25/04/2024

Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από Πρόεδρος της ΝΔ – προσωρινός Πρόεδρος ο Ευ. Μεϊμαράκης [Video]

0

imageΤην παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το κύμα αμφισβήτησης που ακολούθησε την μεγάλη ήττα στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση. Την παραίτησή του είχε ζητήσει, όπως έγινε γνωστό, από το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ το ίδιο έπραξε, εμμέσως πλην σαφώς, νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, του πιο ισχυρού δηλαδή οργανωμένου τμήματος της ΝΔ, Σάκης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ προκειμένου να επικυρώσει την αρχηγία του κ. Ευ. Μεϊμαράκη ή όποιου άλλου θελήσει να θέσει υποψηφιότητα ως Αρχηγός. Εν συνεχεία, θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία του έκτακτου συνεδρίου και της εκλογής νέας ηγεσίας, που βάσει καταστατικού θα γίνει από τη βάση.

Δείτε ολόκληρη τη δήλωση Σαμαρά:

«Καταλαβαίνω ότι η παράταξή μας χρειάζεται νέα αρχή. Παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΝΔ», είπε συγκεκριμένα ο κ.Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι πάλεψε με πολλά μέτωπα ταυτόχρονα μέσα και έξω. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία αμέσως καθώς διαφορετικά είπε ότι η χώρα βουλιάζει.

Υπενθύμισε πως είχε εξηγήσει πως την επικράτηση του «όχι» κάποιοι στην Ευρώπη θα την ερμηνεύσουν ως πρόθεση εξόδου από το ευρώ.

«Καλώ τους εταίρους να βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ», ανέφερε τονίζοντας ότι διαφορετικά θα πρόκειται για ιστορικό λάθος της Ευρώπης.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως χρειάζεται βιώσιμη συμφωνία τώρα ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα και να ανοίξουν οι τράπεζες, επισημαίνοντας ότι γι’αυτό πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση.

«Το πιο σημαντικό είναι να εξουδετερώσουμε όλοι μαζί την απειλή του διχασμού. Αυτό που μοιάζει αυτονόητο για τη χώρα είναι το μεγάλο ζητούμενο και είναι ευθύνη όλων μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον ευχήθηκε να μην βγουν ως το τέλος αληθινοί οι κίνδυνοι για τους οποίους είχε προειδοποιήσει .

«Η πατρίδα περνάει μεγάλη δοκιμασία. Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό σύντομα. Θα είμαι δίπλα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελλάδα», επισήμανε.

Ντόρα: Παραιτήσου για να κερδίσει το “Ναι”

Πρόταση στον Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος ήταν να αποτραπεί η, κατά την άποψη Μπακογιάννη, αρνητική προδιάθεση των ψηφοφόρων έναντι του «ναι», το οποίο θα ερμηνεύονταν ως επιβράβευση – δικαίωση του πρώην Πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι, εάν το πρόβλημα είναι προσωπικό, θα αναλάμβανε και η ίδια αντίστοιχη δημόσια δέσμευση ότι δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία.

Πηγές της Συγγρού επιβεβαίωναν ότι χθες Σάββατο μία το μεσήμερι στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα για το δημοψήφισμα η κ. Μπακογιάννη όντως τηλεφώνησε στον κ.Σαμαρά για να του ζητήσει την παραίτηση του. «Αφήνουμε στην κρίση του καθενός και σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να κρίνει μία τέτοια πράξη», προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, και με τις δημοσκοπήσεις να δίνου οριακά αποτελέσματα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά απέδιδαν την ενδεχόμενη ήττα του ευρωπαϊκού μετώπου στην απουσία πολιτικής ηγεσίας και εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να είναι πιο εντατική η παρουσία του Προέδρου της Ν.Δ στη μάχη του δημοψηφίσματος.

Ιωαννίδης: το υπάρχον πολιτικό προσωπικό να αποχωρήσει

Σε δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά της Ν.Δ στη Συγγρού, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης ανέφερε: “Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ξεκαθάρισε ότι η νέα γενιά γύρισε για άλλη μία φορά την πλάτη στο παλιό πολιτικό σύστημα. Δύο πράγματα είναι προτεραιότητα τώρα: Πρώτον ενωμένοι οι Έλληνες να πετύχουμε συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη εντός 48 ωρων όπως είχε πει ο πρωθυπουργός. Δεύτερον το υπάρχον πολιτικό σύστημα να καταλάβει το μήνυμα του λαού και να αποχωρήσει

Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι ζητά παραίτηση Σαμαρά, ο κ.Ιωαννίδης απάντησε “ ο νοών νοείτω”.

Χαρακόπουλος: “Τις πταίει”

Με ανακοίνωσή ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει πως το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, και οφείλουμε επιτέλους, όπως είχα επισημάνει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, να δούμε κατάματα “τις πταίει”».

Γ. Πατούλης: Το ΟΧΙ επικράτησε για δύο λόγους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης υποστήριξε ότι το ΟΧΙ επικράτησε για δύο συγκεκριμένους λόγους. «Θεωρώ ότι το ΟΧΙ επικράτησε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος, είναι γιατί “είχε πρόσωπο”. Εκπροσωπήθηκε από έναν πολιτικό ηγέτη, τον κ. Τσίπρα, ένα πρόσωπο που για την πλειοψηφία του λαού μας σήμερα εκφράζει την ελπίδα. Αντίθετα, το ΝΑΙ, δεν είχε πρόσωπο. Δεν είχε έναν αντίστοιχο πολιτικό ηγέτη που να εκπροσωπεί την ελπίδα ή κάποιες θετικές προσδοκίες. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από πολιτικές και κομματικές ηγεσίες που αποδεικνύεται ότι αποστρέφεται η πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα».

Ν. Δένδιας: Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε

Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Β’ Αθήνας κ. Νικ. Δένδιας ο οποίος σχολίασε «οφείλω σεβασμό στον αρχηγό της ΝΔ αλλά δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είναι ήττα ιστορικού μεγέθους». Προσέθεσε, πάντως, «το τι θα πράξουμε στη ΝΔ δεν είναι σήμερα η κατάλληλη στιγμή να το συζητήσουμε. Θα το δούμε από αύριο».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *