20/05/2024

Ο αδελφός του Αντώνη Σαμαρά επιμελείται το «Σπίτι του Ελύτη» στην Πλάκα

0

Ο αδελφός του Αντώνη Σαμαρά επιμελείται το «Σπίτι του Ελύτη» στην Πλάκα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ο αδελφός του Αντώνη Σαμαρά επιμελείται το «Σπίτι του Ελύτη» στην Πλάκα

Στην περιοχή της πλάκας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ο χώρος που θα αποδώσει φόρο τιμής στον Νομπελίστα Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε χτες την μελέτη επεμβάσεων μικρής κλίμακας στο κτήριο από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Σαμαρά, αδελφό του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στο διώροφο κτήριο επί των οδών Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 7 θα υπάρχει ακριβής αναπαράσταση του γραφείου του ποιητή καθώς και εκτενής έκθεση αρχειακού υλικού. Το κτήριο που στην αρχική του μορφή περιλάμβανε δύο ανεξάρτητες κατοικίες, στέγαζε το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο μετά το σεισμό του 1999 κρίθηκε επικίνδυνο, γι’ αυτό και αποκαταστάθηκε.

Ο κ. Σαμαράς έκανε την μελέτη αφιλοκερδώς «φόρο τιμής» στον ποιητή με τον οποίο η οικογένειά του διατηρούσε στενή σχέση.

Στο «Σπίτι Ελύτη», προβλέπεται να δημιουργηθεί χώρος έκθεσης των πρώτων εκδόσεων του ποιητή, χειρογράφων, έργων ζωγραφικής ή έργων που ο ίδιος αγαπούσε, καθώς και ενδεικτικών μεταφράσεων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα ακρόασης ηχητικών ντοκουμέντων ή παρακολούθησης κινηματογραφικού υλικού.

Θα διοργανώνονται εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, τα έργα των οποίων σχετίζονται όμως με την ποίηση του Ελύτη. Το υπόγειο τέλος θα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη – σπουδαστήριο και θα περιλαμβάνει βιβλία για το έργο του Ελύτη, περιοδικά, δίσκους, οπτικό και ηχητικό υλικό, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα του Τύπου, αφίσες και προγράμματα. Στον πρώτο όροφο θα στεγαστούν χώρος πληροφοριών κοινού, αίθουσα εκδηλώσεων και καφέ.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *