19/06/2024

Σαμαράς: Η κυβέρνηση τολμά να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα πράγματα

0

Σαμαράς: Η κυβέρνηση τολμά να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα πράγματα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

samaras«Η κυβέρνηση τολμά να βάλει μπροστά αδιανόητα μέχρι σήμερα πράγματα» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

«Εγκαινιάζουμε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής προστασίας των αδύναμων, ένα εργαλείο επανένταξης για όσους κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο πρωθυπουργός, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα»

«Η Ελλάδα έγινε για ακόμη μια φορά το εργαστήριο της ευρωπαϊκής κρίσης. Τώρα όμως βγαίνουμε από την κρίση και οργανώνουμε την χώρα χωρίς τρόικα… Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο» επισήμανε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάποιοι στεναχωριούνται που η Ελλάδα αλλάζει κεφαλαίο, πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση»

Ως τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μιλώντας στο Ζάππειο κατά την παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σε όλα αυτά, είπε, έρχεται να απαντήσει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα παρουσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».

Στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει λόγω του νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που θα εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. «Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός.

Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα».

Περισσότερα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Σημειώνεται ότι το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» θα δοθεί σε ανθρώπους χωρίς κανένα εισόδημα και θα ξεκινά από 200 ευρώ για τον άγαμο, και για τους έγγαμους θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες ή 700.000 άτομα.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και θα καλύψει περίπου το 7% του πληθυσμού δηλαδή 700.000 άτομα. Πρόκειται για τους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 15 Νοεμβρίου. 

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *