18/07/2024

Στο 40% τα “διαζύγια” στις… κουκουβάγιες

0

Στο 40% τα “διαζύγια” στις… κουκουβάγιες

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Έκπληξη προκαλεί στους ερευνητές, το γεγονός ότι οι κουκουβάγιες  σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζουν να χωρίσουν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου στην Εφημερίδα της Εξελικτικής Βιολογίας, μεταξύ των πληθυσμών κουκουβάγιας στις ΗΠΑ, το ποσοστό διαζυγίων είναι περίπου 40%.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι κουκουβάγιες χωρίζουν μόνο όταν η αναπαραγωγή δεν πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, αν γεννιούνται πολύ λίγα αυγά, ή αν δεν επιβιώνουν αρκετοί νεοσσοί.

Αντίθετα, όταν ένα ζευγάρι κάνει πολλά μωρά, τότε τα πουλιά παραμένουν αρκετά πιστά και η σχέση τους γίνεται όλο και καλύτερη με το χρόνο, αφού οι σύντροφοι ζευγαρώνουν όλο και συχνότερα, μεγαλώνοντας την οικογένεια.

Οι κουκουβάγιες είναι παραγωγικές, ζευγαρώνοντας δύο φορές το χρόνο και κάνοντας περίπου 11 αυγά κάθε φορά. Ωστόσο αν υπάρξει ένας χρόνος που το ζευγάρι δεν κάνει αρκετά μωρά, τότε ο ένας από τους δύο επιλέγει νέο σύντροφο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των 634 ζευγαριών που μελετήθηκαν, «χώρισε» ένα ποσοστό 23,5%.

Επειδή τα πουλιά είναι νυκτόβια και κινούνται στο βαθύ σκοτάδι , είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα ποιο φύλο είναι αυτό που τελειώνει τη σχέση.

Τα θηλυκά ωστόσο, έχουν την τάση να αφήνουν τη φωλιά μετά το διαζύγιο στα αρσενικά, ωστόσο στις νεαρότερες ηλικίες, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν τα αρσενικά.

Μετά από το διαζύγιο, τα αρσενικά συχνά ζευγαρώνουν με μια νεότερη, «χαμηλότερης ποιότητας» θηλυκιά, με λιγότερο μαύρο χρωματισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο λόγος τους για το διαζύγιο δεν είναι να βρεθεί μια «ανώτερη» σύντροφος. «Το κόστος του διαζυγίου για τους άνδρες είναι ότι καταλήγουν με μία χειρότερη σύντροφο» εξηγεί ο Ρουλέν.

Ετσι, προκύπτει ότι η συμβατότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την καλή εμφάνιση. Ωστόσο τα θηλυκά, δεν ρίχνουν τα στάνταρ τους, όταν αναζητούν νέο σύντροφο και συνήθως είναι καλύτερος από τον παλιό.
Πηγή: koutipandoras.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *