Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις WikiLeaks

0

Εκτεταμένες αναφορές στην αποκάλυψη των Wikileaks της συνομιλίας μεταξύ Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου για την Ελλάδα κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν προκαλεί η συσχέτιση που επιχειρεί ο Πολ Τόμσεν μεταξύ ενδεχόμενου ελληνικής χρεοκοπίας και βρετανικού δημοψηφίσματος.
Για τους Financial Times η διαρροή αποκαλύπτει την ξεκάθαρη πρόθεση του Ταμείου να «νίψει τα χέρια» του όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και να το αφήσει στην Ε.Ε. Στο δημοσίευμα των FT γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο γεγονός πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική πίεση υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης. «Ο Τόμσεν προτείνει να αντιπαρατεθεί στην Μέρκελ είτε με το να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ή να επιτρέψει στο ΔΝΤ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα»
Ο Guardian εστιάζει στο γεγονός πως το ΔΝΤ θεωρεί πως χρειάζεται μια άμεση οικονομική καταστροφή ώστε οι άλλοι δανειστές να δεχτούν τα μέτρα που εκείνο θέλει -όπως είναι οι μειώσεις συντάξεων και οι αλλαγές στα εργασίακά- αλλά και στην επισήμανση του Τόμσεν πως το γεγονός πως το δημοψήφισμα για παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε θα παραλύσει τις δυνατότητες των ευρωπαίων ηγετών να πάρουν μια απόφαση για την Ελλάδα. «Ο Τομσεν λέει πως οι Έλληνες απέχουν πάρα πολύ από τις θέσεις του» είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του Guardian.
To ρωσικό πρακτοτείο Sputnik από την πλευρά του εστιάζει στο γεγονός πως η διαρροή αυτή αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι το βρετανικό δημοψήφισμα θα καθυστερήσει επιπλέον τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Ιδιαίτερα καυστικός για τη στάση του ΔΝΤ είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Πολ Μέϊσον. Με άρθρο του, υπό τον τίτλο «το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks και τις αναφορές του Πολ Τόμσεν στην ανάγκη ενός πιστωτικού γεγονότος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί για να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο κείμενό του κάνει λόγο για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή:cnn.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *