλά δουλειές δεν γίνονταν.  

Τι είναι το Πράσινο σημείο;

Πρέπει να σας αναφέρω ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα του Λουτρακίου που θα ανεβάσει την ανακύκλωση και την καθαριότητα στον Δήμο μας είναι το πράσινο σημείο που θα εκτελεστεί άμεσα αφού έχει δημοπρατηθεί το έργο, στην περιοχή Θρουβάλα, εκεί που γίνεται ο δεύτερος κυκλικός κόμβος απέναντι από το Κολυμβητήριο. Θα είναι ένα σημείο όπου θα μπορούν οι δημότες μας να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα, να τα ξεχωρίζουν σε μεγάλους κάδους και να γίνεται η διαχείριση. Δεν θέλουμε να βλέπουμε στους δρόμους στρώματα και έπιπλα πεταμένα, εκεί θα μαζεύονται όλα, θα συγκεντρώνονται σε διαφορετικά σημεία και θα μπορούμε να διαχειριστούμε έτσι καλύτερα την κατάσταση.  Να ξέρετε είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Πελοπόννησο που πήραμε 1 εκ 400 χιλ ευρώ για το πράσινο σημείο.

Αναφερθήκατε στους κόμβους προηγουμένως που επικρατεί η άποψη ότι είναι επικίνδυνοι. Ποια είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξής τους; Είναι αρκετά ασφαλείς;

Οι κόμβοι γίναν μελέτες εδώ και χρόνια, υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα, γιατί ο πρώτος κόμβος όπως βλέπετε μπαίνει μες τον Περιμετρικό και εξασφαλίζει και την είσοδο και την ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο και το Κλειστό Γυμναστήριο και ο επόμενος κόμβος είναι για το Κολυμβητήριο που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εισόδου στο Κολυμβητήριο καθώς και στο πράσινο σημείο. Επίσης κόβει την ταχύτητα και τη ροή των αυτοκινήτων και έτσι έχουμε μια πιο ασφαλή ροή. Το έργο συνεχίζει να εκτελείται.

Τεχνικά είναι άρτιο; Σωστά; Γιατί εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι υπάρχουν ατυχήματα. 

Υπάρχουν ατυχήματα, για τα οποία είναι υπεύθυνοι εκείνοι που κάνουν τα ατυχήματα. Όταν υπάρχουν πινακίδες στον δρόμο που λέει ότι το όριο είναι 30 και δίνει κόμβο, δεν μπορείς να πας με 120. Το ένα αυτοκίνητο έχουμε μάθει ότι πήγαινε με 120 χλμ εκείνο που πέρασε.

Εκεί που στενεύουν και ενώνονται οι λωρίδες οι 2 σε ένα σαν απότομα έτσι πρέπει να είναι;

Αυτή τη στιγμή φαίνονται απότομα, είναι επειδή δεν έχουν μπει οι διαγραμμίσεις, μόλις μπουν οι διαγραμμίσεις κάτω και σου δίνει την πορεία οι δρόμοι είναι αρκετά φαρδείς. Στο εξωτερικό υπάρχουν μόνο roundabout δεν υπάρχουν φανάρια πλέον γιατί δίνει μεγαλύτερα ασφάλεια και για τα αυτοκίνητα και για τους περαστικούς. Στην Αγγλία μέσα στα χωριά έκαναν έναν πάρα πολύ μικρό κόμβο, απλά σαν εμπόδιο και πάνε οι άλλοι και το κάνουν γύρω γύρω που οι δρόμοι είναι 6 μέτρα. 

Τον υπόλοιπο Περιφερειακό θα τον ανοίξετε; 

Ο Περιφερειακός θα ανοίξει, τώρα που θα εκτελεστούν τα έργα με τα ποτάμια θα γίνουν γέφυρες και ήδη έχουμε κάνει ως Δήμος κάποιες ενέργειες για να μπορούν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις και να ενωθεί με τον υπόλοιπο Περιφερειακό δρόμο.

Ανακύκλωση

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έκαναν προσπάθειες να αυξηθεί η ανακύκλωση, διότι είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να αυξήσουμε κατά 50% την ανακύκλωση, διαφορετικά στο μέλλον θα υπάρξουν πρόστιμα στους Δήμους. Τα ανακυκλώσιμα που έχουμε από τους μπλε κάδους πάνε στο εργοστάσιο στο Μπολάτι της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, καθημερινά 1, 2 δρομολόγια την ημέρα και το καλοκαίρι και 3. Αλλά μας υποχρεώνει ο νόμος το 45% να το παίρνουμε πίσω, είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε το υπόλειμμα, που από ότι το έβλεπα το υπόλειμμα είχε ανακυκλώσιμο, ανακυκλώνουν τα πολύ εμφανή. Πρέπει το υπόλειμμα να το πάμε στην Τρίπολη, έχουμε άλλα έξοδα μεταφοράς. Εμείς σαν Δήμος προσπαθήσαμε να αυξήσουμε την ανακύκλωση, έχουμε προχωρήσει στην ανακύκλωση και στο Σχοίνο όπου την αποκομιδή την κάνει ιδιώτης. 

Επίσης νοικιάσαμε press container και βάλαμε έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ, επίσης είμαστε στους 3 πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που προχωρήσαμε στην ανακύκλωση των ρούχων με τους κόκκινους κάδους. Εκεί παίρνουμε ένα χρηματικό ποσό σε κουπόνια που τα διαχειρίζεται η υπηρεσία και τα δίνει στο κοινωνικό παντοπωλείο. Επίσης κάναμε ανακύκλωση στα αποτσίγαρα, τις γόπες. Κάποια στιγμή ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι το αποτσίγαρο είναι βλαβερό για το περιβάλλον, ειδικά για τη θάλασσα και θα το ανακυκλώνει. Κάνουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης, αγοράζοντας ο Δήμος μεγάλους ατομικούς κομποστοποιητές που είναι για σπίτια που έχουν κήπους, να μπορέσουν να μειώσουν τα απορρίμματά τους. Προχωράει αυτό, έχουμε δώσει πάνω από 250 κάδους στον Δήμο Λουτρακίου, υπάρχουν κι άλλοι κάδοι στην αποθήκη για να έρθουν κι άλλοι κάτοικοι να πάρουν. Μόνο έτσι μπορούν να μειωθούν τα σκουπίδια μέσω της ανακύκλωσης. Κάνουμε κι ένα πρόγραμμα Follow Green που γίνεται στα σχολεία με ξεχωριστούς κάδους για χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια, τηγανέλαια, τα πρώτα σχολεία παίρνουν κάποια μικρά δώρα, αλλά στόχος είναι η διαπαιδαγώγηση και να αποκτήσουν τα παιδιά ευσυνειδησία.

 

Παρατηρούμε ότι έχετε μια ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος

Είναι αλήθεια αυτό. Θέλω να ξέρετε ότι απο το 2011 είμαι μέλος στον Σύνδεσμο Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου που αποτελείται από τους 14 Δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό και έχουν γίνει πολλές ενέργειες για την προστασία της θάλασσάς μας, γιατί αυτή η θάλασσα πρέπει να μας ενώνει τον Βορρά με τον Νότο του Κορινθιακού κόλπου που είναι ένα ιστορικό μέρος στην Ελλάδα και πολύ αναπτυσσόμενο. Το 2013 καταφέραμε και σταματήσαμε την κόκκινη λάσπη από το εργοστάσιο Αλουμίνα που έπεφτε στον Κορινθιακό. Αυτή η επιχείρηση δούλευε από το 1964 και όλα τα λήμματα του εργοστασίου έπεφταν στον Κορινθιακό. Επίσης πριν 5 χρόνια καταφέραμε και βάλαμε όλο τον Κορινθιακό στο πρόγραμμα Natura που αυτό είναι προστασία και έλεγχος των υδάτων και των ενεργειών που θα γίνουν γύρω από τον Κορινθιακό για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο όλη την κατάσταση που υπάρχει στη θάλασσά μας. Έτσι θα προστατευτούμε κι από τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν μπορεί ο καθένας να κάνε ασύστολα ότι θέλει, να αναπτύσσει ιχθυοκαλλιέργειες, πρέπει ανά κάποια χρόνια να μετακινούνται τα ιχθυοτροφεία από ένα σημείο σε άλλο για να αναπτύσσονται τα φύκια και να υπάρχει ζωή. Είμαστε ένα τουριστικό μέρος, πρέπει στη θάλασσά μας να έχουμε πάντα τις μπλε σημαίες.

Με έχουν τιμήσει, είμαι Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου και έχουν γίνει πολλά συνέδρια και στο Λουτράκι, ειδικά ενεργοποιήθηκαν πολύ όταν υπήρξε το πρόβλημα με τις μέδουσες, ήταν ο Σύνδεσμος που έκανε διάφορες ενέργειες με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *