23/05/2024

Ουπς! Η πορνογραφία προκαλεί κατάθλιψη

0

Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πορνογραφίας δεν είναι απλή. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής, δεν καταδεικνύουν έναν ξεκάθαρο συσχετισμό μεταξύ πορνό και κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πλήρης εικόνα.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η σχέση θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Treatment & Prevention έδειξε ότι η υπερβολική έκθεση στο πορνό θα μπορούσε να οδηγήσει με την πάροδο του χρόνου σε κατάθλιψη. Μια άλλη μελέτη από το 2019, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sexual Addiction and Compulsivity, έδειξε ότι η προϋπάρχουσα κατάθλιψη θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα προβληματικής χρήσης πορνό.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να διακρίνει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες εκεί έξω. Αλλά ποια είναι η πραγματική σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην κατάθλιψη και την πορνογραφία;

Μπορεί η έκθεση στο πορνό να προκαλέσει κατάθλιψη;
Η απάντηση είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, όλα εξαρτώνται από το πώς χρησιμοποιεί κανείς την πορνογραφία. Εάν παρακολουθείται υπερβολικά ή καταναγκαστικά, εάν αποδίδονται αισθήματα ντροπής στη δραστηριότητα ή προκαλεί κοινωνική απομόνωση, μπορεί σίγουρα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία.

«Στην πιο προβληματική της μορφή, η πορνογραφία μπορεί να προκαλέσει πραγματικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Η υπερβολική παρακολούθηση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, καταναγκαστικές συμπεριφορές και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις», εξηγεί η σύμβουλος ζευγαριών Δρ. Katherine Hertlein. «Το να ξοδεύει κανείς πολύ χρόνο παρακολουθώντας πορνό, αντί να ασχολείται με ανθρώπους στον πραγματικό κόσμο, μπορεί να επηρεάσει την καριέρα, τις σχέσεις και την ψυχική ευεξία των ατόμων».

Μπορεί η πορνογραφία να βλάψει τη σχέση σου;
Εκτός από το να αναρωτιέσαι πώς η χρήση πορνό μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία, μπορεί επίσης να θέλεις να ξέρεις πώς επηρεάζει τις στενές σου σχέσεις. Κάτι που τελικά εξαρτάται αποκλειστικά από το κάθε άτομο ξεχωριστά και τη σχέση του με τη σεξουαλικότητα και την πορνογραφία.

«Οι ειδικοί είναι διχασμένοι. Μερικοί λένε ότι η η χρήση πορνογραφικού περιεχομένου, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών, παρέχοντας μια διέξοδο για να μοιραστούν και να πειραματιστούν με τις σεξουαλικές τους επιθυμίες και φαντασιώσεις», λέει η Hertlein. «Ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η τακτική χρήση πορνό αρχίζει να διαβρώνει τις ρομαντικές σχέσεις, ενθαρρύνοντας το επιθετικό σεξ και τελικά οδηγεί σε εθισμό στην πορνογραφία και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές».

Πότε μιλάμε για εθισμό;
Ο καθένας έχει τη δική του ατομική σχέση με το πορνό. Και ενώ ορισμένα άτομα μπορούν να καταναλώνουν περιεχόμενο για ενηλίκους χωρίς προβλήματα, άλλα άτομα μπορεί να διαπιστώσουν ότι παρακολουθούν ψυχαναγκαστικά ή με εμμονή πορνογραφικό υλικό. Εάν το πορνό επηρεάζει την ψυχική υγεία, τη δουλειά ή τις σχέσεις σου, μπορεί να πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να αναζητήσεις υποστήριξη ψυχικής υγείας.

«Εάν πιστεύεις ότι εσύ ή κάποιος που γνωρίζεις μπορεί να έχετε πρόβλημα, ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας που έχει εμπειρία στη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη σχέση σου με το πορνό και να βρεις τρόπους αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων», εξηγεί η Hertlein μιλώντας σto Cosmopolitan. «Η θεραπεία για τον εθισμό στο πορνό μπορεί να περιλαμβάνει η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και ενσυνειδητότητα, καθώς και άλλες τεχνικές που βοηθούν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης».

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπεύθυνα την πορνογραφία στη σχέση σου;
Ενώ η πορνογραφία μπορεί να είναι ένα περίπλοκο θέμα, είναι επίσης κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη σεξουαλική ζωή. Η παρακολούθηση πορνό μαζί με έναν/μια σύντροφο, μπορεί να είναι μια μορφή προκαταρκτικού παιχνιδιού, ενώ προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία να μάθει ο ένας, περισσότερα για τις σεξουαλικές φαντασιώσεις του άλλου. Αλλά πώς μπορείς να ενσωματώσεις το πορνό στη σχέση σου, χωρίς προβλήματα ή δυσαρέσκεια;

«Είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον/τη σύντροφό σου πριν το πορνό γίνει κομμάτι οποιασδήποτε σεξουαλικής δραστηριότητας. Βεβαιώσου ότι είστε και οι δύο άνετοι να παρακολουθήσετε πορνό μαζί και ότι και οι δύο συμφωνείτε με τον τύπο πορνό που ενσωματώνετε στη σεξουαλική σας ζωή» υπογραμμίζει η Hertlein. «Εάν θέλεις να αναπαραστήσετε συγκεκριμένες σκηνές, βεβαιώσου ότι και οι δύο έχετε ορίσει τα δικά σας σεξουαλικά όρια και, εάν χρειάζεται, συμφωνήστε σε μια συγκεκριμένη λέξη ασφαλείας».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *