27/07/2024

Σκάνδαλο στη Βρετανία Χιλιάδες νεκροί που μολύνθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

0

Επί δύο δεκαετίες, χιλιάδες άτομα με αιμορροφιλία ή που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις μολύνθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σκάνδαλο στη Βρετανία Χιλιάδες νεκροί που μολύνθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

Επί δύο δεκαετίες, χιλιάδες άτομα με αιμορροφιλία ή που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις μολύνθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

Μια συγκαλυμμένη αλήθεια αποκαλύπτεται: η έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος, που χορηγήθηκε σε ασθενείς και κόστισε τη ζωή σχεδόν 3.000 ανθρώπων στη Βρετανία από τη δεκαετία του ’70 έως τη δεκαετία του ’90, αναδεικνύει τις ευθύνες των αρμοδίων αρχών.

Για είκοσι χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι με αιμορροφιλία ή που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις μολύνθηκαν από ηπατίτιδα C και HIV μέσω των μεταγγίσεων αίματος.

«Η έκταση αυτού που συνέβη είναι τρομακτική», δήλωσε στην 2.500 σελίδων έκθεση ο πρώην δικαστής Μπράιαν Λάνγκσταφ, ο οποίος ανέλαβε την τεράστια αυτή έρευνα το 2018.
Χρειάστηκαν επτά χρόνια, καταθέσεις χιλιάδων μαρτύρων και η μελέτη δεκάδων χιλιάδων εγγράφων για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια «αποσιωπήθηκε επί δεκαετίες» και ότι το σκάνδαλο «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».
«Αυτή η καταστροφή δεν ήταν τυχαία. Οι μολύνσεις συνέβησαν επειδή οι αρμόδιοι –οι γιατροί, οι υπηρεσίες διαχείρισης του αίματος και οι διαδοχικές κυβερνήσεις– δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών», υπογράμμισε ο Μπράιαν Λάνγκσταφ στην ανακοίνωσή του.
Λόγω έλλειψης αίματος, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το NHS, είχε στραφεί σε Αμερικανούς προμηθευτές που πλήρωναν τους αιμοδότες – συμπεριλαμβανομένων ατόμων σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κρατουμένων. «Η αντίδραση των αρχών απλώς επιδείνωσε την οδύνη των θυμάτων», πρόσθεσε ο δικαστής.
Η έκθεση για τη «χειρότερη ιατρική καταστροφή» στην ιστορία του NHS καταγράφει μια μακρά λίστα λαθών των αρχών. Το NHS ενημέρωσε τους ασθενείς που μολύνθηκαν μόνο όταν ήταν πολύ αργά, κάποιες φορές έπειτα από χρόνια. Παράλληλα, οι αρχές δεν απέσυραν τα προϊόντα αίματος όταν υπήρχαν αμφιβολίες για την ποιότητά τους. Το NHS δεν επιδίωξε ενεργά να μειώσει τις εισαγωγές αίματος από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα οι δωρεές αίματος στη Βρετανία δεν ελέγχονταν επαρκώς.
Η έκθεση επισημαίνει την ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων που καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. «Είναι καιρός πλέον να αναγνωρίσουμε σε εθνικό επίπεδο αυτή την καταστροφή και να χορηγήσουμε δίκαιη αποζημίωση σε όσους υπέστησαν βλάβη», ανέφερε ο Λάνγκσταφ.
Ορισμένα θύματα έλαβαν αρχική αποζημίωση 100.000 λιρών το 2022, όταν δημοσιοποιήθηκε μια ενδιάμεση έρευνα. Όμως το συνολικό ποσό της αποζημίωσης θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να φτάσει τα εκατομμύρια.
Η σημερινή είναι μια «αξιομνημόνευτη ημέρα», δήλωσε ο Αντριου Εβανς, ιδρυτής της οργάνωσης “Tainted Blood” («Μολυσμένο Αίμα»), ο οποίος μολύνθηκε από τον HIV και την ηπατίτιδα C όταν ήταν πέντε ετών. «Κάποιες φορές αισθανόμασταν ότι φωνάζαμε στο κενό αυτά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Το γεγονός ότι αυτό αποκαλύφθηκε σήμερα δείχνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στη Βρετανία», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ένωσης αιμορροφιλικών Haemophilia Society, Κλάιβ Σμιθ, εξέφρασε τη λύπη του επειδή, λόγω της καθυστέρησης πολλών ετών, «δυστυχώς πολλοί δεν θα δικαιωθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *