Ο Λάμπρος Μπούκλης σε 2 σημαντικές Διεθνείς Ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

0

Ο Λάμπρος Μπούκλης σε 2 σημαντικές Διεθνείς Ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

cebccf80cebfcf85cebacebbceb7cf831 Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΟΥΚΛΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Λάμπρος Μπούκλης, έλαβε μέρος,  ως εισηγητής σε δύο σημαντικές διεθνείς διημερίδες που διοργάνωσαν Φορείς του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, η Θεματική Ομάδα Αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων και ο Ευρωβουλευτής  Ν.Χρυσόγελος πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη (28-29/06)και Αθήνα (6-7/07), με ενεργό συμμετοχή πολλών ξένων και Ελλήνων Αυτοδιοικητικών. 

Στην Θεσσαλονίκη η Θεματική Ενότητα εστίασε στην “Αστική Ανάπτυξη – Βιώσιμες Πράσινες Πόλεις του Μέλλοντος” και ο Λ.Μπούκλης αναφέρθηκε:

στην έλλειψη μεσοπρόθεσμου σχεδίου βιωσιμότητας από τους Ελληνικούς Δήμους, στην εφαρμογή αποσπασματικών δράσεων & μέτρων  και στην μέχρι σήμερα έλλειψη ενός διαδημοτικού σχεδίου σε Περιφερειακό επίπεδο με στόχο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σύμφωνα με τις αρχές της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε. “Local Agenda 21″.

Η στρατηγική Local Agenda 21 έχει εφαρμοσθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και πρόσφερε αναπτυξιακά οφέλη και παράλληλα περιβαλλοντική προστασία προς όφελος των Δημοτών και των Δήμων. Σε εποχή κρίσης τέτοια εργαλεία και πολιτικές θα αναθερμάνουν την τοπική οικονομία, στρέφοντας την σε βιώσιμη κατεύθυνση και πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν”.

 

Στην Αθήνα η διεθνής διημερίδα είχε τίτλο “Κοινωνική Οικονομία & Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – Δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή Κρίσης”και παρευρέθησαν ως εισηγητές, μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από την Ε.Ε.

Πρέπει να αναφερθεί ενημερωτικά ότι:

Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευκαιριών που προσφέρει ο τομέας αυτός στην αναζωογόνηση τοπικών οικονομιών είναι το Γκίσινγκ της Αυστρίας που μεταμορφώθηκε από ένα χωριό 500 κατοίκων με μηδενική βιομηχανία, μικρής κλίμακας αγροτική παραγωγή, ελλιπείς υποδομές συγκοινωνιών, υψηλά επίπεδα ανεργίας και υψηλούς ρυθμούς μετανάστευσης, σε μια κωμόπολη με 3764 κατοίκους, 1100 νέες θέσεις εργασίας και 50 νέες εταιρίες, χάρη στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στη Γερμανία επίσης 430 νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του νερού δημιουργήθηκαν την πενταετία 2006-2011, ενώ ο ρυθμός αύξησης των πελατών της Ecopower στο Βέλγιο είναι εντυπωσιακός αφού μόλις σε 1 χρόνο μεταξύ 2010 και 2011 οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 20%.
Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. πρώην Κοινότητα Ανάβρας Νομού Μαγνησίας), η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα αυτό.

 

Ο Λ.Μπούκλης τόνισε ότι: μέσα στην κρίση που βιώνουμε η ανάπτυξη της πραγματικής κοινωνικής οικονομίας, μέσω δημιουργίας βιώσιμων κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και συμμετοχές είναι μία αξιόπιστη λύση.

Εκεί πρέπει να δοθεί έμφαση, στην δημιουργία επιχειρήσεων και όχι στην προσωρινή απασχόληση ανέργων μέσω προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας θα αποκτήσει επιχειρηματικά συνεταιριστικά – κοινωνικά ερείσματα και θα πολλαπλασιασθούν τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες καθώς θα είναι μόνιμα και βιώσιμα. Η επιχειρηματικότητα θα γίνει κτήμα του απλού πολίτη. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να έχουν οφέλη άμεσα από την επιχειρηματικότητα και αυτό θα γίνει και με την συμμετοχή τους σε συνεταιριστικές – κοινωνικές – πολυμετοχικές επιχειρήσεις,  συνεργαζόμενοι και με τον ευρύτερο καινοτόμο ιδιωτικό τομέα και με ένα παραγωγικό και μη γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα – χθες , σήμερα και αύριο – στις χώρες της Ε.Ε.

 

Η κοινωνική οικονομία, στην χώρα μας, σε συνδυασμό με τις επιβεβλημένες διορθωτικές ενέργειες στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (αξιολογήσεις, αποκρατικοποιήσεις, κλπ) και με έναν εξωστρεφή και μη κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα αλλά και με την δημιουργία ενός φιλικού για τις ξένες επενδύσεις πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα μίας Ελλάδας αξιόπιστης εντός της Ε.Ε. και ανταγωνιστικής στην Παγκόσμια Οικονομία.

 

Η διασύνδεση, πάνω σε αυτούς τους 3 Πυλώνες (Δήμοσιου, Ιδιωτικού,Κοινωνικού-Συνεταιριστικού Τομέα) της Περιφέρειας, των 26 Δήμων και των εκατοντάδων χιλιάδων Δημοτών, μπορεί έμπρακτα να φέρει αποτελέσματα σε  αυτή την βιώσιμη για όλους τους Πολίτες κατεύθυνση”.

Πηγή: Sfedona.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *