22/04/2024

Ο αληθινός “Άγιος Βασίλης” ήταν αυτός

0

Βέβαια, η γνωστή φιγούρα του Αγίου Βασίλη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μορφή του Αγίου Βασίλη αποτελεί ολοκληρωτικά αποκύημα φαντασίας.

Αν και το όνομα αλλάζει, γεγονός παραμένει ότι έζησε ένας άγιος που ενέπνευσε τη φιγούρα του Άγιου Βασίλη. Πρόκειται για τον άγιο Νικόλαο. Το ζήτημα, όμως, που υπήρχε ήταν αν του ανήκουν τα οστά που έχουν διατηρηθεί στην Basilica di San Nicola, στο Bari, και από το 1087 βρίσκονται ενταφιασμένα σε μια κρύπτη κάτω από μια μαρμάρινη Αγία Τράπεζα.

Με τα χρόνια, τμήματα των οστών είχαν ληφθεί από διάφορες εκκλησίες ανά τον κόσμο, προκαλώντας τελικά αμφισβήτηση για το αν ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο.

Έτσι, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Tom Higham και ο Δρ. Georges Kazan εξέτασαν τα οστά αυτά. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα τα θέτει τον 4ο αιώνα μ.Χ., όπου φέρεται να ήταν η εποχή που έζησε και πέθανε ο Άγιος Νικόλαος. Επομένως, τα οστά είναι πιθανό να είναι αυθεντικά και να ανήκουν στον άγιο.

Σε αντίθεση με άλλα λείψανα, επισημαίνει ο καθηγητής Higham, τα οποία είναι μεταγενέστερα της εποχής που έχει προταθεί, είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά στα λείψανα του ίδιου του αγίου Νικόλαου.

Ο οστό που αναλύθηκε δόθηκε από τον πατέρα Dennis O’Neill, της Εκκλησίας St. Martha of Bethany, Shrine of All Saints in Morton Grove Illinois, ΗΠΑ. Αν και προήλθε από τη Λυόν, τα περισσότερα οστά βρίσκονται στο Bari, ενώ κάποια είναι στην Chiesa di San Nicolo al Lido, στη Βενετία.

Ο άγιος Νικόλαος έζησε στη Μύρα, της Μ. Ασίας και, σύμφωνα με το μύθο, ήταν ένας πλούσιος άνδρας, ο οποίος ήταν ευρύτερα γνωστός για τη γενναιοδωρία του, η οποία ενέπνευσε το μύθο του Αγίου Βασίλη που φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα.

Πηγή: SciNews

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *