24/07/2024

Ο Ντράγκι δεν δίνει άλλα λεφτά στις ελληνικές τράπεζες

0

Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

image
Καμία αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ – «Stop» σε πρόσθετη ρευστότητα μέσω του ELA από τον Μάριο Ντράγκι – «Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του» προειδοποιεί η ΕΚΤ
H Eυρωπαϊκή Kεντρική Τράπεζα αποφάσισε να «παγώσει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες καθώς ανακοίνωσε ότι ο ELA παραμένει στα ίδια επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη capital controls. Μία πρόταση όμως που έπεσε στο κενό καθώς έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο υπουργός εμφανίστηκε αρνητικός στην επιβολή capital controls και μάλιστα διέψευσε με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τη δήλωση που είχε κάνει στο ραδιόφωνο του BBC σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση θα εξέταζε σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής capital controls ή ακόμα και τραπεζικής αργίας».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται χωρίς χρηματοδότηση αντιμέτωπες με το ερώτημα πώς θα λειτουργήσουν αύριο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη αρνείται να προχωρήσει στην επιβολή ελέγχων στη διακίνηση Κεφαλαίων η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, τα οποία τώρα θα κληθούν να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη να κηρύξουν «τραπεζική αργία».

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει το κόστος να λάβει η ίδια την απόφαση επιβολής Κεφαλαιακών ελέγχων και μεταφέρει το βάρος αυτό στους τραπεζίτες που δεν μπορεί να πάρουν να κάνουν διαφορετικά παρά να μη λειτουργήσουν αύριο.

Και αυτό επειδή οι τραπεζίτες είναι πλέον αντιμέτωποι με το εξής ενδεχόμενο: Εάν οι τράπεζες ανοίξουν αύριο Δευτέρα και δεν έχουν επαρκή χρήματα για να ικανοποιήσουν τους καταθέτες που θα ζητούν τα λεφτά τους, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το πρώτο είναι πώς θα βγουν οι πελάτες απ’ την τράπεζα όταν δεν θα υπάρχουν χρήματα να πάρουν, και τι θα γίνει όταν ορισμένα καταστήματα της ίδιας τράπεζας θα έχουν λεφτά και κάποια άλλα δεν θα έχουν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εάν οι τράπεζες κατεβάσουν τα ρολά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα ξαναλειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν Κεφαλαιοποιηθεί πρώτα από τους μετόχους και επειδή τα λεφτά δεν θα επαρκούν θα χρειαστει στο bail in να συμμετάσχουν και οι καταθέτες με κούρεμα των χρημάτων τους.

ΕΚΤ: Στο επίπεδο της Παρασκευής ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν απο λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος».

Υπό τις παρούσες συνθήκες -επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ- το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει την οροφή των προβλέψεων για παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναθεωρήσει την απόφασή του» επισημαίνει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Aπο την πλευρα του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Μετά από την απόφαση αυτή της ΕΚΤ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας η οποία θα ξεκινήσει σε μισή ώρα στο Υπουργέιο Οικονομικών.
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ στην αγγλική γλώσσα:

28 June 2015 – ELA to Greek banks maintained at its current level

ECB takes note of decision on Greek referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme
ECB will work closely with Bank of Greece to maintain financial stability
Emergency liquidity assistance maintained at Friday’s (26 June 2015) level
Governing Council stands ready to review decision
Governing Council closely monitoring situation and potential implications for monetary policy stance

The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.

Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.

Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).

The Governing Council stands ready to reconsider its decision.

Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”

Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.”

The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *