Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α’ είναι από την Αργεντινή

0

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Είναι ο πρώτος Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική (Reuters).

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Από την Αργεντινή ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α

Λευκός καπνός βγήκε στις 8.06 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό που σημαίνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει Πάπα και διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ’. Εξηνταπέντε λεπτά αργότερα ο αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος, πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο του Μπουένος Αϊρες ανακοινώθηκε.«Αδελφοί, αδελφές, καλησπέρα» ήταν τα πρώτα του λόγια απευθυνόμενος από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προς τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν τον νέο Πάπα. Το «buonassera» του Πάπα Φραγκίσκου Α’ ήταν και ένα πρώτο δείγμα, ενός πιο μοντέρνου και πιο «ανθρώπινου» Ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την αμερικανική ήπειρο. Θεωρείται πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’. Προερχόμενος από το Τάγμα των Ισουητών υπήρξε από τους αυστηρών αρχών καρδινάλιους. Είναι κάθετος στο ζήτημα των αμβλώσεων και της αντισύλληψης.

Ο λευκός καπνός έγινε δεκτός με επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που παρά τη βροχή κατέκλυσαν από το απόγευμα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το χαρμόσυνο γεγονός.

Οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άρχισαν να χτυπούν επί 20 λεπτά για να κάνουν γνωστή την εκλογή νέου Ποντίφικα, για να ακολουθήσει η μπάντα του Βατικανού που προπορεύεται της φρουράς.

Με το που αντίκρισαν τον λευκό καπνό από την Καπέλα Σιξτίνα τα πλήθη άρχισαν να φωνάζουν «Habemus Papam!», «Εχουμε Πάπα!». Μεξικανικές, ουκρανικές, αργεντίνικες αλλά και πολλές αμερικάνικες σημαίες ανεμίζουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από πιστούς που ήλπιζαν ότι ο νέος Ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός όπως προεξοφλούν τα γραφεία στοιχημάτων.

Ο 266ος Ποντίφικας αναμενόταν για μία και πλέον ώρα να εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ως τότε το όνομά του δεν είχε ανακοινωθεί. Είναι ο πρώτος ύστερα από έξι αιώνες που διαδέχεται έναν Πάπα που έχει παραιτηθεί.

Αναμένοντας τον νέο Πάπα ο κόσμος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό άρχισε να φωνάζει «Viva il Papa!» «Ζήτω ο Πάπας!».

Μαύρος ήταν ο καπνός που βγήκε το μεσημέρι της Τετάρτης από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα. Κάτι που σήμαινε ότι και οι πρώτες δυο σημερινές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου ποντίφικα ήταν άκαρπες – όπως και η μία χθεσινοβραδινή. Ακολούθησαν δύο νέες ψηφοφορίες το απόγευμα και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα στις 8.06 μ.μ.

Οταν είχε εκλεγεί ο Βενέδικτος ΙΣτ’ είχαν περάσει ακριβώς 45 λεπτά από τον λευκό καπνό ως την εμφάνισή του στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Μόνος ένας Πάπας, ο Πίος ΙΒ’ το 1939 είχε εκλεγεί μετά από μόλις τρεις ψηφοφορίες. Κατά μέσο όρο στα τελευταία εννέα Κονκλάβια έχουν απαιτηθεί επτά ψηφοφορίες. Ο απερχόμενος Βενέδικτος ΙΣτ’ ήταν ξεκάθαρο φαβορί το 2005 και είχε χρειαστεί τέσσερις ψηφοφορίες.

Οπως και την Τρίτη η πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει γεμίσει πιστούς που ελπίζουν να μπορέσουν να δουν σήμερα τον νέο ποντίφικα να εμφανίζεται στον εξώστη του Αγίου Πέτρου, μολονότι η «La Stampa» είχε «προβλέψει» στο εξώφυλλό της την Τετάρτη «Νέος πάπας αύριο;», προεξοφλώντας μια αποτυχία και των βραδινών ψηφοφοριών. Αποδείχθηκε δική της η αποτυχία.

«Δεν μπορείς να βάλεις τον Πάπα σε φούρνο μικροκυμάτων, είναι μια δύσκολη διαδικασία» δήλωσε ένας από τους αμέτρητους πιστούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Reuters.

Οι εκτιμήσεις των πρακτορείων στοιχημάτων δίνουν ως επικρατέστερο τον Ιταλό καρδινάλιο Άντζελο Σκόλα αλλά το τι έχει μεσολαβήσει μετά το «έξω όλοι» κάτω από τις τοιχογραφίες του Μικελάντζελο δεν το γνωρίζει κανείς.

Πηγή: tanea.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *