25/06/2024

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης: Χάνονται 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό κάθε μέρα

0
sete1-thumb-large-1-750x400Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό, με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση, αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας.

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, της απόφασής της για κλείσιμο των τραπεζών και της αθέτησης των πληρωμών προς το ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι κάθε ημέρα δεν μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων 50.000 κρατήσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων για τη χώρα. Με δεδομένο ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αποτελούν το 20% επί του συνόλου μέσα στη χρονιά, το πλήγμα θα είναι ισχυρό για τον ελληνικό τουρισμό με προφανείς επιπτώσεις και στην απασχόληση αν χαθούν οριστικά οι εν λόγω κρατήσεις για τη χώρα μας. Παράλληλα, αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των ακυρώσεων, με το μεγαλύτερο κύμα να καταγράφεται σε ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας. Από τον εσωτερικό τουρισμό οι κρατήσεις έχουν, σχεδόν, μηδενισθεί. Παράλληλα, κομβικής σημασίας χαρακτηρίζει την ενεργοποίηση του Συστήματος Target 2 στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές με το εξωτερικό και να προχωρήσουν οι απαραίτητες εισαγωγές αγαθών για τη λειτουργία των επισιτιστικών τμημάτων των καταλυμάτων της χώρας. Ο κ. Ανδρεάδης προειδοποιεί ότι τα αποθέματα για σειρά τροφίμων και ποτών αρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών των καταλυμάτων το αργότερο έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες η Travelplanet 24 και η airtickets, οι κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου εμφανίζουν πτώση έως και 50%. Οι ακυρώσεις στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων από το 1,05%, που ήταν το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα από 27 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, με αποκορύφωμα την 30ή Ιουνίου, οπότε το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%. Οι κρατήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έως τις 25 Ιουνίου σημείωναν αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το 2014, ενώ από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως σήμερα παρουσιάζουν πτώση κατά 60%.

Στο μεταξύ, πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην τηλεφωνική γραμμή 214-214-1000, η οποία λειτούργησε για την ενημέρωση των τουριστικών επαγγελματιών σε σχέση με επιχειρησιακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, εντοπίζονται στην έλλειψη ρευστότητας για την αγορά προμηθειών, στην απαίτηση μερίδας προμηθευτών να πληρώνουν με μετρητά, στην αδυναμία αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό και στον ορατό κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών αγαθών.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *