17/07/2024

Ο Παπούλιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση αύριο.Τσίπρας : ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ συμφωνούν, ας προχωρήσουν χωρίς εμάς! – Σαμαράς : Έκανα ότι μπορούσα, δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ .Ευ. Βενιζέλος:Παρά το αδιέξοδο αισιοδοξώ για οικουμενική! Φ.Κουβέλης :Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας ο Α.Τσίπρας.Ο Παπούλιας θα δει μετά Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο και Κουβέλη

0

Ο Παπούλιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα συνάντηση αύριο.Τσίπρας : ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ συμφωνούν, ας προχωρήσουν χωρίς εμάς! – Σαμαράς : Έκανα ότι μπορούσα, δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ .Ευ. Βενιζέλος:Παρά το αδιέξοδο αισιοδοξώ για οικουμενική! Φ.Κουβέλης :Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας ο Α.Τσίπρας.Ο Παπούλιας θα δει μετά Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο και Κουβέλη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

– Τσίπρας : ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ συμφωνούν, ας προχωρήσουν χωρίς εμάς!

– Σαμαράς : Έκανα ότι μπορούσα, δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – VIDEO

– Ευάγγελος Βενιζέλος:Παρά το αδιέξοδο αισιοδοξώ για οικουμενική!Kαταγγέλει τον Τσίπρα για αλαζονεία και για εμμονή σε νέες εκλογές – VIDEO

– Φ.Κουβέλης :Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας ο Α.Τσίπρας

– Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ ο Παπούλιας παρουσίασε δυσοίωνη έκθεση Παπαδήμου

– Ο Παπούλιας θα δει μετά Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο και Κουβέλη

Ο Π. Καμμένος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:22 προκειμένου να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Π. Καμμένος χαιρέτισε τους δημοσιογράφους και εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο. Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκινάει ουσιαστικά ο β’ γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και τον Κ. Παπούλια για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης συνασπισμού.

Στο μεταξύ ο Κ. Παπούλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιθανή νέα συνάντηση αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς, απαντώτας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ξαναπάνε άυριο στο Προεδρικό Μέγαρο “Θα είστε…Δε μπορώ να κάνω χωριό χωρίς εσάς”.

Νωρίτερα σήμερα έγινε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο. Κανείς τους δεν έκανε δηλώσεις βγαίνοντας από το Προεδρικό. Το μόνο που είπε ο Α.Σαμαράς, αρχικά, στους δημοσιογράφους είναι οτι η διαβούλευση συνεχίζεται.

Λίγη ώρα μετά όμως ο Α.Σαμαράς δήλωνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται ούτε οικουμενική ούτε δίνει ψήφο ανοχής σε μία νέα κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, καταλήγοντας ”Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι διάλογοι- Τι λέει η ΝΔ

Ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ζητήθηκε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας απέρριψε την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Έγινε δε πάντα σύμφωνα με πηγές της ΝΔ ο ακόλουθος διάλογος:

Αντ. Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.

Αλ. Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα

Ευ. Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: “στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή”.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωανα με ενημέρωση κύκλων του κόμματος στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση αυτή και στην επιστολή του κ. Παπαδήμου αντέδρασε έντονα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενέργεια του πρωθυπουργού, τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται και σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδήμος ηγείται της κυβέρνησης και έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς ζήτησε την ανοχή των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας, είπε ότι είναι φανερό ότι υπάρχει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι αφού υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση . Αντίστοιχη ήταν και η θέση του κ. Βενιζέλου.

«Ζητάτε από εμάς συμφωνία στο λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματός του, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του ανέδειξε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των Μνημονίων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας, σε άλλες παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ζητούν αδιανόητα πράγματα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους ζητούν ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση.

«Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν έχετε και δεν θα σας την δώσουμε», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε επίσης τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι επιδιώκουν μια εκβιασμένη συναίνεση.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αριστερή κυβέρνηση, κάτι που είναι ανέφικτο.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι για λίγες χιλιάδες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε την πρώτη θέση, αλλά κατηγόρησε στην συνέχεια τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ανέφικτη είναι η δική του στάση, όλο αυτό το διάστημα, καθώς ζητούσε αυτοδυναμία και δήλωνε ότι θα ζητήσει νέες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και τώρα ζητά κυβέρνηση συνεργασίας.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη “έπεσε” το θέμα απο πλευράς Βενιζέλου για την πληρωμή του ομολόγου σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να μην πληρωθεί, λέγοντας οτι σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει default του ομολόγου και όχι της χώρας.

Επι του θέματος αυτού Σαμαράς και Τσίπρας είπαν οτι θα τοποθετηθούν μόλις μιλήσει επισήμως και πάρει αποφάσεις ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Κατα τους ίδους κύκλους, όλοι επέμειναν στις θέσεις τους και πιο πολύ ο Αλέξης Τσίπρας που είπε στους αρχηγούς: γιατί δεν κάνετε κυβέρνηση εσείς οι τρεις που συμφωνείτε και έχετε 168 βουλευτές” Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα πάντα με συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος απάντησε οτι δεν είναι αριθμητικό το θέμα, αλλά θέμα πολιτικό και συναίνεσης.

Για την επιστολή Τσίπρα στον Μπαρόζο ο Ευ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε “χλωμή και αδύναμη”

Τέλος οι ίδιοι κύκλο σχολίαζαν λέγοντας χαρακτηριστικά: είναι ώρες κρίσιμες και ευθύνης, ο χαβαλές τελείωσε.

12.00 ξεκίνησε η ύστατη προσπάθεια να αποφύγουμε την ακυβερνησία

Στις 12.00 ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που πήραν τη διερευνητική εντολή σε μία ύστατη προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης ώστε η χώρα να μην πάει ξανά σε εκλογές τον Ιούνιο.

Η πίεση για να μην χαθεί η ”τελευταία ευκαιρία” όπως χαρακτηρίζεται, είναι αφόρητη και απόδειξη είναι πως τη συνάντηση αυτή καλύπτουν λεπτό προς λεπτό τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η τρόικα ανοίγει ”παράθυρο” για επαναδιαπραγμάτευση.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε, έξι λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου του Νίκο Παππά και τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη.

«Δεν φοράτε γραβάτα», παρατήρησε δημοσιογράφος. «Θα μου δώσετε την δικιά σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ένα λεπτό αργότερα έφτασε, μόνος του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 12 παρά ένα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κωνσταντίνο Μπούρα.

Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων ο Κάρολος Παπούλιας με τα φλας των φωτορεπόρτερ να ανάβουν καταιγιστικά. «Καλημέρα κ. Πρόεδρε», του είπαν οι δημοσιογράφοι. «Δεν το λέτε με τη καρδιά σας», χαμογέλασε ο κ. Παπούλιας και προχώρησε προς την αίθουσα και κάθισε στην κορυφή του τραπεζιού.

Εκ δεξιών του είχαν πάρει θέση ο κ. Σαμαράς και δίπλα του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξ αριστερών του ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι πόρτες έκλεισαν και η κρίσιμη σύσκεψη άρχισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μπαίνοντας στο Προεδρικό είπε οτι ο λαός έδωσε εντολή για συνεργασία όλων, ωστε να μείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ έκανε λόγο για “μια βιώσιμη κυβένρηση πέρα και πάνω απο πρόσωπα, σημείωστε πέρα και πάνω απο πρόσωπα”. Με αυτή τη φράση ίσως εννοεί ακόμα και κυβένρηση τεχνοκρατών.

Πηγή: Newsit.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *