19/06/2024

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», στο Μουσείο Μπενάκη

0

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», στο Μουσείο Μπενάκη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρουσίαση του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», στο Μουσείο Μπενάκη

Με τη λέξη-σύνθημα «Πάμε» ξεκίνησε την ομιλία του το απόγευμα του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

«Θα γράψουμε ιστορία, ξεκινάμε από την αρχή», πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους στο Μουσείο Μπενάκη.

«Οσοι δεν θέλουν να καταλάβουν μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση και δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Απαντώντας στα περί προσωπικής ατζέντας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν σιώπησε μπροστά στην επίπλαστη ενότητα και δεν βολεύτηκε.

Και μιλώντας για επανάσταση του αυτονόητου, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα.

Το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά πολλών, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά την εκδήλωση του Σαββάτου στο Μουσείο Μπενάκη, τονίζοντας ότι όσοι μιλούν για προσωπική ατζέντα κλείνουν τα αυτιά σε όλους όσοι ζητούσαν να γίνει κάτι για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

«Δεν έχω κάτι να κρύψω, ούτε με κρατά κανείς» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι έλαβε την απόφαση -μία από τις δυσκολότερες της ζωής του, όπως είπε- για τη συγκρότηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από αίσθημα ευθύνης για την αναβίωση των αξιών και για την επίτευξη πραγματικής προόδου στη χώρα.

«Αφού εγκαλούμαι προσωπικά ας απαντήσω και με πιο προσωπικό τόνο: Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν, στη σιγουριά της επανεκλογής με αντάλλαγμα τι; Τη σιωπή μου σε μία επίπλαστη ενότητα που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη που αγαπήσαμε στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ μας συζητήσεις αλλά τα καταπίνουν δημοσίως».

«Θα σιωπούσα θα βολευόμουν. Επέλεξα για άλλη μία φορά το δύσκολο δρόμο» συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας ότι ανέλαβε δημιουργική πρωτοβουλία ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.

«Αυτός ήμουν, αυτός είμαι, αυτός θα είμαι πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου, αλλά στην πολιτική έχω ταχτεί να υπηρετώ την πατρίδα, το κοινό καλό, να υπηρετώ αυτό που θεωρώ δίκαιο, σωστό ,προοδευτικό, ανθρώπινο. Δεν συμβιβάστηκα με τη λογική της αποφυγής του πολιτικού κόστους» υπογράμμισε.

«Σίγουρα έκανα λάθη» αναγνώρισε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ό,τι έπραξε ήταν για το κοινό καλό.

Μιλώντας για δημιουργική ρήξη και επανάσταση του αυτονόητου, ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον νέο πολιτικό φορέα με τη δέσμευση ότι κατόπιν των εκλογών θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στους 5 λόγους για τους οποίους χρειάζεται το νέο «Κίνημα»:

-Πρώτον, γιατί η χώρα, προκειμένου να πορευθεί με ασφάλεια στο μέλλον, χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικές δυνάμεις και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος. «Η χώρα στερείται τέτοιας ηγεσίας σήμερα – ακόμα και η προγραμματισμένη έξοδος από το Μνημόνιο θυσιάστηκε στο βωμό απαράδεκτων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», σχολίασε.

-Δεύτερον, γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της προόδου.

-Τρίτον, γιατί στη δημόσια ζωή της χώρας, είναι αναντικατάστατος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δημοκρατών σοσιαλιστών. «Για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Ακόμα περισσότερο, δεν μπορούμε να είμαστε ουραγός της δεξιάς, επισφραγίζοντας συντηρητικές και πελατειακές πολιτικές».

-Τέταρτον, γιατί πρέπει να αποκαλύπτονται συνεχώς αλήθειες. «Αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και συνομωσιολογίας. Αλήθειες που πόναγαν ένα κατεστημένο που δεν άντεχε αλλαγές για μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη».

-Πέμπτον, γιατί πρέπει να δώσουμε φωνή και δύναμη στους χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες.

Ποιοι πήγαν

Το «παρών» στην εκδήλωση για τη διακήρυξη του νέου κόμματος, πέραν από τη σύζυγο του κ. Παπαπνδρέου, Αντα, και τα αδέλφια του Νίκο και Αντρίκο, έδωσαν πολλά γνωστά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων οι:

Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Χρήστος Αηδόνης, Συμεών Κεδίκογλου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Σωκράτης Ξυνίδης, Γιάννης Πανάρετος, Αγγελος Τόλκας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος,Γρηγόρης Νιώτης, Μαρία Καρακλιούμη,Πέτρος Λάμπρου, Ροδούλα Ζήση, Ανδρέας Φούρας, Δημήτρης Δρούτσας, Παναγιώτης Κρητικός, Χρήστος Μαγκούφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Νίκος Τσώνης, Αγγέλα Κοκόλα, Μανώλης Στρατάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Σταύρος Αρναουτάκης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Θεόδωρος Τσίκας, Βασίλης Κίτσιος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο.

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλένα Κοππά. Γιώργος Παπανδρέου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *