22/04/2024

Οι ρατσιστές και οι σεξιστές έχουν χαμηλό IQ σύμφωνα με έρευνες. Τα άτομα με υψηλότερη νοημοσύνη έχουν προκαταλήψεις

0

Ethnic Equality

Σύμφωνα με έρευνα, τόσο αυτοί με υψηλό I.Q, όσο και αυτοί με χαμηλό, έχουν προκαταλήψεις. Αυτό που αλλάζει είναι το αντικείμενο της προκατάληψης.

Ο καθηγητής Mark J. Brandt του Ολλανδικού Πανεπιστημίου Τίλμπουργκ σε συνεργασία με τον καθηγητή ψυχολογίας Jarret T. Crawford από το Κολέγιο του New Jersey, μελέτησαν το γλωσσικό και γνωστικό επίπεδο από 5.914 άτομα στις ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, εξέτασαν τη συμπεριφορά και τις απόψεις τους, απέναντι σε 24 διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι λιγότεροι ευφυείς άνθρωποι είναι ρατσιστές, σεξιστές και έχουν συντηρητικές κοινωνικές πεποιθήσεις.
Είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε άλλες ομάδες, όπως οι άθεοι, οι γκέι και οι λεσβίες. Παράλληλα, έχουν ρατσιστική συμπεριφορά προς τις εθνικές μειονότητες.

Διαπίστωσαν όμως, ότι και αυτοί με υψηλό IQ είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε ομάδες, που θεωρούνται συντηρητικές.
Αυτό συμβαίνει γιατί εξοργίζονται με τους ανθρώπους, που πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξουν αντιλήψεις.
«Η προκατάληψη δεν είναι αποκλειστικά παρούσα στα άτομα με χαμηλή γνωστική ικανότητα, αλλά σχετίζεται με μια πιο γενική ψυχολογική διαδικασία.
Ακόμα και οι άνθρωποι που θεωρητικά είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, είναι προκατειλημμένοι απέναντι σε άτομα, που απλώς έχουν διαφορετικές απόψεις και ζωή από αυτούς», ανέφερε ο καθηγητής Mark J. Brandt στο site Live Science.

Οι καθηγητές ανέφεραν ότι πολλοί άνθρωποι αντιπαθούν και υποτιμούν, όσους έχουν διαφορετικές ηθικές αξίες από εκείνους. Έτσι, διατηρούν και ενισχύουν τη δύναμη της δικής τους κοσμοθεωρίας και νιώθουν ανώτεροι.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *