27/04/2024

Προσοχή To GPS κάνει κακό στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα!

0

Το GPS είναι άλλο ένα θαύμα της τεχνολογίας από αυτά που βλέπαμε στις ταινίες με κατασκόπους και ξαφνικά έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Μόνο που μάλλον βιαστήκαμε να χαρούμε. Σήμερα οι νευροεπιστήμονες ανησυχούν  και ισχυρίζονται πως από τη στιγμή που ένας οδηγός επιλέξει να καθοδηγείται αποκλειστικά από ένα ψηφιακό εργαλείο πλοήγησης, ο εγκέφαλός του ενδέχεται να ατροφήσει.

Και επειδή κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την ατροφία του ιππόκαμπου με αυξημένο κίνδυνο για άνοια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ικανότητα προσανατολισμού χωρίς βοηθητικά ηλεκτρονικά μέσα απαιτεί από τον εγκέφαλο να αξιοποιήσει όλα τα οπτικά ερεθίσματα του εξωτερικού χώρου εξασκώντας παράλληλα την ικανότητά του για απομνημόνευση τοποθεσιών, διαδρομών και κατευθύνσεων. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας φτιάχνει τον δικό του νοητικό χάρτη καταγράφοντας τις εμπειρίες μας, χρησιμοποιώντας παράλληλα και την έμφυτη αίσθηση του χώρου που διαθέτει.

Με αυτόν ακριβώς τον από μνήμης χάρτη πορευόμαστε, όταν οδηγούμε, και χάρη σε αυτόν βρίσκουμε τη συντομότερη διαδρομή ή κάνουμε παρακάμψεις. Όταν όμως χρησιμοποιούμε το GPS, αυτό που κάνουμε είναι να ακούμε απλώς φωνητικές οδηγίες ή να ακολουθούμε ένα φως που αναβοσβήνει, αντί να παρατηρούμε από το παράθυρο τις περιοχές και τις διαδρομές που διανύουμε. 

Ως αποτέλεσμα ενδέχεται να μην αναγνωρίζουμε καν τα μέρη από τα οποία έχουμε περάσει και να κινδυνεύουμε να χαθούμε χωρίς το πρόσθετο βοήθημα του πλοηγού. Επιπλέον, μια συσκευή GPS παρέχει ελλιπείς πληροφορίες για διαδρομές, στερημένες από το χωρικό πλαίσιο ολόκληρης της περιοχής, καθώς και τα σημεία εκείνα που βάζουμε συνήθως ως σημάδια όταν μπαίνουμε σε μια άγνωστη περιοχή. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρονικός πλοηγός ενδέχεται να αποσπά επικίνδυνα την προσοχή του οδηγού: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 2009 βρετανική ασφαλιστική εταιρεία, 300.000 οδηγοί είχαν προκαλέσει ατυχήματα και συγκρούσεις λόγω παρακολούθησης του GPS.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *