25/04/2024

Οι «σκιώδεις» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

0

Οι «σκιώδεις» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Οι «σκιώδεις» υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ

Στενό πρέσινγκ σε κάθε υπουργό και σύσταση ενός «σκιώδους υπουργικού συμβουλίου» αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συστήνοντας παράλληλα και επιτροπή παρακολούθησης του μνημονίου

Στενό πρέσινγκ σε κάθε υπουργό και σύσταση ενός «σκιώδους υπουργικού συμβουλίου» αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συστήνοντας παράλληλα και επιτροπή παρακολούθησης του μνημονίου.

Εφ΄ όλης της ύλης κριτική του κυβερνητικού έργου αλλά και «μαν του μαν» σε κάθε υπουργό περιλαμβάνει η αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας -όπως λένε τα στελέχη του- πράξη το σύνθημα «υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση». Το «κυβερνητικό» σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 17 βουλευτές οι οποίοι ορίσθηκαν ως υπεύθυνοι των τομέων ελέγχου του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ακόμη να συγκροτήσει επιτροπή παρακολούθησης του μνημονίου και των νομοθετικών πρωτοβουλιών από τους Αλέξη Μητρόπουλο (επικεφαλής), Δημήτρη Στρατούλη, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννη Δραγασάκη.

Το κάθε υπουργείο δεν θα παρακολουθεί μόνο ο «σκιώδης υπουργός» αλλά ομάδες παρακολούθησης στις οποίες θα συμμετέχουν βουλευτές και επιστημονικό προσωπικό. Τον συντονισμό των ομάδων παρακολούθησης και ελέγχου, εκτός του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, θα αναλάβει ο Ν. Βούτσης ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Το «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ως εξής: Στον τομέα οικονομίας, κεντρικό ρόλο ανέλαβε ο πανεπιστημιακός και οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανάπτυξης και Υποδομών ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και βουλευτής Χανίων, Γ. Σταθάκης, Εργασίας ο Δ. Στρατούλης, στον τομέα Υγείας ο Α. Ξανθός, Εσωτερικών η Σ. Σακοράφα, στον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής η Ρένα Δούρου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Αλ. Μητρόπουλος, στον τομέα Δικαιοσύνης η Ζ. Κωνσταντοπούλου, στο υπουργείο Αμυνας και Ναυτιλίας ο Θ. Δρίτσας, στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού ο Τ. Κουράκης και η Θ. Φωτίου, στην Αγροτική Ανάπτυξη ο Β. Αποστόλου, στον τομέα Ενέργειας ο Θ. Πετράκος, στον τομέα Τουρισμού ο Μ. Κριτσωτάκης, στον τομέα Προστασίας του Πολίτη ο Δ. Τσουκαλάς, το υπ. Περιβάλλοντος η Ηρώ Διώτη και το υπ. Μακεδονίας – Θράκης θα παρακολουθεί η Λ. Αμανατίδου.

ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Ειδική επιτροπή θα παρακολουθεί το Mνημόνιο

Νομοθετικές πρωτοβουλίες και καθημερινή παρακολούθηση του Mνημονίου προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ συστήνοντας ειδική επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης -σε πιο ελεύθερο ρόλο- θα συνδράμει και στην επεξεργασία και συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται τις πρώτες προτάσεις νόμου που θα καταθέσουν στη Βουλή. Μεταξύ αυτών είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χθες προανήγγειλε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Σε όλους τους τομείς αλλά και στην ειδική επιτροπή θα εργαστούν ειδικοί επιστήμονες αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα έχουν και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ
Το έργο όλων των τομέων εργασίας θα παρακολουθούν και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: Ο Π. Λαφαζάνης – Επιτροπή των Οικονομικών και Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ο Δ. Παπαδημούλης – Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Ο Π. Κουρουμπλής – Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Πηγή: Ethnos.gr 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *